Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Ajudes post-Covid, a "Preguntes freqüents"

Xavier Sala-i-Martín: "Perquè l'economia es reactivi cal mantenir vives les empreses, cal gastar ara"

L'economista elogia la gestió de la pandèmia dels països asiàtics i titlla Europa de "gran farsa"

Deu mesos després de l'esclat de la pandèmia, la Unió Europea ha donat llum verda a les ajudes post-Covid per rellançar l'economia. Es tracta de 750.000 milions d'euros, dels quals 140.000 milions es destinaran a Espanya.

L'economista Xavier Sala-Martín lamenta la lentitud amb què estan actuant les administracions a Europa i alerta que aquests diners no es podran començar a fer servir fins al juny del 2021.

Segons l'economista, el 70% de les ajudes es gastaran entre el 2021 i el 2022, i el 30% restant, el 2023. Una decisió que no comparteix: "El que cal és mantenir ara aquest restaurant que no pot pagar la factura del lloguer."


Amb què es gastaran les ajudes a Espanya?

Sala-i-Martín sospita que les ajudes post-Covid acabaran en mans "dels de sempre", els grans empresaris.

"Ho tinc aquí. Amb aquests diners farem un pacte per la ciència, infraestructures amb resiliència ecològica, empreses de transició energètica... No, collons, cal ajudar el restaurant."

"No té sentit que els ciutadans, amb els seus impostos, li paguem al senyor més ric d'Espanya un nou centre de distribució quan s'estan tancant 60.000 restaurants."

Segons Sala-i-Martín, la prioritat hauria de ser mantenir viu el teixit productiu per quan torni l'eufòria econòmica i adverteix que el camí no és finançar els grans empresaris.

 

Àsia, model a seguir

El catedràtic d'Economia a la Universitat Colúmbia elogia la gestió de la pandèmia dels països asiàtics i anima la ciutadania a qüestionar les decisions que s'han pres a Europa.

"Ens hauríem de preguntar com és que els nostres governs ho han fet tan malament. Com és que els països que figura que tenen els millors sistemes sanitaris no tenien ni mascaretes… El sistema públic, els polítics, els funcionaris, tots han fracassat."

L'economista demana als governs que demostrin que han après alguna cosa i insisteix que es preparin per a les futures epidèmies amb un nou sistema de gestió pública que evolucioni.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut