"Polònia" celebra 15 anys en plena forma
A les 10 de la nit del 16 de febrer del 2006 "Polònia" va començar a caminar a TV3. En el primer esquetx, Queco Novell interpretava el president Maragall. Aleshores, ni el més optimista podia haver-se imaginat que aquella mitja hora d'humor es reproduiria cada setmana, mes a mes, any a any, fins a dia d'avui, i es convertiria en un clàssic seguit fervorosament per centenars de milers d'espectadors.
"Polònia" celebra 15 anys en plena forma
15 anys de sàtira política

"Polònia" celebra 15 anys en plena forma

A les 10 de la nit del 16 de febrer del 2006 "Polònia" va començar a caminar a TV3. En el primer esquetx, Queco Novell interpretava el president Maragall. Aleshores, ni el més optimista podia haver-se imaginat que aquella mitja hora d'humor es reproduiria cada setmana, mes a mes, any a any, fins a dia d'avui, i es convertiria en un clàssic seguit fervorosament per centenars de milers d'espectadors.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Aquests 15 anys són un orgull i molta feina. Sobretot si resumim el "Polònia" en xifres: 580 programes, 17.400 minuts d'humor, 6.600 esquetxos emesos, 340 musicals, 1.000 imitacions i 350 cameos.

Els fundadors de Minoria Absoluta i ànimes del "Polònia" posen en valor aquest 15è aniversari:

"El ‘Polònia' ha estat un mirall deformat de la societat catalana. Com a tal, l'ha ensenyat en la seva forma més grotesca, però també la més divertida. Crec que això és saludable per a qualsevol país. A nivell personal, ha estat el projecte professional més important de la meva vida." (Toni Soler)

"El primer dia estàvem tan il·lusionats que vam quedar per veure el programa junts, com qui va a veure el nadó a la nurseria. El ‘Polònia' va poder néixer perquè s'havia acabat l'època de les majories absolutes i el panorama polític era molt més variat." (Manel Lucas)

"Saber que a l'altre costat hi ha cada dijous una munió de fidels que espera la seva dosi setmanal d'humor i que, a més, t'ho agraeixin quan t'hi creues pel carrer provoca una satisfacció professional impagable. M'ho diuen fa quinze anys i no m'ho crec." (Queco Novell)

Dos dels puntals de celebració del 15è aniversari del programa seran: un "Polònia" especial i diferent, pels voltants de Setmana Santa, dedicat a tots els fans, amb un protagonisme especial d'actors i personatges que han participat en diverses etapes del xou, i la pròxima publicació d'un llibre que recollirà la història d'aquests 15 anys amb anècdotes, fotografies inèdites i reflexions al voltant del programa i l'humor elaborat pels components de l'equip.

 

El primer "Polònia"

Així comença el primer "Polònia" de la història, amb Toni Soler i Queco Novell, que interpreta el president Pasqual Maragall. Un primer programa on ja apareixen alguns dels personatges mítics de "Polònia", com Francisco Franco, Ferran Adrià o Lluís Llach. També es poden veure les aparicions de figures polítiques com les de Joan Clos, que combat l'incivisme, el cara a cara entre el Carod Rovira de "Polònia" i el de carn i ossos, i la rivalitat latent entre Artur Mas (Bruno Oro) i Duran i Lleida.

 

"Polònia" i l'èxit d'audiència

El públic ha acompanyat el "Polònia" des del primer moment. Ho demostren les dades d'audiència, les visites que tenen els seus vídeos a la carta i les bones valoracions que rep el programa.

La 16a temporada, l'actual, amb 20 capítols emesos, acumula una mitjana global de 545.000 espectadors i una quota del 28,7%. Si es mira al detall, capítol per capítol, s'obtenen les dades següents, en què destaca com a capítol més vist el del dia 31 de desembre, que coincideix amb l'emissió de Cap d'Any.

És un dels programes més ben valorats de la graella de TV3, amb un índex qualitatiu de 8,6 sobre 10, per sobre de la mitjana del canal (8,4). Un gruix important d'espectadors és molt fidel al programa, i, per al 86,1%, és una "cita habitual".

 

Consum a la carta

La mitjana mensual de consum de vídeo en directe i a la carta d'aquesta temporada (a 31/01/2021) és de 111.500 usuaris únics i 281.500 reproduccions. El programa se situa en el top 5 mensual de consum a la carta d'aquesta temporada.

La temporada 2017-18 va ser la millor, amb 192.000 usuaris únics i 412.000 reproduccions mensuals de mitjana. El mes d'octubre del 2017 va obtenir les seves millors dades històriques, i va encapçalar el rànquing de programes a la carta amb 365.000 usuaris únics i 710.000 reproduccions. El vídeo més vist a la carta és el capítol del dia 24/10/2019, amb 142.500 reproduccions.

Els clips més vistos a la carta són:

"No estaba muerto", amb 125.000 reproduccions.

"Bertín Osborne entrevista Aznar a ‘Polònia'", amb 124.000 reproduccions.

A les xarxes socials, a 8 de febrer del 2021, el programa té 289.300 seguidors a Facebook, 190.700 a Twitter i 48.800 a Instagram.

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut