Tot a punt per prorrogar el toc de queda després de l'estat d'alarma
El govern aprovarà dimarts la reforma de la llei de salut pública que li permetrà continuar amb les restriccions
Tot a punt per prorrogar el toc de queda després de l'estat d'alarma
Ho ha avançat "Planta baixa"

Tot a punt per prorrogar el toc de queda després de l'estat d'alarma

El govern aprovarà dimarts la reforma de la llei de salut pública que li permetrà continuar amb les restriccions

Pol Foradada
TEMA:
Coronavirus

El govern aprovarà dimarts un decret per poder mantenir el toc de queda o poder establir confinaments municipals o comarcals a partir del 9 de maig, un cop caigui l'estat d'alarma. En tot cas, totes les decisions requeriran l'aval de la justícia.

 

El govern vol tenir les mateixes eines que dona un estat d'alarma, però sense l'estat d'alarma. Aquest és l'esperit que persegueix el decret de modificació de la llei de salut pública, que s'aprovarà dimarts vinent i que ha avançat "Planta baixa". Bàsicament introduirà dos canvis: que la Generalitat pugui decretar tocs de queda i que es puguin establir també confinaments perimetrals amb caràcter general. L'executiu vol aplicar ja aquests canvis perquè considera que l'actual llei només li permet tancar regions concretes on la pandèmia tingui especial incidència.

Pel que fa al toc de queda, el decret inclourà la possibilitat de "limitar la mobilitat horària". Això vol dir prohibir sortir al carrer a determinades hores del dia, cosa que ara el marc jurídic català no permet. Fonts del govern afegeixen que això es podrà fer a nivell català com en municipis o zones concretes. En sessió de control al Parlament, el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha suggerit que el toc de queda seguirà després del 9 de maig perquè serà "necessari mantenir algunes setmanes més" les "mesures de control".

L'altra eina que vol tenir el govern és la possibilitat de decretar confinaments perimetrals. Segons l'executiu, l'actual llei permet tancar un municipi o una comarca puntualment per una incidència de la pandèmia especialment alta. Però ara l'executiu vol tenir a punt el botó per si calgués ordenar un altre cop un confinament generalitzat. Això sí, aquest extrem, si es mantenen les dades epidemiològiques, no està previst. Aquest supòsit s'inclourà a la llei només per disposar de l'instrument legal adequat davant la possibilitat que empitjorin les dades de la pandèmia.

El que no es podrà estalviar el govern en cap cas és haver de demanar permís a la justícia, en tractar-se de drets fonamentals. Però això, que a l'estiu va generar diferents polèmiques entre el govern i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, és "una bona notícia" segons apunta el professor de dret administratiu de la Universitat de Girona Josep Maria Aguirre. "Al conjunt d'Europa, la restricció de drets fonamentals se sotmet a control judicial", afegeix; en canvi "aquí portem set mesos d'anomalia" amb l'estat d'alarma, que ha permès implantar restriccions sense que els jutges hi hagin pogut dir res.

ARXIVAT A:
Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut