Si et fan por les olives no estàs sol: la fòbia a les olives existeix
Verdes, trencades, amb pinyol o sense. Per a algunes persones les olives poden ser un malson i els generen un gran rebuig
Tothom té alguna mania o alguna por, aparentment, irracional. Quan es tracta de menjar, els gustos són molt personals i alguns aliments acumulen gairebé tants seguidors com detractors. Per a algunes persones, però, el rebuig pot arribar a ser tan gran que es converteixi en una por. És el cas, per exemple, de les olives, a qui algunes persones hi tenen una vertadera fòbia.
Alex Marteen ho ha explicat a "Planta baixa", on ha detallat fins a quin punt les persones que detesten les olives pateixen quan en tenen a prop: n'hi ha que no poden ni veure-les i no són capaces de menjar res que n'hagi tocat o fins i tot que no poden menjar si hi ha olives a taula. Tal com han explicat al programa, fins i tot hi ha grups de persones que comparteixen aquesta fòbia a Facebook i molts usuaris de Twitter corroboren que la repulsió a les olives és real:
Sabeu que els que tenim fòbia a les olives ja hem canviat de canal oi? #PlantaBaixaTV3
carles sans pujol (@calassants) May 19, 2023
@totesmoutv3 jo tinc fobia total a les olives. Veure-les, olor,... Tot. les macerades, perquè el fruit de l'arbre en si mateix no tinc problema.
Isaac Pecino (@Isaacpecino) May 5, 2021
Fins i tot hi ha usuaris que només tenen por a una determinada classe d'olives:
Tinc fòbia a les olives negres. No em preguntis el motiu. Les verdes m'encanten, però es veure una oliva negra i sortir corrents.
ELISENDA SEGURA (@esegura_e) March 13, 2021
La cosa és seriosa, quan comences a indagar, comencen a aparèixer molts testimonis. Entre la gent coneguda, per exemple, hi ha Valero Rivera, del Barça d'handbol, el cineasta Nacho Vigalondo, el músic de La Habitación Roja José Marco, o el cantant Pau Roca. Tots ells són olivofòbics!
Quines en són les causes?
Hi ha diverses característiques que poden provocar rebuig cap a aquests fruits. Per moltes persones la raó principal és haver viscut un esdeveniment traumàtic relacionat amb una oliva, com ara que algú proper s'hagi ofegat amb un pinyol.
Un altre possible motiu de rebuig podria ser l'envinagrat. Hi ha gent que fa temps que ha començat a evitar els aliments processats. Hi ha estudis científics que conclouen que la conservació en salmorra (aquell gust àcid i persistent) o els diferents conservants que es fan servir (com sosa càustica, àcids, gluconat ferrós o adobs) poden provocar aquesta animadversió irracional.
Té solució l'olivofòbia?
La bona notícia és que, com qualsevol fòbia, es pot superar. La clau clínica és fer un esforç, deixar de fugir i afrontar les pors.

Però compte perquè la fòbia existeix i bombardejar algú que ho pateix amb fotografies que uneixen la seva fòbia amb coses que adora, com va fer l'Alex Marteen amb un amic seu amb els carlinos i les olives, pot no ser la millor solució.