Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La seva història, a "Planta baixa"

Rodrigo Cuevas, l'agitador folklòric i activista rural que sacseja ments des d'un poble d'Astúries

El seu projecte, que parteix de la tradició asturiana i conflueix amb l'electrònica i el cabaret, l'ha situat com un dels artistes del moment

Rodrigo Cuevas (Oviedo, 1985) és d'aquells artistes que s'han de seguir de prop. La seva marca musical és el folklore asturià, tonades antigues que recupera de la tradició oral i barreja amb música electrònica i altres músiques modernes. Però el que el fa especial és la posada en escena.

Els seus concerts estan farcits d'humor i cabaret, de vestuari tradicional asturià i de plataformes, brillants i barrets. Per a Cuevas, l'humor és una arma molt ponent, que et permet dir les coses més serioses de manera fresca. Ara ha acabat la gira del seu últim treball, "Trópico de Covadonga", que l'ha portat en diverses ocasions a actuar a Catalunya.

 

 

Però és que també ha passejat els seus espectacles per Eslovènia, França, els Emirats Àrabs o als Estats Units. Treballa ja en el seu nou treball, que suposarà un trencament amb la línia habitual, i que està gravant a Puerto Rico amb la producció d'Emilio Cabra (productor de Calle13). Però a Rodrigo Cuevas també el fa diferent la seva militància pel que és rural, pel que és antic.

Viu a Vegarrionda, una petita aldea d'Astúries on no hi ha més de 15 veïns. Té un hort, gallines, gos i dues burres. Assegura que els animals li ensenyen moltes coses dels temps, de la paciència.

"Moltes vegades, els artistes tenim ansietat per fer les coses al temps que marca la indústria musical, però amb els animals aprenc que tot és relatiu, que no passa res", assegura.

Sempre reivindica que per fer apostes modernes o per inventar formats no cal viure al Born o a Malasaña, sinó que des d'un entorn rural es pot ser trencador. I ell porta anys demostrant-ho. De fet, per promoure aquesta idea ha comprat un antic teatre al poble que té al costat, a Infiesto, per compartir-lo en un centre cultural.

És una nau abandonada de principis de segle -la Benéfica- que vol convertir en un nexe d'unió entre joves i grans i ser un pol cultural en una zona que gradualment va perdent població. Va engegar un crowfounding i van superar les expectatives: més de 140.000 euros per començar les obres.

Activista pels drets LGTBI

Més enllà de la música, també és un activista en diverses lluites. S'ha implicat en la visualització dels moviments LGTBI. Reconeix que s'ha millorat molt en els darrers anys, però recorda com fins i tot ell quan era petit aguantava acudits sobre homosexuals o li deien que no havia de fer tants gestos que si no semblava amanerat. Per això, creu que no s'ha d'abaixar la guàrdia.

"Els homosexuals, durant molt temps, vam haver de baixar el to de veu o riure els acudits que feien sobre nosaltres. Ara hem de fer-nos notar molt més que abans", reivindica.

També està implicat en la defensa de la llengua asturiana. En aquesta comunitat autònoma, l'asturià no està reconegut com a llengua cooficial, com sí que ho és el català o l'euskera. Es queixa del poc amor a la llengua, del "menysteniment" per la cultura pròpia i alerta del risc que acabi desapareixent si els joves no continuen parlant-la. De fet, Cuevas no només defensa aquesta llengua, sinó totes les cooficials. Ell parla català i l'entén perquè es va formar a la ciutat de Barcelona on va viure uns anys.

Cuevas també és actiu a les xarxes, on combat el discurs de l'extrema dreta. Algunes capçaleres de dretes van criticar que Espanya escollís el seu espectacle per representar-se al pavelló de l'Exposició Universal de Dubai. I el van titllar de "transformista supremacista asturià". Ell té clar per què no els agrada.

"Aquestes dretes t'insulten amb el que ells són, et diuen que el supremacista i excloent ets tu", reflexiona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut