Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Estalviar en llum sense apagar res, a "Planta baixa"

Recomanacions per estalviar energia utilitzant més bé els electrodomèstics

Rentar la roba amb aigua freda, no posar menjar calent a la nevera o no omplir al màxim el rentaplats són alguns dels consells que ens ha portat la periodista Sara Barrera al "Planta baixa" d'avui per estalviar energia

TEMA:
Consum

La factura de la llum cada dia està més alta i el gener sempre és un mes complicat. Per això, la Sara Barrera, periodista, ens ha explicat al "Planta baixa" d'avui algunes recomanacions per estalviar energia utilitzant de manera més adequada els electrodomèstics que tenim a casa.

La nevera: el 18% del consum energètic

És l'electrodomèstic que més gasta d'una llar: suposa el 18% del consum energètic d'una llar, bàsicament perquè està encesa tots els dies de l'any. Com podem estalviar energia optimitzant-ne el rendiment?

No omplir-la més del compte. Una nevera excessivament plena no funciona de manera eficient. Convé mirar de col·locar-hi els aliments progressivament, perquè així no li exigim un sobreesforç en refredar.

Descongelar la carn o el peix dins la nevera. Descongela el tros de carn o peix que vulguis dins la nevera, no a fora. El menjar es descongelarà i aportaràs un fred extra a l'interior que alleugerirà el consum d'aquell dia.

No posar aliments calents a la nevera. Si poses l'olla de sopa calenta a la nevera, gastarà molta més energia per refredar-la. Espera't que agafi la temperatura ambient.

Assegurar-nos que tanca bé. És evident que deixar la porta oberta mentre traiem i posem aliments a la nevera consumeix electricitat de més. Controlar-ho pot reduir-ne el consum fins a un 20%.

Ara bé, com podem saber que la porta de la nevera tanca bé? Agafa un paper, obre la nevera i abans de tancar-la, procura que el paper es quedi "atrapat" a la porta: si el paper es manté i no cau, felicitats! La nevera no perd aire. Si cau, tens un problema i estàs gastant de més.

Pel que fa al manteniment, la recomanació és netejar la nevera per darrere (amb l'aspiradora!) i per dins, amb aigua i sabó. El gel i la pols en dificulta el funcionament i poden provocar que es perdi fins a un 30% de l'energia.

 

 

Com podem estalviar amb la rentadora?

Rentar amb aigua freda. Prioritzem rentar amb aigua freda: el 80% de l'energia que consumeix la rentadora la fa servir per escalfar l'aigua: hem de pensar que no taquem tant la roba com això (exceptuant-ne casos puntuals, òbviament). Tant les rentadores com el sabó que utilitzem són molt eficients! Per tant, amb aigua freda, o a baixa temperatura, estalviarem i la roba patirà menys.

No posar més sabó del compte. Cada marca de sabó indica la quantitat necessària per rentar: podem arribar a obstruir l'aparell, si ens emocionem posant-hi massa sabó, i li estem demanant més esforç per deixar la roba esbandida.

Netejar el filtre sovint. Idealment, hauríem de netejar el filtre un cop al mes (sobretot si allà on vius l'aigua té molta calç). Per què? La calç augmenta el consum d'energia, a banda de fer malbé la rentadora.

 

 

 

Els tres consells per estalviar energia amb l'assecadora

Utilitza el programa "a punt de planxa". Intenta posar sempre el programa "a punt de planxa": si sabem que hem de planxar la roba després de fer servir l'assecadora, programa-la perquè finalitzi amb aquest programa: es redueix el consum energètic un 25%.

No omplir-la més del compte. És important deixar espai lliure al tambor per estalviar energia.

Netejar els filtres. És importantíssim netejar bé els filtres, si pot ser cada cop que la fem servir: així durarà més i no es consumirà tanta energia. Aprofita l'aigua que queda al calaix de l'assecadora per fregar el terra, per exemple.

 

Els consells per estalviar amb el rentavaixella

Posar el programa ECO 50 ºC. Els programes que netegen intensament no es fan servir gaire i consumeixen molt més.

Omplir-lo al màxim. Si l'omples del tot, estalviaràs un 10% d'energia, comparada amb engegar-lo amb mitja càrrega. També utilitzaràs un 40% menys d'aigua.

Netejar els filtres sovint. Neteja'l un cop per setmana i cada sis mesos, i neteja també les aspes. Si la brutícia s'hi acumula, provoca problemes en la rentada i consumeix més energia.

 

 

ARXIVAT A:
Consum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut