La gestació subrogada, els "ventres de lloguer", és una forma de reproducció assistida cada cop més utilitzada.
La llei garantirà l'avortament en hospitals públics (CCMA)
Els "pares d'intenció", a "Planta baixa"

Nadons amb dos anys de garantia: el mercadeig de la gestació subrogada

Per 40.000 euros, es pot fer el procés a Ucraïna i, per una mica més, fins i tot es pot triar el sexe del nadó

Tot i que la gestació subrogada és il·legal a Espanya, desenes d'agències fan d'intermediàries amb països on és legal aquesta pràctica. Són despatxos d'advocats o empreses multinacionals que fan d'enllaç entre els "pares d'intenció", com anomenen els que volen tenir un fill, i les mares gestants.

I ho fan amb afirmacions que sorprenen, i oferint coses més pròpies d'altres sectors, com una "garantia" de dos anys, després del naixement del nadó per reiniciar el programa de manera gratuïta en cas que mori.

La primera cosa que sorprèn és que algunes d'aquestes webs sembla més que venguin paquets vacacionals que no pas ventres de lloguer. Per 40.000 euros es pot comprar un paquet "tot inclòs" per tenir un fill a través d'una altra mare, i hi ha fins i tot paquets VIP, que ofereixen més serveis.

 

 

Aquestes empreses, en general, són o bé despatxos d'advocats especialitzats amb seu a Espanya o sucursals d'empreses multinacionals. També fan servir afirmacions de màrqueting com aquesta garantia d'èxit: "Passi el que passi, al final del camí, sempre hi ha un nadó esperant-nos." Tot i que es tracta d'un procés mèdic complicat i en el qual poden sortir coses malament.

Tot plegat, afirmacions d'una activitat que no es pot fer legalment a Espanya, perquè la llei de reproducció assistida considera "nuls" tots els contractes de gestació subrogada. Però el que fan aquestes agències és fer el procés en països on sí que és legal, i després inicien un procés d'adopció a Espanya. Fa poques setmanes, a més, aquesta activitat va rebre un nou revés del Tribunal Suprem… "El nen i la mare són tractats com a simples objectes."


A més, aprofitant que fan l'activitat fora d'Espanya, ofereixen altres serveis que serien il·legals aquí. Per exemple, la selecció del sexe. Aquestes empreses ofereixen la possibilitat de triar el sexe del nadó, per una tarifa superior al paquet bàsic. A través de la selecció de l'espermatozou o de l'embrió, s'escull el sexe, però el problema és que aquesta pràctica, a Espanya, és completament il·legal.


Ho diu la llei de reproducció assistida, que només ho permet en els casos que la selecció sigui necessària per evitar, per exemple, una malaltia. De nou, com que operen fora d'Espanya poden fer pràctiques que aquí no estan permeses.


També sorprenen els termes amb els quals preveuen possibles escenaris en què algunes coses vagin malament. Una d'aquestes agències parla de "contingència" per referir-se a la possibilitat de pèrdua del nadó a partir dels set mesos d'embaràs. Ho fan per presumir que són l'única empresa que ho cobreix en la garantia.


Compensacions a la mare: avortament, bessons

També poden anar coses malament pel que fa a la mare gestant. Un procés de fecundació in vitro com aquest té més possibilitats, per exemple, d'acabar amb bessons. I aquestes empreses ofereixen compensacions a les mares: 2.000 euros, pels riscos que comporta. Però hi ha altres compensacions encara més escandaloses com l'avortament, 2.000 euros, o fins i tot la pèrdua d'òrgan: 1.500 euros de compensació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut