"Planta baixa" n'ha comptabilitzat una trentena

Les 30 "fake news" dels candidats catalans del 10N, al debat a 8 de TV3

Comprovem les dades i afirmacions dels candidats catalans, amb mentides i imprecisions
TEMA:
Eleccions generals 2019-10N
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

L'equip de "Planta baixa" ha comprovat les dades i afirmacions que els vuits candidats catalans a les eleccions generals del 10N van presentar durant el debat de TV3 i Catalunya Ràdio d'aquest dimarts al vespre. Després d'excloure opinions i exageracions dels arguments, el resultat és que fins en 30 ocasions els representants polítics dels diferents partits participants van mentir o donar dades inexactes. Les repassem candidat per candidat:

Gabriel Rufián (ERC)

Afirmació 1: "Els vots d'ERC mai són a canvi de res" 

Realitat: l'anterior portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va admetre en una entrevista a TV3, el febrer d'aquest any, que havien donat "a canvi de res" els vots a Pedro Sánchez a la moció de censura que el va fer president, perquè consideraven que era preferible a un executiu de Mariano Rajoy.


Afirmació 2: "Hi ha tres persones -Amancio Ortega, Ana Botín i Juan Roig- que cobren igual que 15 M de persones. A més, paguen els mateixos impostos que un treballador de la Seat".

Realitat: Rufián es basava en un informe d'Intermón Oxfam del 2017, en el qual es conclou que les tres persones més riques de l'Estat tenen tants diners com el 30% més pobre. Això són, aproximadament, 15 milions de persones. Per tant, la primera part de l'afirmació es basa en una dada real, però conté diverses inexactituds. La primera és que, segons el mateix informe, entre aquests tres superrics no hi ha Ana Botín, presidenta del Santander, sinó Sandra Ortega, filla d'Amancio Ortega. La segona part de l'afirmació també és inexacta, perquè tot i que és cert que els molt rics tenen mecanismes per reduir la càrrega fiscal, i proporcionalment pagar menys impostos que els assalariats, en la quantitat total, tots tres paguen molts més impostos que un treballador de la Seat. 

Afirmació 3: La CUP contracta a l'Ajuntament de Berga una empresa de Florentino Pérez

Realitat: Segons reconeixen fonts d'ERC, Rufián es referia a litigis de l'Ajuntament amb empreses privades concessionàries de serveis públics a Berga (ciutat governada per la CUP) per intentar treure'ls la concessió, però cap d'aquestes empreses no és de Florentino Pérez. El contracte més polèmic del consistori és amb l'empresa d'autobusos Alsa, que forma part del conglomerat britànic National Express i va comprar el 2007 una empresa de Pérez, però no hi té cap relació accionarial. 

Afirmació 4: "Jo no em presento a Espanya"

Realitat: Tot i que es pot incloure en el terreny de l'exageració o el "desideratum", el cert és que ERC, com la resta de partits que concorren a aquestes eleccions ho fan com a formacions espanyoles. 

José Zaragoza (PSC)

Afirmació 1: "Per quarta vegada, la gent de Podem ha impedit que hi hagués un govern socialista a Espanya"

Realitat: l'argument, que també fa servir Pedro Sánchez, té trampa. Podem ha evitat la investidura de Pedro Sánchez en dues ocasions: després de les eleccions del 2015 –les que van propiciar la primera repetició electoral- i posteriorment el 28A. Com que cada debat d'investidura té dues votacions, el PSOE sempre parla de les "quatre ocasions en què Podem ha impedit el govern socialista". D'aquestes, el vot de Podem només va ser decisiu en tres, perquè en la primera votació del debat d'investidura d'aquest estiu ni els escons de Pablo Iglesias haurien servit per fer president Pedro Sánchez.

Afirmació 2: "Set anys de procés i estem pitjor. Ningú pot dir que després de set anys estem millor"

Realitat: les dades refuten que Catalunya estigui pitjor des de fa set anys. Per citar tres exemples: l'economia catalana ha crescut a un ritme mitjà del 3,2%. El PIB per càpita era de 27.176,42 euros el 2013 i de 30.769 euros el 2018. L'atur s'enfilava al 23,8% l'últim trimestre del 2012, i la dada d'ahir va tancar-se en el 10,9%.


Afirmació 3: "L'alternativa de pacte a la Diputació de Barcelona era pactant amb la CUP"

Realitat: en aquesta resposta a Inés Arrimadas, que el criticava per l'acord amb JxCat, Zaragoza va obviar que la CUP no té actualment representació a la Diputació de Barcelona.

Afirmació 4: Quan Cayetana Álvarez de Toledo li va preguntar quantes nacions hi ha a Espanya, José Zaragoza va esquivar la resposta així: "Llegeixi's l'Estatut d'autonomia de Catalunya, d'Aragó, d'Andalusia, Estatuts que han votat vostès a favor"

Realitat: hi ha una diferència bàsica entre aquests tres Estatuts. El de Catalunya parla al preàmbul de "nació", tot i que subratlla que aquesta denominació no té transcendència jurídica perquè així ho va determinar el Tribunal Constitucional. En canvi, el d'Aragó i Andalusia parla de nacionalitats.

Afirmació 5: "El 6 i 7 de setembre el Parlament de Catalunya va derogar l'Estatut i la Constitució"

Realitat: en la polèmica sessió del 6 i 7 de setembre de 2017, el Parlament va aprovar dues lleis: la llei de referèndum, que només es referia a la votació de l'1 d'octubre, i la llei de transitorietats, amb alguns receptes que sí que pretenien substituir alguns preceptes de l'ordre constitucional. Ara bé, la llei no havia d'entrar en vigor fins després de l'1-O i, de fet, no es va arribar ni a intentar aplicar-la per derogar la Constitució i l'Estatut.

Afirmació 6: "Senyora Arrimadas, vostès han fet presidents del PP allà on han pogut"

Realitat: hi ha una excepció a l'afirmació de Zaragoza, que és la ciutat autònoma de Melilla. Allà Ciutadans podia triar entre el PSOE i el PP, i van triar els socialistes per desallotjar el popular Juan José Imbroda.

Jaume Asens (En Comú Podem)

Afirmació 1: "Som l'únic partit que té una aliança verda a Europa"

Realitat: En Comú Podem forma part de l'Aliança Lliure Europea. De fet, el seu candidat, Ernest Urtasun, és el vicepresident del grup parlamentari europeu. És el mateix grup on està integrada Esquerra Republicana, que, per tant, també forma part d'una aliança verda.


Afirmació 2: Interior ha enviat 4.500 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil per garantir la seguretat el 10N

Realitat: és una xifra extreta de fonts dels dos cossos policials, que calculen que el nombre d'agents pot ascendir fins a 4.500. Tot i així, es tracta d'una dada pendent de confirmar, ja que a l'hora del debat les fonts oficials del Departament d'Interior no havien donat a conèixer la xifra exacta i, de fet, en estimacions, la rebaixaven fins als 3.000 agents. 

Afirmació 3: L'article 135 de la Constitució es va fer per rescatar els bancs

Realitat: a l'article 135, que es va reformar el 2011, no s'hi fa cap referència explícita als bancs. La reforma perseguia garantir el compliment de la llei europea d'estabilitat econòmica i evitar un rescat d'Espanya. El rescat bancari no es va demanar fins al juny del 2012. 

Inés Arrimadas (Ciutadans)

Afirmació 1: "El que està afectant aquest procés als autònoms, al turisme, al comerç, a les empreses que han marxat, a les inversions... és una desgràcia"

Realitat: El procés no afectaria directament el PIB català, que té una previsió de creixement per al 2020 que ronda el 2%. Segons la Generalitat, l'economia catalana ha crescut un 1,8% interannual el tercer trimestre del 2019. Si ens fixem concretament en el turisme, Catalunya és la comunitat espanyola que rep més visitants, i també l'indret on la seva despesa mitjana és més alta. De fet, aquest estiu ha augmentat en un 2,5%. 


Afirmació 2: "L'Oficina de Drets Civils i Polítics només defensa els colpistes"

Realitat: l'Oficina té com a objectiu protegir els drets civils i polítics, individuals i col·lectius, dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya, de tots els col·lectius. El seu director, Adam Majó, responia a Arrimadas a través d'aquest tuit, on explica que l'Oficina ha organitzat avui un debat per reclamar el dret a vot de les persones migrants que viuen de forma estable a Catalunya. 


Afirmació 3: "El senyor Puigdemont, que és un fugat, covard, (...) ens costa, la seva oficina i ell, un mínim de 300.000 euros"

Realitat: el cas de Carles Puigdemont no és excepcional. Per llei, el govern facilita a tots els expresidents de la Generalitat una dotació pressupostària per al funcionament de les seves oficines. Tots els expresidents tenen, a més, l'obligació d'elaborar una memòria anual on detallin les despeses i que s'ha de publicar al Portal de la Transparència de la Generalitat. 

Laura Borràs (JxCat)

Afirmació 1: "Espanya és un país que té un deute superior al PIB. Això és un Estat en falllida"

Realitat: la sentència no és gaire precisa, perquè sí que té un deute superior al PIB, però tècnicament no està en fallida. Segons el mateix diccionari, estar en fallida vol dir "deixar de complir una persona o una empresa comercial o industrial amb els seus pagaments" cosa que s'entendria a nivell empresarial com una suspensió de pagaments, que no seria el cas de l'economia espanyola.

Afirmació 2: "Totes i cadascuna de les lleis que s'han anat aprovant al Parlament han estat suspeses pel Tribunal Constitucional"

Realitat: des que va començar el procés s'han aprovat una vuitantena de lleis, no totes suspeses pel TC. De fet, el PSOE ha retirat alguns recursos del Constitucional.


Afirmació 3: "Totes les propostes que es van sentir en el debat dels candidats a presidir el govern espanyol tenien com a objectiu acabar amb la riquesa i la convivència de Catalunya"

Realitat 4: durant el debat, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va proposar mesures per desencallar el procés com ara una taula de partits pel diàleg i va parlar d'Espanya com un estat plurinacional.

Cayetana Álvarez de Toledo (PP)

Afirmació 1: "Els independentistes animen la gent a tirar panots i pedres a la policia"

Realitat: JxCat i ERC ho han condemnat i han fet crides a manifestar-se cívicament i pacíficament. A més, Gabriel Rufián –a qui es dirigia, en part, l'acusació- va ser increpat a la plaça Urquinaona per participar en una concentració que volia evitar els aldarulls.

Afirmació 2: "Combatrem el replegament de l'Estat a Catalunya (...) Increïblement, l'alta inspecció educativa consta d'una sola persona"

Realitat: en totes les comunitats autònomes l'alta inspecció educativa és d'una sola persona; per tant, no és conseqüència del suposat replegament de l'Estat a Catalunya. L'equip educatiu de la delegació del govern espanyol la formen vuit persones.

Afirmació 3: "Tinc una llista enorme de la destrucció econòmica que ha causat el procés a Catalunya"

Realitat: El procés, com demostren les dades, ha tingut una incidència relativa en l'economia. De fet, un informe del Col·legi d'Economistes de Catalunya qualifica d'"insignificants" els efectes de l'1-O.


Afirmació 4: "El senyor Zaragoza acaba de dir que vol un pacte amb ERC"

Realitat: un minut abans, el representant socialista havia reptat els republicans a prometre que no serien un obstacle al desbloqueig.

Afirmació 5: "L'atur ha pujat en 17.000 persones a Catalunya i 100.000 a Espanya"

Realitat: a part d'arrodonir a l'alça els 97.900 aturats més a Espanya, Álvarez de Toledo va inflar la xifra catalana: són 14.000.

Ignacio Garriga (Vox)

Afirmació 1: "Vox condemna el feixisme, el racisme i tots els ismes"

Realitat: els líders del partit han negat que siguin racistes, però no els hem sentit condemnar-ho pròpiament.

Afirmació 2: "A Espanya hi ha 17 diputacions"

Realitat: a Espanya hi ha 51 diputacions.


Afirmació 3: "La permissivitat dels partits d'esquerres ha generat un efecte crida a la immigració il·legal a Espanya"

Realitat: segons dades oficials, l'arribada de persones immigrants s'ha reduït a la meitat en l'últim any. En concret, el nombre de persones que han arribat per la frontera sud d'Espanya ha passat de les 54.000 persones el 2018 a les 27.300 en el que portem d'any.

Afirmació 4: Garriga va assegurar que la immigració il·legal col·lapsa la sanitat i va vincular la immigració amb la inseguretat

Realitat: actualment, 3 de cada 4 delictes comesos a Espanya els cometen els espanyols.

Mireia Vehí (CUP)

Afirmació 1: Vox, el PP i Cs proposen que els jutges controlin l'educació

Realitat: entre les propostes dels tres partits espanyols n'hi ha de relacionades amb l'educació a Catalunya. Consideren que el fet que la Generalitat en tingui les competències obre el terreny a suposats adoctrinaments. Però les mesures que proposen per revertir-ho no passen per la judicialització de l'educació, sinó per la recentralització de competències, i que sigui l'administració central -i no els jutges- qui controli l'educació, sigui a través del 155, de l'Alta Inspecció o directament amb una supressió de l'autonomia, com vol Vox. 


Afirmació 2: "[A Rufián] a vostè darrerament l'hem vist anar a un casament amb tots els membres de l'Íbex"

Realitat: com va reconèixer la mateixa Vehí més endavant en el debat, la foto a què feia referència de Rufián a un casament "de l'Íbex" no existeix. La cupaire es referia a la boda de la filla del director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, que va comptar amb l'assistència d'un altre republicà, Pere Aragonès.

 

Al programa també hem repassat les principals discussions i retrets que es van fer els vuit candidats que van participar en el debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio d'aquest dimarts:

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N PP JxCat Cs PSC En comú Vox CUP ERC

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut