L'edifici més icònic de les lluites del Raval, a punt de canviar de mans
L'edifici més icònic de les lluites del Raval, a punt de canviar de mans
En exclusiva, a "Planta baixa"

L'edifici més icònic de les lluites del Raval, a punt de canviar de mans

L'editora de Sàpiens n'ultima la compra i l'Ajuntament de Barcelona intervé per arribar a un acord amb totes les parts

Edgar Sapiña Manchado i Xavi Rossinyol

De seu de l'editorial Edicions 62 a espai ocupat per organitzacions migrants, passant per ser el centre d'operacions del narcotràfic a Barcelona. La nau, de 2.000 m² i propietat de La Caixa, està a punt de canviar de mans. La cooperativa SOM, editora d'Ara Llibres i revistes com Sàpiens o Cuina, té previst tancar en les pròximes setmanes una operació immobiliària per valor de 600.000 euros. 

El banc té pressa per vendre, la cooperativa per comprar i, mentrestant, l'Ajuntament de Barcelona negocia amb tothom per trobar una solució que els acontenti a tots. Això inclou els col·lectius que ara mateix ocupen l'espai: el Sindicat de Manters, que tenen aquí el seu taller on confeccionen la roba per a la seva marca, Top Manta; l'Espai de l'Immigrant, un espai de reunió de persones migrades; i La Caracola, una llar per a dones d'edat avançada i sense recursos econòmics vingudes d'arreu del món. 

L'enrenou generat al llarg dels mesos ha provocat un gir de 180 graus en l'estratègia empresarial de la cooperativa. Oriol Soler, director general de l'entitat i persona clau en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, no ha volgut atendre "Planta baixa". De totes maneres, el programa ha pogut saber que ja no instal·laran les seves oficines al centre de Barcelona, sinó que finalitzaran el procés de compra –per no perdre una paga i senyal de 90.000 euros– i tornaran a posar a la venda l'immoble

L'Ajuntament ha treballat perquè els col·lectius puguin seguir a la nau. El consistori ha ofert a SOM pagar un lloguer de 10 anys a canvi que les organitzacions que ara ocupen l'espai s'hi puguin quedar. La cooperativa hauria rebutjat la proposta. Alhora, SOM ha ofert a l'Ajuntament una part de la nau a canvi d'un contracte de lloguer de dos anys o a canvi de pagar una part de les reformes de l'espai, cosa que el consistori ha refusat. De totes maneres, fonts pròximes asseguren que l'acord està a prop

Què passarà amb els col·lectius afectats?

La Zona Franca és el lloc on, amb més possibilitats, s'instal·larà el taller del Sindicat de Manters. L'Ajuntament els ha ofert un espai d'entre 400 i 500 m² per poder seguir fent la seva activitat. Aquest espai, primer, es cediria a l'organització Impuls Cooperatiu de Sants que, al seu torn, permetrien als manters fer la seva tasca.

A la Virginia Montaño, de 66 anys, La Caixa la volia enviar a Igualada. Així ho diu ella mateixa, membre de La Caracola. Quan va rebutjar la proposta li van proposar anar a un hotel, mentre esperava que fessin fora els ocupes del pis que li havien de donar a ella. «A mi em sembla fatal, perquè aquestes persones estan en les mateixes condicions que jo, que no em semblen justes», assegura. Mentrestant, la gent de l'Espai de l'Immigrant resta a l'espera si l'Ateneu del Raval, un altre col·lectiu potent del Raval, els acull. 

15 de gener, desnonament amb data oberta

El 8 d'octubre va haver-hi l'últim intent de desnonament. Es va aturar, "in extremis", per la pressió veïnal i gràcies a la mediació de l'Ajuntament de Barcelona amb La Caixa. Va ser aleshores quan es va assolir el compromís per part de l'entitat d'aturar nous procediments judicials, però el període de gràcia ja s'ha acabat i el banc ha engegat de nou tota la maquinària judicial per expulsar el Sindicat de Manters, l'Espai de l'Immigrant i La Caracola a partir del 15 de gener del 2021, en un desnonament amb data oberta autoritzat pel jutjat de primera instància número 55 de Barcelona.

Anar al contingut