Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La factura de la llum, a "Planta baixa"

Ja no cal fer rentadores a la nit: els canvis en la factura de la llum

Els canvis en la factura elèctrica converteixen les primeres hores de la tarda en la franja més barata

Dani Sánchez Ugart
TEMA:
Consum

Fer rentadores a la nit ja no surt a compte. Aquest dimecres, segons les dades de Red Eléctrica, fer una rentadora, suposant el consum d'1 kWh, equivalent a una rentadora a 60 graus, ha costat als que s'hagin llevat avui a les 3 de la matinada per fer-la 0,27 euros. En canvi, a les tres de la tarda el preu ha baixat fins als 0,24 euros, i al vespre, a les vuit, ha tornat a pujar fins als 0,34 euros.

 

 

El que havíem après després de la reforma de la factura elèctrica del juny -que les hores vall són a la nit- ha deixat de tenir sentit arran de les mesures adoptades pel govern espanyol per rebaixar el cost de la factura. Aquella estructura de preus es basava en uns costos fixos més alts en les hores de gran consum (durant el dia) i més baixos a la nit.

Ara, l'executiu ha rebaixat aquests costos fixos, fins a acostar els preus que paguem per l'electricitat als que marca el mercat majorista. I com que el gas està molt car, la llum puja en les hores que no hi ha tanta energia verda disponible, com a la nit, quan no funcionen les plaques solars.

Aquesta situació es va repetint en els últims dies, amb petites diferències, però amb la franja entre les dues i les cinc de la tarda entre les hores més barates. Això, sempre només per als clients del mercat regulat (PVPC), que són els que tenen la tarifa indexada al mercat majorista.

Si venen mesos de preus cars, què podem fer per pagar menys?

Davant d'aquesta situació, ja no surt a compte mirar el rellotge per fer una rentadora, però encara es poden prendre algunes decisions per mirar de rebaixar el cost de la factura elèctrica.

 

 

Comparar tarifes: per primer cop, algunes tarifes del mercat lliure ara són més barates que les regulades. Tot i així, des de Facua alerten que les elèctriques poden augmentar preus sense previ avís si consideren que perden diners.

Rebaixar la potència: moltes llars tenen més potència contractada de la que necessiten. Una bona prova és encendre molts aparells elèctrics a la vegada. Si no salten els ploms, potser tenim massa potència i estem pagant de més.

Millorar l'eficiència: si els electrodomèstics són molt vells, gasten més. Pot ser un bon moment per valorar-ne el canvi. Si no, es poden prendre decisions que abaixin els costos, com fer rentadores amb programes més llargs i freds o utilitzar els programes "Eco".

Plaques solars: tot i que també estan pujant de preus, els experts les apunten com una inversió segura, amb la qual el retorn de la inversió sempre es produeix.

ARXIVAT A:
Consum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut