Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Ho avança "Planta baixa"

Els diputats cobren dietes de desplaçament tot i el teletreball

El Parlament ha abonat 1,4 milions als parlamentaris per despeses de viatge tot i que els plens tenen un aforament mínim i la majoria de comissions són telemàtiques

Va ser un gest, però també un miratge. A l'abril, quan el Parlament va tancar portes amb l'inici de la pandèmia, els partits van pactar que tots els diputats donarien un 25% del sou d'aquell mes a l'entitat o l'ONG que escollissin. Una quarta part, perquè es va calcular que era el que cadascú cobrava en concepte d'uns desplaçaments que s'havien deixat de fer. El gest es va limitar a l'abril, perquè al maig va tornar l'activitat semipresencial. Però el ceas és que, des d'aleshores, els diputats han cobrat les dietes de desplaçament íntegres tot i que els plens tenen un aforament mínim i la majoria de comissions són telemàtiques. En total, la cambra ha abonat gairebé 1,4 milions d'euros en dietes des del maig.


Cada diputat cobra anualment entre 16.975 i 23.895 euros només per anar a la cambra. Com més lluny es visqui de la cambra, més es cobra. Són aproximadament 230.000 euros cada mes per al conjunt de diputats, lliures d'impostos i que complementen el sou base i els plusos per càrrec, des de ser portaveu d'una comissió fins a presidir la cambra.

Amb la desescalada, el Parlament va anar recuperant l'activitat, però en bona part de manera telemàtica. Des del maig fins ara, dues de cada tres reunions de comissions o ponències s'han fet per videoconferència. I als plens només hi van una vintena dels 135 diputats. S'han mantingut, això sí, reunions presencials per negociar esmenes o les de la Mesa i la Junta de Portaveus.

 

 

Però els diputats han tornat a cobrar íntegrament la seva retribució, també les dietes per anar a la cambra. De fet, els comuns van enviar al juny una carta al president Torrent per repetir l'acord de l'abril. Consideraven que tenia "tot el sentit" continuar fent les aportacions, ja que pràcticament no hi havia activitat presencial. Però la mesa no ho va aprovar. No se n'ha tornat a parlar. I no hi ha hagut cap partit que internament hagi pres una mesura equivalent.

 

 

El teleparlamentarisme és especialment flagrant si ens centrem en la segona onada. Des de l'octubre, un 90% de les sessions al Parlament són telemàtiques. I ni així s'ha reobert el debat de les dietes. Com a mínim per ara. Fonts parlamentàries asseguren que sí que s'està estudiant i que es podria tornar a posar sobre la taula un acord com el de l'abril. Això sí, tindria un impacte limitat. I és que, el 22 de desembre, la cambra es dissoldrà automàticament. A partir d'aleshores només continuaran cobrant els membres de la diputació permanent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut