Com més opcions tenim per triar, millor?
Anar al súper i que hi hagi moltes marques de cereals o tenir una oferta enorme de continguts audiovisuals per mirar, pot arribar a ser perjudicial?
Com més opcions tenim per triar, millor?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La llibertat d'elecció, a "Les grans preguntes" de "Planta Baixa"

Com més opcions tenim per triar, millor?

Anar al súper i que hi hagi moltes marques de cereals o tenir una oferta enorme de continguts audiovisuals per mirar, pot arribar a ser perjudicial?

TEMA:
Cultura

"Quina marca de cereals trio? Quina pel·lícula miro a Netflix?". Cada cop tenim una oferta més gran de coses a escollir. Això ha convertit la tria d'opcions en una cursa d'obstacles. No totes les eleccions són complicades, però l'excés d'opcions pot ser perjudicial?

Aquesta és la qüestió que hem resolt a "Les grans preguntes" de "Planta Baixa", de la mà del doctor en filosofia Jordi Graupera.

  • L'elecció: la llibertat "petita"

Segons ha explicat el professor, quan parlem de "llibertat d'elecció" estem referint-nos a una llibertat petita, més vinculada a les coses banals de la vida quotidiana. La llibertat gran és la política o moral.

Un estudi assegura que tenir moltes opcions per triar ens fa triar millor. Per contra, el Premi Nobel d'economia Paul Krugman ha dit recentment en un article a The New York Times que és perjudicial:

L'excés d'elecció està cobrant un peatge psicològic a molts americans. Tenir més opcions no és automàticament bo, i a Amèrica probablement tenim més opcions de les que hauríem de tenir.

  • Per què ens costa tant triar?

Graupera ha posat exemples de coses difícils que valen la pena. Per exemple, triar escola per als teus fills o trobar pis. De la mateixa manera, ha explicat que hi ha tries poc importants que et generen un esforç massa gran i no compensen. D'altres són fàcils i les fem automàticament, per instint.

Una cosa paga la pena depèn del que t'importi. Si ets una persona per a qui la salut és molt important prevaldrà l'elecció d'un producte alimentari saludable.

  • "La llibertat és la capacitat de discerniment"

Per a Graupera, tenir opcions és bo, però la llibertat no és l'opció, pròpiament, sinó la capacitat de discerniment, i això "es construeix cap endins, aprenent dels errors i examinant-se, com deia Sòcrates, i no pas amb la llargària dels menús".

 

ARXIVAT A:
Cultura

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut