Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"L'angle cec" del 8M, amb Marina Garcés

Com es representa les dones quan tenen visibilitat?

Ens hem fixat molt en la falta de veus femenines i no tant en com se les representa. Marina Garcés, a "L'angle cec" de "Planta baixa", ens ha explicat com es representa les dones quan tenen visibilitat

TEMA:
8M

Sabeu quin és l'objectiu del moviment "On són les dones"? La pregunta consigna busca visibilitzar com, malgrat les polítiques d'igualtat, la presència de les dones als mitjans de comunicació, a la política o a la cultura, segueix estant infrarepresentada o molt condicionada a uns determinats paràmetres. Quins són? Marina Garcés ens els ha explicat avui a "Planta baixa".

"No només ens hem de preguntar si hi ha o no hi ha dones o quantes n'hi ha respecte els tant per cent acceptables, si no on som quan hi som."

 


L'homologació a través de l'èxit

Una de les maneres com es deixa ser-hi a les dones és a través de l'homologació a través de l'èxit: aquelles que han arribat a un càrrec directiu, a una posició reconeguda en el món cultural, les pioneres.

"Realment fem ciència com ells? Volem ser a les taules de tertúlia o als càrrecs directius com ells? Hi ha dones que es veuen forçades a ser-hi en aquesta homologació de 'jo també puc ser-hi i ser com ells', aquest haver-se d'adaptar, de conformar, que no només és incòmode, sinó que per moltes de nosaltres no és interessant."

Garcés ha posat com a exemple l'anunci que TV3 ha fet per aquest 8M, on surten els líders i les líders d'audiència de la cadena:

"Homes i dones dient 'som dones'. És aquesta manera de ser reconeguts i reconegudes que ens fa a tots iguals? És aquesta la imatge de la igualtat que volem? Jo crec que el feminisme no busca això. Molts feminismes busquen que puguem mirar cap a un altre lloc."

La condició de víctimes de diverses violències

L'altra presència, diu, és "la denúncia, molt necessària, de l'assetjament sexual, laboral o de poder que hi ha hagut en entorns familiars, laborals o socials". Però, com ho fem perquè la denúncia necessària no es converteixi en una indústria de la por?

"Com podem vincular la denúncia amb un treball col·lectiu i consistent a favor de la confiança? No volem ser ingènues, però tampoc volem ser heroïnes. No volem viure amb vergonya, però tampoc amb desconfiança i amb la sensació d'incapacitat, que només queda la denúncia."


Què hem de fer per canviar les representacions?

Garcés explica que s'han de buscar "aquelles maneres de llegir i trobar-nos amb allò que està per pensar que no respon als patrons que han fet possibles aquestes maneres de representar-nos".

"No hem de fer una llista d'iguals, no hem de fer només la denúncia de la violència. Hem de començar a alterar els mapes."


Per exemplificar aquest canvi, Garcés ens ha portat algunes obres filosòfiques escrites per dones, com "El mundo resplandeciente", de Margaret Cavendish, o "No sé de ningún mundo mejor", de Ingeborg Bachmann, i ens ha recitat una carta d'amor de l'obra "Textos de una médica libertaria", d'Amparo Poch i Gascón.

ARXIVAT A:
8M Som dones

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut