Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Per què utilitzem tants plàstics?

"Les tortugues mengen plàstic perquè les bosses es poden confondre amb meduses"

L'Eloi Collell descobreix com el plàstic s'escampa pel mar i les muntanyes i com no n'hi ha prou reciclant per salvar el planeta

Cada vegada que l'Eloi va a comprar al supermercat, arriba a casa amb molts envasos i embolcalls de plàstic. Sap que aquest material triga molts anys a descompondre's i que, moltes vegades, acaba embrutant la natura. Per sort, hi ha voluntaris que netegen el que embruta muntanyes, platges i fons marins. L'Eloi ha anat a veure Raúl Álvarez perquè li ensenyi com treballa l'associació Ghost Fishing Costa Brava, que neteja el fons marí de xarxes de pesca abandonades. 

Raúl Álvarez i l'Eloi Collell conversen sobre la barca
Raúl Álvarez i l'Eloi Collell conversen sobre la barca

Eloi Collell: Raúl, m'agradaria saber quina feina feu...

Raúl Álvarez: Avui estem fent una neteja conjunta terrestre i maritima a la zona de cala Salions. Extreiem plàstic i brossa de tot tipus. 

Eloi: Quin és el vostre projecte?

Raúl: Ghost Fishing és un projecte que té com a finalitat localitzar, extreure i eliminar arts de pesca fantasma. Principalment, xarxes que han quedat a la deriva al fons del mar, que no les utilitza ningú, no beneficien ningú i fan mal al món. Fan mal a l'ecosistema i ens fan mal a nosaltres.

Submarinistes localitzen una xarxa de pesca al fons del mar
Submarinistes localitzen una xarxa de pesca al fons del mar

Eloi: Hi ha una cosa que no entenc: les xarxes són plàstics?

Raúl: Sí. Actualment, les xarxes estan fetes, principalment, de plàstic. Tenen altres materials, com el plom o el cotó, però principalment són de plàstic. 

Un submarinistes prepara el material pujar a la superfície una xarxa de pesca
Un submarinista prepara el material per pujar a la superfície una xarxa de pesca

Eloi: M'hi he fixat molt… que teniu com un globus vermell. Per a què serveix?

Raúl: Sí, és un globus d'elevació, l'utilitzem per elevar des del fons del mar el que necessitem treure. L'utilitzem de color vermell perquè tingui una alta visibilitat en contrast amb el mar quan arriba a la superfície.

Eloi: I com ho sabeu si arribeu al fons? Perquè no es veu el fons...

Raúl: Anem baixant fins que hi arribem. 

Eloi: Raúl, per què les tortugues mengen plàstics?

Raúl: Bé, les tortugues i molts altres animals mamífers i peixos mengen plàstic perquè, sobretot, quan les bosses transparents que donaven als supermercats estan a l'aigua, es poden confondre fàcilment amb meduses. Quan veus una bossa flotant a l'aigua pot semblar una medusa i, si ve una tortuga i se la menja, ja ha menjat un tros de plàstic. 

Eloi: És important netejar el fons marí?

Raúl: Sí, el fons marí és una part que passa molt desapercebuda per a molta gent, perquè, si no fas immersió, és difícil de veure. Mentre que, per la muntanya, caminant veus la brossa, al mar fa falta submergir-se per veure-la. És important netejar el fons marí, perquè hi queda molta brossa al fons.

Al capítol "Per què utilitzem tants plàstics?" hem descobert que el plàstic s'escampa pel mar i les muntanyes, i que no n'hi ha prou dee reciclar. L'Eloi ha parlat amb l'alpinista Ferran Latorre; Judit Vidal, de les botigues Granel Vic, i el campió de Catalunya de vídeo subaquàtic ‘19, Marc Pedrals. A més, hem sentit la dissenyadora gràfica sostenible Núria Vila, que ha explicat que el plàstic no és ni bo ni dolent, que el problema és la manera com l'estem utilitzant. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut