Un viatge per la geografia catalana en companyia dels seus ciutadans més joves: això és "Mons petits", una sèrie documental de 20 capítols que TV3 va emetre l'any 1999. 

Els protagonistes de "Mons petits" són vint nens i nenes d'entre vuit i tretze anys, nens de tot Catalunya amb històries particulars i entorns socials i paisatgístics concrets i diversos. Ells són els veritables protagonistes i prenen la paraula per explicar als telespectadors com és el seu món, la seva quotidianitat, la vida en el seu paisatge, quines són les seves aficions, com passen el temps de lleure, què fan a l'escola...

Els nens i nenes que formen part d'aquesta sèrie van ser seleccionats en funció de la seva procedència i de la seva personalitat. Alguns vivien en barris de grans ciutats, altres en pobles vora el mar, a muntanya... N'hi ha que eren fills de famílies benestants, en altres casos són nens de procedència humil.

A més del testimoni dels nens i nenes, "Mons petits" té una acurada presentació audiovisual i posa èmfasi en el muntatge, la fotografia i la banda sonora. 

Anar al contingut