Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"2021, un any sota sospita"

"Món" analitza alguns dels temes que marcaran el 2021

El programa, presentat i dirigit per Joan Carles Peris, examina el llegat de Trump, els efectes del Brexit i el drama dels migrants que intenten guanyar-se un espai en la fortalesa europea

El programa de la secció d'Internacional de TV3 "Món" analitza, a "2021, any sota sospita", la marxa de Trump, el camí per recórrer del Brexit i el drama dels migrants al Senegal i Bòsnia. A més, diversos experts del CIDOB, un dels "think tank" sobre afers internacionals més prestigiosos, fan un anàlisi de les previsions pel 2021.


Se'n va Trump, però no del tot

La vigília del relleu a la Casa Blanca entre Donald Trump i Joe Biden, el primer "Món" del 2021 s'interessa, des dels Estats Units, pel llegat del president republicà. Quin rastre social i polític han deixat quatre anys de doctrina divisòria i populista, que van culminar amb l'assalt al Capitoli del 6 de gener? Milers de seguidors de Trump van protagonitzar un dels episodis més inquietants dels nostres dies. La majoria, homes blancs que han trobat una manera d'interpretar el món gràcies a les mentides del seu líder.

Brexit, camí per recórrer

Homes bancs d'edat madura també van ser decisius en l'aprovació del Brexit. Gairebé tres setmanes després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el programa fa una reflexió pausada sobre les causes profundes i els efectes d'aquesta decisió que bifurca els camins de britànics i europeus.

El drama dels migrants

El 2021 es presenta funest per als milions de migrants i refugiats que intenten guanyar-se un espai en la fortalesa blanca d'Europa. L'arribada massiva de "cayucos" a les Canàries va omplir els informatius durant les útlimes setmanes. Els seus ocupants van estar dies al ras, al port d'Arguineguín, fins que les autoritats van decidir traslladar-los. Molts havien sortit de les costes senegaleses, a mil milles de distància, en una travessia que sovint acaba en tragèdia. Ara que han desaparegut del focus de l'actualitat, hem anat al Senegal, on Lluís Caelles i Josep Maria Porta han explorat les causes profundes que els porten a jugar-se la vida.

Fa unes setmanes, un incendi en un camp de refugiats a la frontera entre Bòsnia i Croàcia atreia puntualment l'atenció dels mitjans. Avui, la neu cobreix l'esquelet del campament cremat. L'hivern s'imposa sense clemència en una zona, convertida en cul de sac de milers de persones que fa molts mesos van començar un llarg viatge fugint de la guerra i de la pobresa. I, si aconsegueixen passar la frontera, sovint la policia croata els expulsa en calent, entre agressions i maltractaments. El periodista Joan Giralt ha acompanyat dues famílies afganeses en el seu intent de travessar la frontera. per aquesta perillosa ruta dels migrants per arribar al cor d'Europa.


2021, any de transició

En definitiva, com expliquen diversos experts del CIDOB, un dels "think tank" sobre afers internacionals més prestigiosos, el 2021 es presenta amb les incògnites pròpies d'un any de transició. Per ara, l'única certesa és que la distribució massiva, però desigual, de vacunes pot obrir un horitzó d'esperança en la lluita contra la Covid. La resta està sota sospita que tot pot empitjorar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut