Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Amenaça hacker

"Ciberguerra. El combat invisible", a "Món"

Estem immersos en una tercera guerra mundial virtual i no en som conscients? "Món", el programa de la secció d'Internacional de TV3 dirigit i presentat per Joan Carles Peris, farà una anàlisi sobre la possibilitat d'una guerra mundial a les xarxes a "Ciberguerra. El combat invisible"

Sota el títol "Ciberguerra. El combat invisible", el programa de la secció d'Internacional de TV3 dirigit i presentat per Joan Carles Peris analitza la possibilitat, cada cop més real, de l'existència d'una tercera guerra mundial que té lloc de manera virtual a les xarxes. Com afecta aquest combat invisible el món i els ciutadans?

Aquesta edició de "Món" parteix de la idea que hi ha una tercera guerra mundial en marxa, que s'està lliurant de manera virtual, a la xarxa. En aquest combat invisible hi estan implicats no només estats tradicionals, sinó també grans corporacions i grups de pressió de tota mena. Tot plegat, un entramat de conflictes i amenaces que es plantegen a la xarxa i des de les tecnologies de la informació.

Des dels Estats Units, Xesco Reverter analitza com actuen els atacs informàtics (ransomware) que poden paralitzar institucions, empreses i països sencers. Al darrere hi pot haver hackers individuals, organitzacions mafioses o, fins i tot, estats. Des de l'administració nord-americana s'assenyala Moscou, que pretendria desestabilitzar els Estats Units i altres països occidentals. Rússia mai ha reconegut cap responsabilitat en aquestes pràctiques.

Més enllà de la utilització interessada de la xarxa i les TIC per part dels estats, el programa s'endinsa també en l'amenaça a les llibertats i drets que representa l'actuació de les grans empreses que hi operen. Ho fa a través d'un reportatge d'Isabel Galí.

També s'aprofundeix, amb Francesc Canals, en el cas de la Xina, on la intel·ligència artificial i el control de la xarxa s'han convertit en la primera eina de l'Estat per assegurar una estricta vigilància sobre la població.

Però, què pot fer el ciutadà per defensar-se de tot plegat? Per una banda, el programa en parla amb el corresponsal a Brussel·les, Joan Raventós, perquè les institucions europees intenten legislar per limitar el poder de les grans tecnològiques. I, per una altra, Lluís Caelles presenta el cas d'algun hacker que posa al servei de la transparència i de la defensa dels drets i les llibertats els seus coneixements: individualment o col·lectivament, els ciutadans tenen eines per defensar-se a la xarxa, també.

El programa tanca imaginant una distopia. Què passaria si desaparegués internet? En època d'especulacions sobre grans apagades, Nicolás Valle entrevista Esther Paniagua, autora del llibre "Error 404. ¿Preparados para un mundo sin internet?". Una especulació que posa de manifest la nostra vulnerabilitat com a civilització.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut