Merlí, les lliçons de filosofia mai havien tingut tant d'èxit
Merlí, les lliçons de filosofia mai havien tingut tant d'èxit
16 de novembre: dia Mundial de la Filosofia

34 lliçons de filosofia i una cançó d'amor amb "Merlí"

Coincidint amb el Dia Mundial de la Filosofia, que se celebra cada any el tercer dijous de novembre, fem un repàs dels 34 filòsofs que han guiat els passos dels peripatètics a cada capítol de la sèrie.

1. Els peripatètics, de camí a l'escola d'Aristòtil

L'origen del nom dels peripatètics prové d'uns estudiants de l'escola aristotèlica que filosofaven mentre caminaven. Així ho va explicar el Merlí als seus alumnes.

 

2.  El mite de la caverna i la llum de Plató

Plató parla de la foscor, una llum, un home per alliberar. Mai el mite de la caverna havia tingut tant de sentit com explicada pel Merlí a l'Ivan.

 

3. El poder de l'Estat, segons Maquiavel

Ningú pot negar-li a Maquiavel la virtut de dir les coses tal com són... però la seva filosofia va ser una gerra d'aigua freda i de realitat a l'aula de l'Àngel Guimerà: "Maquiavel defensa el mal per salvar l'Estat."

 

4. La felicitat, segons Aristòtil

Està de moda dir que la felicitat està a les petites coses de la vida, però aquest no és l'estil del Merlí. Ell no podia explicar la felicitat, segons Aristòtil, d'una manera estàndard.

 

5. Jugar a futbol amb Sòcrates

Un rebel amb majúscules. A Sòcrates el van acusar de pervertir els joves amb les seves idees i el van assassinar... i què és el que pensa el Merlí? El seu crit de guerra no podia ser un altre.

 

6. Schopenhauer i la intel·ligència cruel

El coneixement ens porta a ser cruels? Schopenhauer diu que sí i el Merlí posa el dit a la nafra.

 

7. Foucault, i deixa de pendolar-te!

El temps i la geografia tenen molt a veure en el que és acceptable per a una societat. Foucault era gai i va voler reflexionar sobre la confusió que hi ha entre el que és normal i es que és correcte. D'això, el Merlí en sap molt.

 

8. L'espectacle de la vida, per Guy Debord

Les reflexions de Guy Debord tracten els problemes reals i més immediats dels adolescents. La societat de l'espectacle i la pèrdua d'intimitat. Compte amb les imatges que es pugen a les xarxes socials!

 

9. El present d'Epicur

Ara i aquí, perquè potser demà no hi som a temps. Si tornés a néixer, Epicur tindria milions de seguidors a Facebook. La frase del Merlí és demolidora: "Has de veure la lluna a través del fuet!"

 

10. Un silenci escèptic

Estar atents a les coses que passen, però no pronunciar-se sobre la realitat. Els escèptics deien que el silenci és també una sortida per evitar l'enfrontament. A priori, no sembla que aquest sigui el corrent filosòfic més practicat pel Merlí.

 

11. Els sofistes: la saviesa té nom de dona

Els sofistes eren els educadors de l'antiga Grècia. Per Aristòtil, el millor saber és el que no serveix per a res. Traduït al llenguatge del Merlí, si no t'agrada la filosofia, "te la menges amb patates i quètxup".

 

12. Les mentides pietoses de Hume

David Hume deia que és millor una mentida beneficiosa per a la societat que una veritat que la pugui beneficiar. És evident que és un dels pensadors preferits del Merlí.

 

13. Nietzsche o la independència lluny del pare

Nietzsche renega d'un Déu protector. Diu que entre tots l'hem matat perquè no el necessitem per viure. El Merlí fa un crit en favor de la llibertat de l'adolescència.

 

14. Els presocràtics, els primers ecologistes

Els presocràtics creuen fermament en la força i el poder de la natura. Van ser també els primers ecologistes de la història?

 

15. L'autoritat, per Thomas Hobbes

L'home és un llop per a l'home i necessita líders que l'allunyin del canibalisme com diu Hobbes? El Merlí adverteix els peripatètics: "Ens agradi o no, sense l'espasa les lleis no són res més que paraules."

 

16. Acceptació estoica

Els estoics no posen mala cara davant l'adversitat, no criden ni fan escarafalls. Són gent que ha madurat. Entre les seves respostes preferides potser trobes un molt sofert "és el que hi ha", però és només perquè ho han patit abans.

 

17. Les veritats absolutes de Kant

Immanuel Kant no menteix mai, sota cap concepte. Com diu l'Oksana, "és un semat".

 

18. L'austeritat d'Hipàrquia

Hipàrquia de Maronea pertanyia a l'escola dels cínics i creia que per arribar a la felicitat s'havia de viure amb austeritat. El Merlí, que no va curt de cinisme, aprofita per donar aquesta lliçó passejant per un centre comercial.

 

19. L'evidència de Montaigne

Montaigne deia que la veritat és desitjable però no està a l'abast dels homes. El Merlí aprofita el filòsof francès per fer que els seus alumnes s'atreveixin a posar en dubte tot el que els envolta... fins i tot que el sol no gira al voltant del Gerard.

 

20. El vestit sense etiqueta de Judith Butler

Home, dona, gai, lesbiana, transsexual... Judith Butler no creu que necessitem posar etiquetes carregades de prejudicis i fa una crida a repensar-les de nou.

 

21.  L'inconscient de Freud

Les dones i els homes no són amos de si mateixos. Amb la psicoanàlisi, Sigmund Freud introdueix un concepte clau en el pensament occidental: l'inconscient.

 

22. El camí ple de dubtes de Descartes

Si has arribat fins aquí, potser et guia René Descartes: dubtar és el camí per arribar al coneixement. Però dubtar no vol dir quedar-se quiet. Pots tirar més avall.

 

23. Engels i el matrimoni de conveniència

De contractes, n'hi ha de molts tipus. El del matrimoni és molt antic i algunes de les seves clàusules perduren. Engels les criticava. Quan no és per amor se l'anomena de conveniència, coses de les etiquetes!

 

24. L'amor imperfecte de Zizec

Que sí, que el Pol està bo, la Silvana és supersexi i la Mònica, molt guapa. Però ni comparació amb el nostre amor de veritat. Zizec no és com el Gerard, un romàntic permanentment enamorat. És un home elegant i amb bona memòria.

 

25. El reciclatge professional dels taoistes

Els taoistes són els precursors del reciclatge professional. Ofereixen una sortida si esteu a l'atur i també us prepara per si ho esteu en el futur.

 

26. El futur i la fortuna: una discussió entre la classe i Boeci

El futur està escrit, és d'algú? I la fortuna? Boeci diu que sí. La classe del Merlí té dubtes i ganes de festa.

 

27.  Walter Benjamin: premi al millor documental

En la història, hi ha alguna cosa més important que els fets: la interpretació d'aquests fets. Per això, Walter Benjamin deia que s'havia de reescriure la història escrita pels guanyadors i així esbrinar la veritat dels perdedors.  

 

28. Adam Smith: dins de la fàbrica

Adam Smith parla de la societat competitiva i el Merlí arremet contra el sistema educatiu. Per què el sistema imposa als adolescents assignatures que no els interessen?

 

29. Camus, filosofia de Nobel

Per Albert Camus tan sols hi ha un problema filosòfic realment seriós: el suïcidi. Així comença el mite de Sísif. Portem vides monòtones, avorrides, fins que un dia ens preguntem quin és el sentit de la vida. "Quin mal rotllo", que diria l'Oksana.

 

30. Marx: l'inspirador dels russos que van venir del fred

Tot i la barba, Karl Marx no és un hipster, sinó un dels pares ideològics del comunisme. Darrere dels objectes de consum, se'ns oculten les condicions de producció de la mercaderia. El Marc Vilaseca ho capta a la primera.

 

31. Hannah Arendt, un debat entre justícia, pau i amnistia

Hannah Arendt parla de justícia, perdó i penediment. "Què és més difícil: perdonar o demanar perdó?", es pregunta el Merlí, i la classe dels peripatètics es queda en silenci.

 

32. Soren Kierkegaard: al rescat de la Sireneta

Amb Kierkegaard, el Merlí introdueix als seus alumnes a l'existencialisme danès, parla d'assumir les conseqüències i de l'angoixa d'haver de decidir sense dilatar-ho.

 

33. El "jo passo" de Thoreau

Henry David Thoreau és un pensador del segle XIX que va apostar per la desobediència civil i va reflexionar sobre com enfrontar-se a l'estat sense violència. Pensaments que van més enllà de negar-se a fer l'examen de filosofia?

 

34. La bellesa interior de Plotí

Tanquem el repàs al bressol de la filosofia: la Grècia clàssica. A Plotí li donen la medalla de plata; l'or és per al seu mestre, Plató. Amb ell, el Merlí anima als seus alumnes a buscar la bellesa a l'interior, dins de l'ànima.

I, com que l'home no viu tan sols de la filosofia, després de revisar el temari, una cançó d'amor del "Merlinari", per practicar llengües o per acompanyar les cabòries. El Gerard sí que en sap.

 

 

Anar al contingut