L'actor va ser porter d'hoquei patins fins als 15 anys

David Solans: el Bruno de "Merlí" fitxa per a "Les de l'hoquei"

El jove actor, que es va donar a conèixer com a fill de Merlí, agafa ara l'estic a "Les de l'hoquei" i segur que no passarà desapercebut. Repassem amb ell la seva ja àmplia trajectòria professional.

David Solans, actor de "Les de l'hoquei", havia sigut jugador d'hoquei patins de petit
David Solans, actor de "Les de l'hoquei", havia sigut jugador d'hoquei patins de petit

Ricard. Així es diu el personatge que David Solans (Vilassar de Mar, 1996) interpreta en la nova temporada de "Les de l‘hoquei". I així es diu un dels entrenadors que va tenir durant la seva etapa de jugador d'hoquei patins. Sí, David Solans va ser porter al Club Vilassar Hoquei, dels 4 fins als 15 anys. Li venia de família ja que el seu pare, també entrenador, va ser un dels fundadors del club.

"Jo era porter, però un porter peculiar perquè feia el 'locu'; no em quedava allí parat. Ser porter és molt difícil, la pilota va molt ràpid i jo era primet, no tapava la porteria, així que havia de ser creatiu. M'enfilava a la porteria, sempre rere la pilota, la passava... La pista et transforma. Un pot ser molt tímid, però a la pista, destapar-se del tot. He vist coses increïbles."

David Solans, de petit, jugant un partit d'hoquei patins

David Solans domina el joc de l'hoquei, en coneix el nervi i té l'experiència personal del que es viu en el món d'aquest esport, dins i fora la pista. Una veritat que aportarà realisme al personatge d'en Ricard; un dels nous jugadors de l'equip masculí del Minerva, el club esportiu de "Les de l'hoquei".

"De petit, l'hoquei en si no m'interessava en absolut. Més que un esport, per mi era anar a jugar amb els meus amics. Era la meva colla. I com a equip funcionàvem molt: era posar-se a la pista i anar tots a l'una. Amb la sèrie m'he tornat a posar els patins, i ara m'encanta. M'he reconciliat amb l'esport."

David Solans, de petit, amb una copa d'hoquei patins

David Solans va deixar l'hoquei per fer la seva primera pel·lícula. Tenia uns 15 anys i molta curiositat pel món del cinema. Solans és un actor jove amb una trajectòria interessant que s'escapa del que és estrictament la interpretació. Va debutar en el cinema amb "Fill de Caín" (2013), que li va valdre la nominació a un Gaudí i la nominació a una medalla del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics.

A la pantalla gran també ha protagonitzat "El dulce sabor del limón" (2015); en teatre ha fet obres com "A cada rey su merecido" (2017), però és a la televisió on acumula més recorregut, amb sèries com "La caída de Apolo" (2013), que li va valdre el premi a millor actor protagonista al Festival de Cinema de Girona, o "Merlí" (2015-2017), la sèrie de TV3 d'èxit internacional i Premi Nacional de Comunicació 2019. Aquest és el paper que l'ha projectat més. Hi fa de Bruno, el fill i alumne del peculiar professor de filosofia Merlí Bergeron. Un jove irònic i tensionat, que d'entrada viu la seva realitat d'una manera incòmoda. La sèrie ha sigut un fenomen: se n'està fent un "spin-off" i se n'ha escrit la novel·la, "Quan érem els peripatètics", narrada des del punt de vista d'en Bruno.

"En Bruno i en Ricard són personatges molt diferents. En Ricard és divertit, juganer i amb ambició. Tot i que, esclar, tenen una cosa en comú: jo. Soc jo qui dona vida als dos, així que d'una manera o altra potser s'acabaran assemblant una mica."

"Merlí" i "Les de l'hoquei" també tenen punts en comú i punts diferencials. Les dues sèries narren una història coral sobre l'adolescència a través d'un grup de joves. També totes dues tenen èxit en el públic jove. Les diferències? L'esport i la mirada. A "Les de l'hoquei", és a través de les dones que s'expliquen les diferents trames al voltant d'un esport arrelat a casa nostra.

"Per jugar, has de pensar. Recordo que havia d'estar molt atent. L'esport necessita nervi. En canvi, la interpretació vol relaxació. Com més relaxat estàs, més bé surten les coses. Hi ha una cosa que em sorprèn molt de la interpretació i la condició humana: ja pots estar refredat o el que sigui, que quan diuen "acció", em passa."

David Solans, de petit, protegeix la porteria en un partit d'hoquei patins

A banda de l'hoquei i la interpretació, la música també ha tingut un paper important en la vida de David Solans. Als 8 anys va començar a tocar la guitarra; als 10, la bateria, i dels 14 als 18 anys, va formar part d'un grup de música de Vilassar: El Veïnat. Ell n'era el percussionista. Solans recorda aquells anys amb un somriure. "Bé... de fet tocava la pandereta i feia el xou. En lloc d'anar a discoteques, jo anava a fer concerts i va estar molt bé". El so com a element de creació continua present en la seva vida: ha fet el disseny sonor de les obres de teatre "Amics íntims" (2017) i "Paradise" (2017-2018), i ha compost la banda sonora de "Drama", una sèrie de playz que s'estrenarà el 2020.

"Voldria sortir d'aquí poc amb alguna cosa personal que segurament serà electrònic, pensat per sentir a casa i que et desperti alguna sensació."

L'hem vist amb la Mireia Oriol, també actriu a "Les de l'hoquei", al videoclip de Dorian "La Isla", i firma la codirecció del videoclip "Busca'm on faci vent", de la Companyia Elèctrica Dharma, fet amb la seva productora, Fàbrica Mudita.

"La Fàbrica Mudita és un projecte de vida. Fa 3 o 4 anys em vaig adonar que no tenia projecte de vida. I vaig tenir una sensació d'un lloc molt  gran ple d'artistes que creaven en col·laboració. M'agradaria construir allò que m'hauria agradat trobar-me quan tenia 16 anys. Un espai on poder trobar-me, crear, aprendre, compartir."

Solans és algú que parla amb passió, vitalitat i decisió. Algú de paraula àgil i clara. Algú, en certa manera, inconformista. Algú que desprèn una fam d'explorar les inquietuds que el desvetllen. I no són poques.

"Soc una persona de contrastos. Estimo molt els meus amics i estimo la solitud. Soc molt sensible, però també puc ser sec. Funciono molt bé amb les dualitats. En el meu dia a dia sempre hi ha una corda tensada."

"La meva àvia deia que jo era un tastaolletes. I sí: tot m'agrada. M'apassiona construir del no-res. Per això m'atrau la direcció, perquè et permet estar en molts camps i acompanyar un grup de gent donant el millor de sí mateixa per explicar una història. M'agrada aquesta idea d'engranatge."  

La història que viurà en Ricard a "Les de l'hoquei" no la sabem. El que sabem, una mica més, és qui és en David Solans. I sabem que el seu personatge no passarà desapercebut. Tant ell com el que interpreta David Selvas –que també s'incorpora al nou repartiment d'actors de "Les de l'hoquei"– seran clau en les noves trames. Tots dos faran trontollar l'equip d'hoquei femení al voltant del qual pivota la sèrie: el Minerva. La segona temporada s'està rodant, i fins que no se n'estrenin els nous capítols, no es podrà veure fins a quin punt el personatge de Solans serà determinant. Haurem d'esperar fins al primer semestre del 2020.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut