La fórmula del talent: passió, esforç i perseverança
Què és el talent? Quin és el seu origen? Com es caracteritza? Tothom té un talent? A "La comunitat" hem comprovat que pren formes molt diverses. Sovint pren forma de passió; d'altres, d'esforç. És clar que talent i creativitat van de la mà. Per què? Doncs perquè, sovint, el talent passa per atrevir-se a fer les coses d'una manera diferent. Innovar.
La fórmula del talent: passió, esforç i perseverança
La creativitat i la creació col·lectiva, a "La comunitat"

La fórmula del talent: passió, esforç i perseverança

Què és el talent? Quin és el seu origen? Com es caracteritza? Tothom té un talent? A "La comunitat" hem comprovat que pren formes molt diverses. Sovint pren forma de passió; d'altres, d'esforç. És clar que talent i creativitat van de la mà. Per què? Doncs perquè, sovint, el talent passa per atrevir-se a fer les coses d'una manera diferent. Innovar.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Que tu no tens talent? Impossible. Potser és que, senzillament, no l'has detectat. De fet, un estudi de la Universitat de Stanford afirma que el 80% de les persones no saben quin és el seu talent. I creieu-me, quan ho saps, tot canvia. La vida es recol·loca.

El concepte talent és molt ampli: té a veure amb l'actitud, la passió, la constància, l'esforç, la perseverança, no conformar-se, seguir aprenent i fer-ho sempre amb la voluntat de millorar.

Sens dubte, el talent és molt més que una qüestió de vocació, o d'intel·ligència. No n'hi ha prou amb el talent innat. Amb el talent innat, de fet, no s'arriba enlloc. Els resultats arriben quan es treballa el talent inicial. Quan arribem a aquell punt dolç en què "el que fem", "qui som" i "què pensem" s'alineen i, de cop, tot cobra sentit. Tot té sentit.

 

L'actitud, la tossuderia, posar-hi ganes, és fonamental. Com en el cas de Valentí Sanjuan. Esportista d'ultradistància, comunicador i, segons diu ell mateix, un "flipat". Flipat per aconseguir acabar una Ironman amb només dos mesos d'entrenament. Així va trobar el que que el movia, la seva passió, i que s'ha acabat convertint en el centre de la seva vida. Amb ell hem après que sense ganes, sense empenta i sense la voluntat de no rendir-se no s'arriba enlloc. També el paper, fonamental, d'un ecosistema que cregui en tu. Apartar els "no". Si els escoltes, t'ho acabes creient. I no t'ho pots permetre.

 

L'autoconfiança. Un altre element indispensable. Ho diu l'Álex Rovira: cal CREURE per CREAR. Creure en un mateix, en les pròpies possibilitats, escollir un objectiu i no parar fins a aconseguir-lo. Tenir clar què vols i que ho pots aconseguir. El coratge, la valentia, venen de la mà de l'autoestima i el compromís. Quedeu-vos amb aquesta frase de l'Álex Rovira. Nosaltres la tenim penjada a la redacció.

Hem constatat que descobrir el talent no sempre és un camí fàcil ni planer. Les crisis personals poden ser el moment per replantejar-se la vida. Què estic fent? És el que vull? És el que em fa sentir realitzat?  Les crisis també son oportunitats per descobrir el talent. Voleu una altra frase per emmarcar?  "És per la ferida que entra la llum" (Álex Rovira).

 

 

Parlar de talent és parlar de motivació, de propòsit de vida, de passió, d'allò que ens mou, de l'empremta que volem deixar en aquest món. I tot això comença molt aviat, quan som nens.

David Bueno és biòleg, genetista i especialista en neuroeducació. Parlar amb ell és un privilegi i ens va confirmar que les emocions positives, l'optimisme, l'alegria, la confiança, són fonamentals per fer créixer el talent. Sens dubte, més que la por. No només compta "què" aprenem, també "com" ho aprenem. En David hi afegeix que quan som optimistes i entenem que el camí val la pena, el cervell vincula esforç amb recompensa. El cervell és fascinant. Viure l'esforç com una cosa positiva és meravellós.

En tot això, quin paper hi té el talent innat? És cert que tothom neix amb una predisposició i unes capacitats naturals. N'hi ha prou? En David es contundent: "No, sense treball, el talent no creix." En canvi, amb menys predisposició i més treball, el resultat és clarament superior. Així que no hi ha excuses. Cal treballar el talent innat.

Mai és tard per descobrir el talent, per treballar-lo. Però, si ho fem de més petits, és més fàcil. Escoltar els nens, tenir en compte les seves preferències i deixar-los espai de llibertat farà que puguin explorar i fer créixer els seus talents. En plural. No cal cenyir-se a "ets de ciències" o "ets de lletres".

 

Tenim l'exemple de la Irene Lapuente. Una persona que compagina dansa i física i n'ha fet el seu talent. No podem menysprear cap dels nostres talents. Sabeu que, si us agrada fer ninos de paper, podríeu arribar a dissenyar telescopis com a enginyers? L'art, la creativitat, la tecnologia, la ciència tenen molts punts en comú, espais en què tot suma. No hi ha pintura sense pigments, no hi ha arquitectura sense perspectiva, matemàtiques, òptica. Llavors, com podem separar l'art de la ciència?

La Irene també ens parla de la motivació. Va començar a caminar perquè va veure una pedreta que brillava i la volia agafar. Potser aquí hi ha una resposta a què és el talent: una pedreta brillant que ens fa moure, que ens impulsa a fer coses noves.

 

Hem omplert "La comunitat" de pedretes brillants. La cançó que ha acompanyat Núria Graham des de l'inici de la seva carrera. La determinació o l'exploració dels talents de Martina Klein, Carlos Latre, Helena Garcia Melero o Jair Domínguez. Hi ha qui té molt clar des de petit què serà, però molts altres ho descobrim amb el temps.

 

Hem rebut dibuixos, cançons, pintures, animacions, reflexions, fotografies… Hem inundat "La comunitat" de talent.

I ara et preguntem, què és el talent per a tu? Volem sentir la teva opinió. Explica'ns-ho, comparteix el teu talent i participa amb el hashtag #ComunitatTalent

 

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut