La Reiko és mestra d'ikebana. Des de la seva escola a Barcelona, intenta transmetre als alumnes alguna cosa més que un concepte formal i decoratiu. Per exemple, darrere la cerimònia del te, el "chanoyu", hi ha tot un camí filosòfic de respecte i harmonia amb la natura i les persones.
En el primer dels capítols dedicats a la comunitat romanesa, viurem la preparació de dos àpats familiars: el de la família d'en Cristian, un violoncel·lista i director d'orquestra que viu a Esparreguera, i el de la família de la Monica, que ja fa 30 anys que viu aquí.
El tarannà alegre dels brasilers no canvia fora del seu país. Per comprovar-ho només cal visitar la comunitat brasilera de Catalunya. Parlarem de la "feijoada", de la "moqueca" i de la "caipirinha", plats i begudes que conformen un particular univers creatiu.
A poc a poc, des que fa un segle van començar a tornar algunes de les famílies descendents de l'antiga Sefarad, la comunitat jueva de Catalunya s'ha anat consolidant. Les seves tradicions mil·lenàries, que la història sovint ha obligat a mantenir d'una forma callada i íntima, han tornat a formar part de la seva vida quotidiana. Malgrat que la seva incorporació a la vida social i cultural del país ha recuperat en els últims anys part de la normalitat que existia segles enrere, la cultura, la gastronomia i els costums del poble jueu continuen sent prou desconeguts.
Segona part del programa dedicat a la comunicat jueva, en què estem fent un un recorregut històric pel call de Barcelona i coneixem l'aventura personal d'en Miguel Iaffa, que l'ha portat a recuperar l'antiga sinagoga major. Aprenem a cuinar l'adafina, un dels plats més emblemàtics del sàbat, i ens acostem a la cuina jueva d'influència magrebina a través de la família Addi. Vivim la festivitat de Purim i prepararem "orelles d'Haman", un dels característics dolços d'aquests dies.