Estrena d'"El Bosco, el jardín de los sueños"

José Luis López Linares, guardonat amb tres premis Goya i nominat als Emmy, dirigeix un llargmetratge documental en què els protagonistes de la cultura internacional del segle XXI conversen sobre el significat d'"El jardí de les delícies", l'obra més icònica de la pintura universal. El documental s'inscriu en el programa del Museu del Prado dedicat a la commemoració del cinquè aniversari de la mort del Bosch, un dels artistes més enigmàtics i influents del Renaixement.
Actualitzat

L'estrena, dijous 9 de juny, d'"El Bosco, el jardín de los sueños" coincideix amb la recent inauguració d'"El Bosco. La exposición del V Centenario" del Museu del Prado, la mostra més important organitzada fins ara sobre el pintor holandès amb la qual el museu commemora el cinquè aniversari de la seva mort i que es podrà visitar fins a l'11 de setembre d'aquest any. L'exposició compta amb els principals tríptics creats pel Bosch, incloent-hi el "Tríptic de les temptacions de Sant Antoni", del Museu d'Art Antic de Lisboa, i obres procedents d'importants institucions com Albertina i el Kunsthistorisches Museum de Viena, el Museum of Fine Arts de Boston, The Metropolitan Museum of Art de Nova York, la National Gallery de Washington, el museu del Louvre de París o el Polo Museale del Veneto de Venècia, entre d'altres.

"El Bosco, el jardín de los sueños" és una coproducció de López Li Films i el Museu del Prado amb el patrocini exclusiu de la Fundació BBVA, la participació de Movistar+ i la col·laboració de RTVE. El documental s'estrena a més de setanta sales a Espanya, i altres països, com els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia, Polònia, Hongria i la República Txeca.

Dirigit per José Luiz López-Linares, el documental parteix de la idea original i la tesi de Reindert Falkenburg, historiador d'art especialista en el Bosch i subdirector de Difusió Cultural i Intel·lectual de la Universitat de Nova York a Abu Dhabi. Per Falkenburg, el tríptic d'"El jardí de les delícies" va ser creat com un element de conversa per a la cort dels ducs de Nassau. Una conversa que va començar fa 500 anys a Brussel·les i en la qual participen ara, a més de Reindert Falkenburg, protagonistes del panorama cultural internacional del segle XXI, historiadors d'art, artistes, escriptors, filòsofs i músics. Entre ells hi ha Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Cees Nooteboom, Nélida Piñon, Laura Restrepo, Ludovico Einaudi, William Christie, Silvia Pérez Cruz, Renée Fleming, Leonardo García Alarcón, Miquel Barceló, Isabel Muñoz, José Manuel Ballester, Max, Albert Boadella, Michel Onfray, la comissària de l'exposició Pilar Silva, els historiadors Philippe de Montebello, John Elliott, Carmen Iglesias, Alejandro Vergara, Xavier Salomon o Elisabeth Taburet-Delahaye.

Davant l'obra d'"El jardí de les delícies", del Bosch, al Museu del Prado, William Christie pregunta a Reindert Falkenburg: "És un dels enigmes més grans. Vostè té cap explicació?". Aquesta pregunta és el punt de partida d'una sèrie de debats de grans personalitats de la cultura sobre l'enigmàtica obra del pintor flamenc.

"Només mirar-lo comences a somiar", comenta Falkenburg, narrador del documental i moderador del debat amb la resta de participants. L'escriptor Salman Rushdie creu que "potser aquest era el seu propòsit: provocar una discussió". L'autora brasilera Nélida Piñón pensa que "per poder aclarir el que significa això, cal inventar paraules". L'artista Miquel Barceló afirma que s'assembla molt als somnis provocats per la febre. El filòsof francès Michel Onfray sosté que és "una invitació a pensar allò que és impensable". Falkenburg sentencia "Al final de la novel·la, l'escriptor revela el misteri. En aquest cas, l'autor no vol que resolguis el misteri, vol que hi continuïs".

Rodat a Espanya, França, Holanda i Suïssa, el documental aborda una de les obres més enigmàtiques i populars del Bosch des de la perspectiva de les relacions obra/espectador ambientades amb una cuidada banda sonora que inclou temes interpretats per Ólafur Arnalds, Elvis Costello, Arvo Pärt o Lana del Rey.

 

 

 

Cartellera
La trobareu al web del documental "El Bosco, el jardín de los sueños" i de la distribuïdora Versión Digital.

Estrena dijous 9 de juny
Barcelona: Balmes Multicines, Boliche Multicines, Cinesa Diagonal, Cinesa Diagonal Mar i Renoir Floridablanca
Cinesa Sant Cugat
Cinema La Calàndria, el Masnou
Cinesa Mataró Park, Mataró
Cinesa Parc Vallès, Terrassa
Cinemes JCA Teatre Principal, Lleida
Cinemes JCA Valls, Tarragona


Participants
Reindert Falkenburg condueix la conversa acompanyat, entre d'altres, per:
Els escriptors Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Cees Nooteboom, Nélida Piñón i Laura Restrepo
Els artistes Miquel Barceló, Isabel Muñoz, Cai Guo Quian i José Manuel Ballester
Els músics Renée Fleming, William Christie, Ludovico Einaudi, Leonardo García Alarcón, Silvia Pérez Cruz i Arcángel
El dramaturg Albert Boadella
El dibuixant MAX
Els historiadors John Elliott i Carmen Iglesias
La neurocientífica Sophie Schwartz
Els historiadors d'art Pilar Silva (comissària de l'exposició "El Bosco. La exposición del V Centenario" al Museu del Prado, del 31 de maig a l'11 de setembre del 2016), Alejandro Vergara (cap de Conservació de Pintura Flamenca i Escoles del Nord del Museu Nacional del Prado), Nils Büttner (Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart), Elisabeth Taburet-Delahaye (Museu Cluny), Xavier Salomon (Peter Jay Sharp Chief Curator of The Frick Collection) i Philippe de Montebello (president de la Hispanic Society).



Fitxa tècnica
Direcció: José Luis López-Linares
Producció executiva: Cristina Alovisetti
Idea original: Reindert Falkenburg
Direcció de producció: Cristina Moñivar i Pilar Barbat
So: Juan Carlos Cid Torrejón
Muntatge: Cristina Otero, Pablo Blanco Guzmán i Sergio Deustua
Distribució als cines: Versión Digital
2016
Una producció de López Li Films amb el patrocini exclusiu de la Fundació BBVA, la participació de Movistar+ i la col·laboració de RTVE.


José Luis López Linares, director
Director de fotografia de pel·lícules de Carlos Saura, Fernando Trueba, Jaime Chávarri, Alain Tanner o Víctor Erice.
Des de 1994, produeix i dirigeix més de quaranta documentals, entre els quals destaquen:
"Asaltar los cielos" (Premi Ondas 1997), "Un instante en la vida ajena" (Goya al millor documental 2004) o "Extras" (Goya al millor curtmetratge documental 2005).
Guardonat amb el Goya a la millor fotografia 2005 pel seu treball en "Iberia", de Carlos Saura.

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

El més vist
Anar al contingut