Sinopsi dels capítols

"Emergències" són 13 capítols de 40 minuts de durada. En cadascun dels capítols es barregen diferents històries de bombers, d'infermeres o de metges d'urgències o de mossos d'esquadra.

Capítol 1

La sèrie s'estrena amb un capítol ple de foc i d'humanitat. L'equip d'Emergències viu en directe l'incendi que es va produir a tocar del barri de Montbau de Barcelona, on hi ha l'hospital de la Vall d'Hebron. Les flames superen la capacitat d'extinció inicial dels bombers.

L'altra història destacada d'aquest capítol està protagonitzada per l'equip mèdic i d'infermeria d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona. Metges i infermers lluiten fins a l'extenuació per salvar la vida d'una persona que ha patit un accident molt greu.

També recorrem els carrers de Barcelona amb el SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques), el cos d'emergències que en un matí ha d'atendre una arrítmia en un domicili particular, una sobredosi al Raval o un accident de moto a l'avinguda Diagonal.

Capítol 2

El programa viu una de les emergències més llargues de la sèrie: el rescat d'un espeleòleg, que ha patit un accident a l'interior de la cova més llarga de Catalunya, la cova d'en Cuberes, al Pallars Jussà. Seguim l'actuació del metge que ha d'improvisar un minihospital a metres de profunditat.

El programa també entra al metro de Barcelona on la bomber, Alicia Montoro treu un turista rus que ha caigut a la via i té una fractura oberta. De la mà de la mateixa bombera, rescaten a una senyora que fa tres dies que ha caigut a casa seva i no es pot aixecar.

A les carreteres catalanes, el sergent de trànsit dels Mossos d'Esquadra Rafel Gargallo ha d'actuar ràpid per evitar que un camió parat a l'autopista no provoqui un embús monumental.

Capítol 3

Incendi d'Òdena, a l'Anoia. El foc va camí de convertir-se en un dels pitjors dels últims estius. Perquè és un lloc on no ha caigut ni una sola gota en tot l'estiu, perquè està molt a prop de Montserrat, del sud del Bages...La seva capacitat de propagació supera la capacitat d'extinció dels bombers.

Emergències està també al costat d'un noi que arriba a l'Hospital Clínic amb diverses fractures, la més important la de la pelvis. Perilla la seva vida i s'ha d'operar de màxima urgència.

Capítol 4

Arriba un helicòpter a l'hospital de Bellvitge. Emergències viu la col.locació d'un esten a un pacient que té un infart. Quan ja sembla que tot està solucionat, el pacient té una aturada cardíaca i mor. La càmera capta aquest moment i també quan, en pocs segons, el cardiòleg Luis Miquel Teruel aconsegueix tornar-lo a la vida.

Seguim  la unitat subaquàtica del Bombers de la Generalitat en la recerca del cos d'una persona s'ha ofegat al riu Ebre. Amb el sergent d'aquesta unitat, Pere Tusell, i Xavier Luque, del grup caní de recerca, es viu la dificultat de trobar un cos a l'aigua.

També es viu el maldecap de la coordinadora d'infermeria de l'Hospital Clínic, Santi Fernández, de trobar llits per als pacients. A la planta d'urgències del mateix hospital passem el dia amb la infermera Lola Belmonte, que atén una senyora que s'ha tret ella mateixa el guix del braç i una altra que s'ha clavat un ganxet de fer mitja a la mà.

Capítol 5

Capítol ple d'emoció i acció. L'acció comença amb un foc a Cardedeu que s'inicia al bosc, però que es complica perquè passa a les cases. El bomber subcap de guàrdia, Roger Llinàs, ha de canviar d'estratègia i salvaguardar els béns materials. Però no ho té fàcil.

Al box d'emergències de l'hospital de Bellvitge es viu una de les situacions més tenses de tota la sèrie. La metgessa Raquel Reyes es troba amb dues pacients alhora en estat molt greu. Les dues precisen molta atenció, rapidesa i coordinació.

I al final d'aquest capítol hi ha una excepció. Comença la història del trasplantament de fetge de la Iratxe, una nena de 6 anys, en estat molt greu. La història es desenvolupa al capítol següent. La mare de la nena és la donant en vida.

Capítol 6

El trasplantament de fetge de la Iratxe (inici al capítol 5), una nena de 6 anys, és una història plena d'amor i superació. La mare de la nena és la donant en vida que entra a quiròfan per donar-li un tros del seu fetge. Al capítol es viu la tensió del dia a través dels familiars que estan a l'espera. Les dues operacions, mare i filla, són simultànies però en dos edificis separats de la Vall d'Hebron.

Emergències també està present en l'incendi de la desballestadora de Sant Fruitós de Bages, el primer foc d'indústria de la sèrie.

Patrullen pels carrers de Barcelona amb els Guilles, mossos d'esquadra motoritzats, i reben una trucada per violència de gènere.

Capítol 7

En aquest capítol podríem dir que hi ha un miracle. Troben a un boletaire perdut i ferit després de passar 6 dies al bosc. Emoció i estratègia es barregen en un capítol on Emergències es troba, mentre patrullen amb el SEM, enmig d'un incendi on cremen una vintena de cotxes al costat del Park Güell de Barcelona. 

A l'Hospital Clínic es fa el torn de la infermera, Carme Siches, i es viu la quotidianitat del dia a dia. Es fa el canvi de torn al box d'aturada i entra en acció una altra infermera, Sandra Gallego, que atén un accidentat de moto molt nerviós, massa.

Capítol 8

Emergències s'endinsa en aquest capítol en el món de les drogues. Els Guilles, mossos d'esquadra motoritzats, assisteixen a dos drogoaddictes en un pis al barri del Raval. Paral.lelament, a l'Hospital Clínic, les infermeres lluiten per salvar-li la vida també a un intoxicat, de la mà de la infermera Sandra Gallego.

Per primera vegada en el programa, es viu en directe una trucada d'auxili al servei de teleassistència local. La tècnica de la unitat mòbil local de teleassistència Esperanza Pulido aixeca de terra a una persona gran. A través d'aquest cas i del tracte de la infermera Sandra Gallego, de l'Hospital Clínic, d'un pacient gran que s'apaga, hi ha la reflexió sobre la vellesa i la mort.

Capítol 9

A l'hospital de Bellvitge arriba amb helicòpter un dels casos més urgents que existeixen en cirurgia cardíaca. Un pacient de 45 anys ha de ser operat en minuts; si no, morirà.

El programa segueix també dos casos a la Maternitat, de la mà de la llevadora Mari Àngels Martínez. També s'acosten a la feina d'urgències de l'hospital Sant Joan de Déu. Allí extreuen una moneda que s'ha empassat un nen de 4 anys i li col.loquen bé una fractura de cúbit i radi a una nena de 3 anys. Es torna a veure en acció a la bombera de Barcelona Alicia Montoro, en aquest cas, apagant un foc en un pis i preocupant-se per una persona que pateix la síndrome de Diògenes.

Capítol 10

La parella del SEM formada pel metge Toni Prieto i el tècnic Xavi Rodríguez tenen un dia ple de sorpreses: assisteixen a una noia que ha tingut una lumbàlgia mentre anava en bicicleta, certifiquen la mort d'una persona a casa seva i avisen a un helicòpter medicalitzat que vingui a buscar a un pescador que té la cama destrossada, una cama catastròfica.

A la unitat de grans cremats de la Vall d'Hebron hi apareixen les abraçades de la Carmen Latorre. Una infermera a punt de jubilar-se que sap com d'important és donar suport al malalt. A l'hospital clínic arriben dues persones indocumentades i inconscients i es veuen els esforços dels metges per esbrinar com salvar-los la vida. També es veu com la grip acaba col.lapsant les urgències i la impotència dels metges per solucionar-ho.

Capítol 11

Les càmeres d'Emergències són presents en el moment que l'equip de trasplantaments de l'hospital Clínic es posa en marxa quan tenen un possible donant. Es viu el trasplantament de ronyó del Clemente que porta dos anys en llista d'espera. També són testimonis de la dificultat de fer un TAC a un pacient que, com a conseqüència d'una hemorràgia cerebral i una hicrocefàlia, no pot estar-se quiet. Patrullen amb el mossos d'esquadra per l'Hospitalet de Llobregat i reben l'ordre de comunicar la mort d'una persona a la seva mare.

Capítol 12

Un dels personatges més carismàtics de la sèrie, la infermera del box d'aturada Carme Siches es jubila i no té un dia tranquil ni de feina ni de comiats. Un cas d'olla al foc que es resol sense problemes destapa un cas més de síndrome de Diògenes, acumulació d'escombraries a casa, i els bombers de Barcelona ho posen en mans dels serveis socials. Marc Castellnou, cap de l'Àrea Forestal GRAF, explica per què per apagar un incendi a vegades cal sacrificar 900 hectàrees. Emergències viatja a França en un avió medicalitzat del RACC per anar a buscar una persona que ha patit un accident de moto.

Capítol 13

Últim capítol especial. S'han agafat els principals temes que durant la resta de capítols els diferents personatges han anat desgranant. Els protagonistes parlen sobre la l'addicció que els crea treballar en les emergències. Es parla sobre el factor temps, com d'important és anar ràpid per salvar algunes vides. El factor risc també forma part de les seves vides: ho saben i ho assumeixen com a part inseparable de la seva feina. Tots reconeixen que el treball en equip és bàsic; si no, seria impossible fer la feina que fan. Estan molt a prop de la mort en la mesura que la seva feina implica estar al costat de les persones quan es troben en el pitjor moment de les seves vides i moltes vegades res es pot fer per salvar-les. Com ho viuen, què senten, s'ho emporten&

Anar al contingut