Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La mortalitat causada per l'alcohol, a "Els matins"

"Una cervesa al dia ja té una repercussió en la salut global de la persona"

Ho afirma la metgessa Sílvia Mondón. L'alcohol forma part de la nostra cultura i pot sorprendre saber que més d'un 4% de les morts a Catalunya són causades per l'alcohol, segons acaba de fer públic Salut. Analitzem què és un consum de risc. Podem saber quan tenim un problema amb l'alcohol?

Noves dades que ha fet públiques el Departament de Salut alerten que més d'un 4% de les morts a Catalunya són causades per l'alcohol. És la substància psicoactiva més consumida i és un dels principals factors de risc de mortalitat. En concret, el seu consum s'associa al càncer, a malalties digestives, circulatòries i cerebrals. També és causa de molts accidents de trànsit.

Malgrat el risc i les campanyes. Segons dades del 2019 i el 2020 de l'enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues EDADES, gairebé el 10% de la població reconeix que en beu cada dia, una xifra que és del 15% entre els homes i el 3% entre les dones. Sílvia Mondón, metgessa de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Clínic, explica que la diferència entre sexes "té a veure amb una qüestió molt fisiològica: les dones tolerem pitjor l'alcohol i ens afecta més". En concret, "una dona ha de saber que si beu una o dues cerveses cada dia, tots els dies a la setmana, això ja és un consum de risc, com a mínim hepàtic. En un home, això seria amb unes tres cerveses".

 

 

"Prendre alcohol de manera continuada és com jugar a la ruleta russa"

Sílvia Mondón creu que la societat frivolitza molt el consum d'alcohol i que cal parlar-ne: beure alcohol no és com beure aigua. Si una persona "pren alcohol de manera continuada pot jugar a la ruleta russa perquè les drogues fan que un s'hi vagi acostumant". Qui consumeix alcohol ha de saber que està prenent una droga, diu: "Prendre una cervesa al dia, una UBE -unitat de beguda estàndard-, ja té una repercussió sobre la salut global de la persona i la mortalitat."

L'alcohol també és la substància que genera més demanda de tractaments de desintoxicació: el 44% del total. La mitjana d'edat de les persones que van iniciar tractament va ser de 47 anys, un 73,7% de les quals són homes. Destaca el fet que els homes triguen 27 anys de mitjana a demanar tractament per primera vegada. Sílvia Mondón lamenta que s'espera massa. "Hi ha d'haver un signe d'alerta perquè algú consulti: problemes de salut, problemes familiars, problemes laborals o problemes socials."

 

 

Respecte de les situacions que ens han d'alertar, Montón diu que ja "hi ha risc quan anar a buscar la substància passa per davant d'altres coses" però també és una alerta quan algú "aguanta bé l'alcohol, un fet que entre els joves pot representar un orgull. Això, però, és un factor de risc".

 

"Acabes bevent més del que t'agradaria"

Un dels testimonis amb què ha parlat "Els matins" comenta que en dies puntuals, "quan vas de festa, acabes bevent més del que t'agradaria". Expressions com aquestes preocupen els especialistes. "L'alcohol forma part de la nostra cultura i el frivolitzem una mica. És important parlar-ne i posar-hi paraules", conclou Montón.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut