Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Com es prepara la castanyada, a "Els matins"

Sol + pluja + fred = s'espera un gran any de castanyes

Comença la collita de castanyes en un any que serà molt bo gràcies a la calor de l'estiu i la pluja de principis de tardor: "Es presenten molt hidratades, tenen un color torrat molt bo i pesen molt"

A tres setmanes de la castanyada, "Els matins" visita un bosc de castanyers del Montseny situat entre Viladrau i Arbúcies. D'aquí en surt el 90% de la castanya catalana i aquest any es preveu collir-ne 16 tones.

La castanya necessita molt de sol en un determinat moment, pluja en un altre i una mica de fred. I això s'ha produït aquest any, amb les calorades de l'estiu i les pluges de principis de tardor.

Quim Soler és productor de castanyes i destaca la gran qualitat de les d'aquest any. Diu que "es presenten molt hidratades, tenen un color torrat molt bo i pesen molt". Respecte al preu, el productor diu que aquest any es podrà mantenir perquè se'n collirà més quantitat que no pas l'anterior. Però vol deixar clar que la castanya no pot ser un producte barat: "Es recull a mà i es fa dins un parc natural."

 

 

Cada castanyer té un propietari

Per evitar robatoris, els productors pengen cartells al bosc en què expliquen als visitants, sobretot als que venen els caps de setmana, que els castanyers tenen propietaris i que no es poden agafar castanyes.

De tota manera, el principal problema que ara han d'atacar són els porcs senglars. Si les castanyes cauen de l'arbre i es deixa passar la nit, se les mengen totes. Quim Soler diu: "És un problema greu i ens estem plantejant collir també a la tarda i al vespre."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut