Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'estratègia contra la covid, a "Els matins"

"No hi ha pressa a vacunar la gent que ha passat l'òmicron", apunten els experts

"Haver superat la malaltia és la millor immunització", afirmen, i recorden que "cal una nova vacuna" que tingui en compte les mutacions del coronavirus. Una conversa amb el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, l'epidemiòloga Sílvia de Sanjosé i la metgessa Nani Vall-llosera

El 2022 ha començat marcat per la sisena onada de la covid, que ho està afectant tot, des de la tornada dels alumnes a l'escola fins a la tornada a la feina de moltes empreses, que s'han trobat amb un bon munt de treballadors de baixa. Tot i això, han sortit veus especialitzades que demanen un canvi en l'estratègia per fer front a la malaltia, batejat com la "gripalització" de la covid. Per parlar-ne, a "Els matins" hem convidat el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, l'epidemiòloga Sílvia de Sanjosé i la metgessa Nani Vall-llosera.

 

 

Gripalització de la covid

El doctor Horcajada alerta que ara mateix "és massa d'hora" per començar a tractar la covid amb els paràmetres de la grip, encara que és "on volem anar tots". La doctora Vall-llosera, però, aposta per mirar una mica més enllà i, "si l'evolució de la pandèmia ho permet", "plantejar un debat durant les properes setmanes i mesos" per saber "com hem de canviar la manera d'abordar el problema" de la covid. La idea és "intentar reduir la situació de col·lapse" dels serveis sanitaris, per això cal "començar a parlar-ne per preveure-ho".

"Si atenem persones que no tenen símptomes com si en tinguessin", tenint en compte les previsions d'infecció que fa l'OMS, "el sistema sanitari no ho aguantarà". Per tant, "hem d'atendre segons el que li passa a cada persona" i tenir present que "no podem dedicar a la pandèmia tots els recursos de l'atenció primària". Si ho fem, perdrem "el control de malalties cròniques i el diagnòstic d'altres malalties", que és feina de l'atenció primària.

 

La doctora Sanjosé, per la seva banda, avisa: "Si l'òmicron acaba afectant un de cada dos ciutadans, requerirà un canvi d'organització", encara que "per la imprevisibilitat de la pandèmia no es pot planificar a llarg termini, només a curt". Per això "responem al que ens trobem a dia d'avui".

 

Hospitalitzacions i UCI

A efectes pràctics, el doctor Horcajada avisa que actualment hi ha un 25% de l'Hospital del Mar ocupat per malalts de covid. Els pacients que van a l'UCI tenen un "perfil clàssic de pneumònia greu, dels quals la meitat són no vacunats i l'altra meitat es reparteix entre immunodeprimits i gent sense la pauta de vacunació completa". A les cures intensives, "la majoria dels ingressats són encara infectats amb la variant delta", mentre que "a planta ja hi ha la meitat amb òmicron". Amb tot, alerta que "no hem arribat ni al pic de casos, ni al d'ingressos convencionals, ni a les UCI".

 

També explica: "Hem ajornat cirurgies perquè hi ha més de 3 plantes ocupades per casos covid", de manera que "no s'hi poden posar altres ingressats". El problema rau en "l'ocupació de llits" i "la falta de personal". "Tant en metges com en infermeres, hem contractat estudiants dels últims anys de carrera i jubilats", afirma.

La doctora Vall-llosera, que treballa en l'atenció primària al barri del Bon Pastor de Barcelona, lamenta: "Els CAP estan desbordats per l'explosió de casos" i, a més, perquè "cada cas suposa una feinada burocràtica, sobretot tramitant les baixes laborals", i diu que en aquest punt s'haurien de prendre mesures que els rebaixin la feina. Per a la població general que no aconsegueixi contactar telefònicament amb el CAP, recorda: "Demanem que vinguin: l'atenció presencial està garantida".

 

 

 

Estratègia de vacunació

La doctora Sanjosé defensa que, "encara que estem lluny del 90% ideal", "tenim una bona immunitat comunitària que està fent que la infecció sigui molt més moderada". Sobretot, "tenir vacunats els més vulnerables ha ajudat molt" a l'hora d'afrontar la pandèmia. També remarca que "la resposta immune contra la malaltia és la millor vacuna", de manera que "una persona que ha passat l'òmicron és la que està més ben vacunada contra l'òmicron". Per tant, "no hi ha pressa per vacunar els que han passat l'òmicron; hem de vacunar els que no s'han posat malalts".

Per la seva banda, el doctor Horcajada afirma que, després de les mutacions del coronavirus, "clarament, necessitem un canvi de vacuna". I aquí planteja dues grans opcions: "una vacuna específica per a l'òmicron" (que Pfizer ja ha anunciat que tindrà a punt el mes de març) o bé "el gran desig de la panvacuna, una vacuna que actuaria contra parts del virus que no muten tant" (i que Horcajada informa que ja està en marxa, però que trigarem més a tenir-la disponible).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut