Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La pujada de l'euríbor i de les quotes de les hipoteques, a "Els matins"

Hipoteca fixa, variable o mixta: quina és millor ara?

L'euríbor no para de pujar i també ho fan les quotes de les hipoteques variables. És per això que, actualment, tres de cada quatre hipoteques que se signen són de tipus fix. Algunes entitats també n'ofereixen de tipus mixt

A les cases on es paga una hipoteca fa dies que hi ha preocupació per com impactarà en l'economia familiar la pujada de les quotes. I és que l'euríbor, que fa tot just vuit mesos estava en negatiu, ha escalat a un ritme mai vist abans i ja s'acosta al 3%.

En aquest context, el govern espanyol ha aprovat les ajudes a les famílies hipotecadesPatricia Suárez, presidenta de l'Associació d'Usuaris Financers (ASUFIN), no es mostrava gaire optimista a "Els matins". Avançava que el més probable és que s'ajudés les famílies que estan en una situació d'alta vulnerabilitat, però no les famílies de classe mitjana i, finalment, s'ha sabut que s'hi poden acollir famílies amb rendes de fins a 29.400 euros, amb hipoteques signades fins al 31 de desembre del 2022.

 

 

Algunes entitats estan recomanant als usuaris que es passin a una hipoteca mixta, que són els préstecs que durant uns anys tenen un tipus fix i després passen a variables. Suárez diu que ells no en són gaire partidaris perquè "d'alguna manera, estàs renunciant a tots els beneficis que té la hipoteca de tipus fix i també als beneficis de les hipoteques variables".

 

 

Patricia Suárez deixa clar que no es pot generalitzar i que cada família ha d'estudiar bé la situació, perquè cada cas és diferent. No és el mateix una hipoteca a punt de liquidar-se que un altre crèdit en què encara queden 20 anys per pagar. "Nosaltres, a totes les persones que tenen un variable d'euríbor + 1%, els recomanem el canvi a una fixa. Desgraciadament, però, les últimes setmanes les entitats financeres ofereixen un tipus fix molt alt: del 3 o del 4%...".

"Una hipoteca amb un tipus fix del 3% és com una clàusula sòl", diu Suárez. Això vol dir que "renuncies a beneficiar-te d'una possible baixada dels tipus en un futur". Segons ella, "els experts diuen que a les corbes de futurs a 30 anys, estan a 2,5%, i al 3% si parlem de 5 o 15 anys. Per tant, tota hipoteca a tipus fix que superi el 3% és cara".

 

És obligatori contractar una assegurança en fer una hipoteca?

La presidenta de l'associació d'usuaris financers diu que les entitats financeres no poden exigir que es contracti una assegurança per demanar el crèdit, però que, desgraciadament, ho estan fent, tot i la llei immobiliària que es va aprovar el gener del 2019.

 

"Des d'Asufin estem intentant, juntament amb altres associacions de consumidors a Europa, que es reformi la llei immobiliària per tal que es prohibeixi directament la comercialització d'hipoteques amb productes vinculats que, eufemísticament, s'anomenen bonificacions. Les bonificacions no són reals, acaba sortint molt més car".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut