Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Assetjament escolar, a "Els matins"

Mare de la Kira: "Els menors víctimes de violència escolar no tenen els mateixos drets que els adults"

La Kira tenia 15 anys quan es va suïcidar, i des d'aquell moment la seva família no ha parat de lluitar. Parlem amb la seva mare: "Si a mi m'hagués passat el mateix que a la meva filla Kira, no caldria una llei perquè el Manyanet ja seria al banc dels acusats"

La Kira tenia 15 anys quan es va suïcidar. Va ser l'any 2021 i ho va fer després que la seva família denunciï que va patir assetjament a l'escola Manyanet de Sant Andreu, on estudiava. També sospiten que podria haver estat víctima d'abusos sexuals, però el centre nega totes dues hipòtesis. La lluita dels pares de la Kira continua: "És l'únic que ens queda per fer", explica María José López, la seva mare. Ja porten recollides 230.000 signatures per demanar al govern espanyol que impulsi una llei contra l'assetjament escolar que obligui les escoles a actuar.

En el cas de la Kira, tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona s'han personat com acusació popular. "Després de tot un any han pogut comprovar que els fets que denunciàvem existien. L'escola Manyanet els coneixia perfectament i no van fer absolutament res. No només els casos d'assetjament escolar entre iguals, sinó també els d'adults a menors."

 

 

María José López explica que les famílies no poden actuar penalment contra les escoles, només es pot anar pel civil i demanar diners, i "precisament és el que menys volem les famílies de les víctimes: volem justícia, volem reparació".

"En tot aquest temps ens hem oblidat de la víctima. Els menors víctimes de violència escolar no tenen els mateixos drets que poden tenir els adults. Si a mi m'hagués passat el mateix que a la meva filla Kira, no caldria una llei perquè el Manyanet ja seria al banc dels acusats. Però ha passat entre menors i hi ha protecció per als agressors. Però, què passa amb les víctimes? No tenen cap protecció legal."


Noelia Rebón, advocada especialitzada en assetjament escolar, confirma que la legislació actual no reconeix com a delicte el bullying. "No existeix el delicte d'assetjament com a tal i normalment aquestes conductes es poden sancionar amb altres fórmules del Codi Penal."

 

 

Rebón creu que amb el protocol de la Generalitat que obliga les escoles a actuar en cas d'assetjament no n'hi ha prou. "És una eina que s'aplica malament. No pot ser que l'escola sigui jutge i part. El que reclamen la majoria de les associacions contra l'assetjament escolar i les persones expertes en la matèria és que el protocol l'hauria d'aplicar un agent extern."

 

Quatre de cada infants pateix assetjament escolar

Parlem d'assetjament quan un infant o un jove és agredit psicològicament, físicament o moralment de manera continuada i sistemàtica per un o més companys. Les xifres diuen que un de cada quatre infants pateix assetjament escolar, i més de la meitat s'han vist involucrats en alguna situació de violència entre iguals a l'escola. A "Els matins" hem repassat les dades i també les idees falses sobre l'assetjament escolar.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut