Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'alcalde de Palafrugell, a "Els matins"

Boies a preu d'or: "No vull que Palafrugell s'acabi convertint en Saint-Tropez"

Els usuaris demanen a l'ajuntament que prengui mesures per evitar una escalada de preus sense control i mantenir "la identitat del territori, aquesta postal tan bonica que tenim amb les barques tradicionals"

Una de les imatges estiuenques més típiques en molts pobles de la costa (que no tenen port construït) són les barques fondejant davant de les platges. Això passa perquè, com que no hi ha port, els propietaris de les barques amarren les seves embarcacions a unes boies mar endins i, dins del preu de lloguer del punt d'amarratge, s'inclou un servei amb llanxa ràpida que els hi porta des de la platja.

El problema, però, és que aquest preu s'ha anat incrementant any rere any, i això ha creat molt malestar entre els usuaris. Destaca el cas de diverses poblacions de l'Empordanet, on l'estiu ha començat mogut pel preu de les boies. Per exemple, a Calella aquest any una barca paga uns 3.500 euros, i això ha provocat que els usuaris demanin un topall de preus, perquè en temen una escalada els pròxims anys.

Joan Vigas, alcalde de Palafrugell
Joan Vigas, alcalde de Palafrugell: "No em sembla bé que ens convertim en Saint-Tropez"

Però, encara que és l'Ajuntament qui organitza les licitacions, Joan Vigas, alcalde de Palafrugell, afirma que el consistori no té prou poder per establir aquest límit:

Jo soc de Palafrugell de tota la vida, i he vist com el poble ha passat de 10.000 a 24.000 habitants... No em sembla bé que ens convertim en Saint-Tropez. La normativa sobre els preus no la marca l'Ajuntament, la marquen normatives superiors, i ens trobarem amb aquest problema: ens trobarem que arribarem a un punt que per amarrar la barca pagarem 10.000 euros.

 

Aquest increment ha provocat que alguns usuaris, després de molts anys, no posin aquest any la barca al mar, com alguns membres de l'Associació d'Amics de la Vela Llatina de Calella. Pol Fages, el seu president, reivindica la importància històrica d'una de les platges més emblemàtiques de Catalunya: "No havia passat mai, però és que hi ha persones que no poden assumir aquest cost... És trist que hi hagi menys barques, barques de tota la vida, tant a les boies com a la platja. Calella és port des del 1823, un bé cultural d'interès nacional."

 

 

Per això, Fages demana que "es preservi el patrimoni, que hi hagi com a mínim sis boies per a embarcacions tradicionals entre Tamariu, Llafranc i Calella, perquè així mantindrem la identitat del territori, aquesta postal tan bonica que tenim amb les barques tradicionals".

 

Àlex Alcántara
Àlex Alcántara: "Des del 2014 m'han apujat el preu del lloguer un 950%"

Un altre dels afectats per la crescuda de preus és Àlex Alcántara, propietari d'una barca esportiva que descansa a Tamariu:

Des del 2014, a mi se m'ha apujat el preu del lloguer un 950%. És com si un cafè em costés 9,5 euros. Aquest any he pagat 3.150 euros, amb un 5% de descompte inclòs... La intenció que té l'Ajuntament és retirar boies i apujar-ne els preus per recaptar el mateix. Cada any el preu de licitació és el punt de partida. L'escalada de preus és insostenible.

 

Alcántara i altres usuaris de les boies s'han aplegat en un grup de Telegram, Afectats per les Boies, i convida tots els afectats a sumar-s'hi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut