Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els adolescents i la tecnologia, a "Els matins"

Adolescents que se senten sols: un 40% es refugia en les xarxes socials

Un informe d'Unicef evidencia que el 98% té compte en una xarxa social, i que la majoria acaben tenint perfils diversos per poder expressar-se d'una manera més relaxada amb els amics

Un dels canvis més importants que ens ha deixat la pandèmia de covid és l'acceleració de la digitalització de les relacions, però hi ha tota una generació que està bastint les seves amb una gran presència de les pantalles. Per això, Unicef Espanya ha investigat quan, com i amb quins riscos es connecten a internet els nostres infants i adolescents.

El resultat és l'estudi "L'impacte de la tecnologia en l'adolescència", realitzat al voltant de 40.000 estudiants d'ESO d'entre 11 i 18 anys, i que Nacho Guadix, responsable d'educació d'Unicef i portaveu de l'informe, ha explicat a "Els matins".

 

Les principals conclusions

Guadix comença constatant que, actualment, "els nens estan totalment lliurats a la tecnologia", sobretot perquè els pares els facilitem el seu primer dispositiu als 10 anys. Com que la vida digital també comporta uns riscos i uns drets, Guadix avisa: "És molt important ser conscients que els hem de formar en competències digitals i remarcar-los els perills que s'hi poden trobar".

 

 

Una digitalització forçada

La pandèmia ha abocat les famílies al món digital ("hem passat a fer-ho tot en línia, com comprar, teletreballar o estudiar, i les famílies que no tenien prou tecnologia han fet un esforç no sempre suficient perquè els fills no perdessin les classes", recorda Guadix), i això també ha canviat les relacions entre els adolescents. "En general, hi troben amistat, alegria, llibertat per expressar-se... coses que són molt important per a ells i per la seva manera de relacionar-se", explica Guadix, que destaca una dada impactant: "Un 40% cerquen un espai per relacionar-se, perquè fora de la pantalla se senten sols".

Per això, els adolescents s'apunten a les xarxes socials (segons l'informe, el 98% en tenen alguna), sovint amb l'ajuda dels adults: "Les famílies fan un acompanyament inicial i els obren el compte, però ells acaben tenint perfils diversos per poder expressar-se d'una manera més relaxada amb els amics". Sovint, doncs, els pares tenen una sensació de control que és falsa, perquè els joves se salten amb facilitat un acostament molt restrictiu. "Per això l'educació és tan important", afirma Guadix.

 

 

Un excés d'hores

Segons l'informe, els adolescents poden estar connectats més de 5 hores al dia, i arriben a fer-ho (una minoria important, 2 de cada 10) a partir de les 12 de la nit. Guadix afirma: "Connectar-se més de 5 hores cada dia és fer un ús excessiu d'internet, i això passa amb 1 de cada 3 adolescents... el problema és que això interfereix en altres assumptes, com estudiar o relacionar-se". A més, es pot convertir en un problema sanitari, ja que "qui pateix aquesta exposició abusiva té afectada la salut mental, i acaba tenint menys satisfaccions a la vida".

Un altre risc important és la violència que circula per aquests mitjans: "Un 10% dels adolescents ha rebut propostes sexuals per part d'un adult. A més, 1 de cada 3 adolescents pateix assetjament escolar i ciberassetjament. Cal desenvolupar polítiques de sensibilització que ho combatin", apunta Nacho Guadix.

ARXIVAT A:
Xarxes socials TecnologiaFamília
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut