Adolescents que se senten sols: un 40% es refugia en les xarxes socials
Un informe d'Unicef evidencia que el 98% té compte en una xarxa social, i que la majoria acaben tenint perfils diversos per poder expressar-se d'una manera més relaxada amb els amics
Un dels canvis més importants que ens ha deixat la pandèmia de covid és l'acceleració de la digitalització de les relacions, però hi ha tota una generació que està bastint les seves amb una gran presència de les pantalles. Per això, Unicef Espanya ha investigat quan, com i amb quins riscos es connecten a internet els nostres infants i adolescents.
El resultat és l'estudi "L'impacte de la tecnologia en l'adolescència", realitzat al voltant de 40.000 estudiants d'ESO d'entre 11 i 18 anys, i que Nacho Guadix, responsable d'educació d'Unicef i portaveu de l'informe, ha explicat a "Els matins".
Les principals conclusions
Guadix comença constatant que, actualment, "els nens estan totalment lliurats a la tecnologia", sobretot perquè els pares els facilitem el seu primer dispositiu als 10 anys. Com que la vida digital també comporta uns riscos i uns drets, Guadix avisa: "És molt important ser conscients que els hem de formar en competències digitals i remarcar-los els perills que s'hi poden trobar".
? Nacho Guadix [@GuadixNacho], d'@unicef_es: "Els nostres nens estan totalment lliurats a una vida digital, en gran part perquè els adults els estem comprant el primer mòbil als 10 anys".#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) April 28, 2022
? https://t.co/HyNY2o6Mu5 pic.twitter.com/uYkMUQy8Fs
Una digitalització forçada
La pandèmia ha abocat les famílies al món digital ("hem passat a fer-ho tot en línia, com comprar, teletreballar o estudiar, i les famílies que no tenien prou tecnologia han fet un esforç no sempre suficient perquè els fills no perdessin les classes", recorda Guadix), i això també ha canviat les relacions entre els adolescents. "En general, hi troben amistat, alegria, llibertat per expressar-se... coses que són molt important per a ells i per la seva manera de relacionar-se", explica Guadix, que destaca una dada impactant: "Un 40% cerquen un espai per relacionar-se, perquè fora de la pantalla se senten sols".
Per això, els adolescents s'apunten a les xarxes socials (segons l'informe, el 98% en tenen alguna), sovint amb l'ajuda dels adults: "Les famílies fan un acompanyament inicial i els obren el compte, però ells acaben tenint perfils diversos per poder expressar-se d'una manera més relaxada amb els amics". Sovint, doncs, els pares tenen una sensació de control que és falsa, perquè els joves se salten amb facilitat un acostament molt restrictiu. "Per això l'educació és tan important", afirma Guadix.
? Nacho Guadix [@GuadixNacho], d'@unicef_es: "Les famílies que estan més motivades acompanyen inicialment els adolescents a les xarxes, però ells es generen el seu espai. L'educació és molt important en aquest àmbit".#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) April 28, 2022
? https://t.co/HyNY2o6Mu5 pic.twitter.com/KsQvGQcG5R
Un excés d'hores
Segons l'informe, els adolescents poden estar connectats més de 5 hores al dia, i arriben a fer-ho (una minoria important, 2 de cada 10) a partir de les 12 de la nit. Guadix afirma: "Connectar-se més de 5 hores cada dia és fer un ús excessiu d'internet, i això passa amb 1 de cada 3 adolescents... el problema és que això interfereix en altres assumptes, com estudiar o relacionar-se". A més, es pot convertir en un problema sanitari, ja que "qui pateix aquesta exposició abusiva té afectada la salut mental, i acaba tenint menys satisfaccions a la vida".
Un altre risc important és la violència que circula per aquests mitjans: "Un 10% dels adolescents ha rebut propostes sexuals per part d'un adult. A més, 1 de cada 3 adolescents pateix assetjament escolar i ciberassetjament. Cal desenvolupar polítiques de sensibilització que ho combatin", apunta Nacho Guadix.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials TecnologiaFamília