El porquet, la mascota d'"El gran dictat"
El porquet, la mascota d'"El gran dictat"

El protagonista d'"El gran dictat" és el català actual, el que parlem al carrer. Per això, els continguts inclouen tant el llenguatge col·loquial com els tecnicismes i anglicismes més recents que es van incorporant a la nostra llengua.

Com diu l'Òscar Dalmau, amb la seva habitual ironia, aquest és "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català". Aquesta introducció marca el caràcter distès i amè del concurs.

Un programa que busca la participació de tothom i que ha estat dissenyat de manera que hi juguin els concursants, però també el públic que és al plató i els espectadors, des de casa. Un concurs per a tota la família i per a tot tipus de famílies.

La mecànica del concurs

Tres concursants s'enfronten en quatre proves. Els dos que aconsegueixen més punts es classifiquen per jugar a la prova d'"El gran dictat", que dóna nom al programa, on poden endur-se 1.000 euros. Aquests dos concursants passaran al programa següent. El concursant guanyador és el que s'endu els diners acumulats. L'altre concursant passa al programa següent, però no acumula res. Qui escrigui correctament les 15 paraules guanya el pot acumulat.

Les proves:

L'altra definició
Hi participen els tres concursants. L'Òscar llegeix una definició sui generis d'una paraula. Diu també el nombre de lletres que té i la lletra per la qual comença. El concursant que sàpiga la resposta prem el polsador. Hi ha rebot. Cada encert val 10 punts.

La paraula mal-dita
També hi participen els tres concursants al mateix temps. El presentador llegeix un barbarisme i diu la inicial i el nombre de lletres de la paraula correcta. El concursant que prem el polsador primer pot respondre. Si s'equivoca, hi ha rebot. Cada encert val 10 punts.

El diccionari il·lustrat
Els tres concursants hi participen de manera individual. És una prova que consisteix a associar un nombre d'imatges (dues o tres) i deduir una paraula que les relaciona entre si en 60 segons. El concursant disposa de deu lletres desordenades, algunes de les quals formen la paraula en qüestió. Cada concursant ha de resoldre tres enigmes d'aquest tipus. Cada encert val 20 punts.

La frase desfeta
Els concursants també hi participen de forma individual. A la pantalla hi apareix una frase dita per algun personatge famós, totalment desordenada. En 40 segons, el concursant ha d'aconseguir construir-la correctament. Si ho aconsegueix, suma 20 punts al seu marcador.

L'ofegat
Aquesta prova és l'actualització d'un clàssic de tota la vida: el joc del penjat. Cada concursant disposa de l'alfabet complet per completar dues paraules. Ho ha de fer en menys de seixanta segons i amb un màxim de sis errors, abans que el porquet s'ofegui. Cada encert suma 20 punts.

La paraula amagada
Aquesta prova consisteix a fer un anagrama; és a dir, cal trobar una paraula que tingui les mateixes lletres però en un altre ordre que la que ha dit l'Òscar prèviament; això sí, amb l'ajuda d'una definició. Cada concursant juga individualment i té la possibilitat de construir 4 paraules durant 60 segons. Cada resposta encertada val 20 punts.

La doble pregunta
És la prova més temuda pels concursants, perquè és la que demana més concentració i agilitat mental. Juguen individualment. L'Òscar fa una pregunta i, a continuació, dóna una pista. El concursant ha de buscar una paraula relacionada amb aquesta pista per trobar la resposta. Cada concursant té la possibilitat de respondre 3 enigmes durant 60 segons. Cada resposta encertada val 20 punts.

Lletra a lletra
Aquesta és la darrera oportunitat per passar a "El gran dictat". Cada concursant ha de lletrejar correctament el màxim de paraules possible en 60 segons. Cada paraula lletrejada correctament val 10 punts.

El Gran Dictat
És la gran prova final. Hi participen els dos concursants que han sumat més punts a les quatre proves anteriors. Aquests dos finalistes s'enfronten en aquest dictat de 15 paraules, distribuïdes en 5 nivells. A mesura que se supera un nivell, va augmentant la dificultat i el valor econòmic de les paraules.

1r nivell: 5 paraules x 15 euros per paraula escrita correctament
2n nivell: 4 paraules x 25 euros per paraula escrita correctament
3r nivell: 3 paraules x 75 euros per paraula escrita correctament
4t nivell: 2 paraules x 150 euros per paraula escrita correctament
5è nivell: 1 paraula x 300 euros per paraula escrita correctament

 

Equip

Direcció i producció executiva
Gemma Prat

Idea original
Xavier Bosch
Triacom Audiovisual

Producció
Dario Bellet

Producció executiva TV3
Mario Daza

Realització
Carles Ochoa

Direcció
Roser Castells Baró

Direcció executiva TV3
Reyes Marimon

Disseny d'espai
Fernando González
Daniel Chaves

Disseny gràfic
Frankie de Leonardis

Sintonia
Trafalgar 13

Direcció de càsting
Mar Farga
Clara Layunta

Coordinació de continguts
Marta Obiols

Guió
Jordi Graví
Guillem Dols

Redacció
Marta Solé
Enric Aguilar

Ajudant de producció
Glòria González

Ajudant de realització
Gerard Cid

Ajudant de càsting
Gemma Mallafré

Auxiliar de producció
Esther Álvarez

Auxiliar de realització
Patricia Socorro

Edició
Ferran Canals

Postproducció d'àudio
Jordi Joan Garcia

Grafisme
Patricia Socorro
Sergi Galí

Regidora
Clara Layunta

Xarxes socials i web
Aleix Serra

Operadora joc en directe
Agnès Olivé

Lingüistes
Jordi Quiles
Santi Bonnín

Operadors de càmera plató
Jordi Farré
Juan A. Martínez 'Pirri'
David Bretones
Oriol Llopis
Samuel Fuentes

Operador cap calent
Guille Cuadrado

Grua i maquinistes
Servicevision

Tècnic de so
Roger Santos

Ajudant tècnic de so
Marc Melgosa

Mesclador
Francesc Riera

Operador EVS
Martí Malet

Tècnic CCU
José Márquez

Caps tècnics plató
Roberto Yelamos
David Martín

Auxiliars de plató
Jorge García
Fernando Rendón

Il·luminació
Cinelux

Estilista
Sergio Serrano

Maquillatge i perruqueria
Carmina Camps

Auxiliar de programa
Sandra Pagès

Software
WTVision

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Triacom Audiovisual
Anar al contingut