Dissabte 8 de juliol, a les 21.55, al 33 i internet

"El segrest de Núria", tots els detalls d'una operació antifranquista secreta, i "Les 7 vides d'Eduard Toda", a "El documental"

El 1967 la imatge de Mare de Déu de Núria va desaparèixer del seu santuari. Durant quatre anys, se li va perdre la pista. Per primera vegada, un exhaustiu procés d'investigació descobreix els detalls d'una de les operacions antifranquistes més desconegudes i silenciades durant cinquanta anys per les persones que hi van participar. "El segrest de Núria" és una producció de Zeba Produccions dirigida per Eduard Miguel. A continuació, una altra oportunitat per descobrir el primer egiptòleg català i espanyol amb la reemissió de "Les 7 vides d'Eduard Toda".
"El segrest de Núria", d'Eduard Miguel

"El segrest de Núria", d'Eduard Miguel

"EL SEGREST DE NÚRIA"
EMISSIÓ:  Dissabte 8 de juliol del 2017, a les 21.55, al 33 i internet

Tots els detalls d'una operació antifranquista secreta

L'estiu de 1967 la imatge de la marededeu de Núria va desaparèixer del seu santuari. Quatre dies després s'havia de fer la seva coronació. Ara, quan es compleixen 50 anys d'aquell fet, per primera vegada s'expliquen tots els detalls de l'operació: qui ho va fer, com i per què però també on la van amagar durant més de quatre anys i com es va fer el complicat retorn, de forma secreta, i amb la complicitat del Bisbat d'Urgell.

El segrest de Núria ha estat fins avui una de les accions del catalanisme antifranquista més desconegudes i silenciades. D'una banda, per la prudència que han mantingut els que van idear i dur a terme l'acció, i per l'altra, per les responsabilitats que haurien hagut d'assumir per la desaparició d'una talla romànica d'un gran valor.

 

 

Una història silenciada
 
Després de realitzar "L'exili de la marededeu de Núria" sobre la sostracció de la imatge durant la Guerra Civil Espanyola, la productora Zeba Produccions va tenir l'oportunitat de contactar amb un dels organitzadors del segrest del 1967 i de seguida es va apassionar amb la història, gairebé oblidada per la prudència i un pacte de silenci que han mantingut les persones que van participar en el segrest. Recuperar la història, però, no va ser gens fàcil. Durant més d'un any l'equip de Zeba Produccions va investigar tots els fils amb en Manuel Castellet, l'expresident de l'Institut d'Estudis Catalans, i Rosa Anna Felip. Tot i que que el mutisme sobre la identitat dels autors i el seu pacte de silenci per no revelar cap detall limitava la recerca, finalment, van poder resoldre la majoria dels interrogants al voltant del famós segrest de la imatge de la marededeu de Núria. 
 
Per primera vegada, el documental "El segrest de Núria" dona a conèixer la identitat dels participants en l'operació, dos dels quals hi apareixen com a testimonis explicant tots els detalls. Dos més encara prefereixen mantenir el seu anonimat i la resta van morir.
 
També es dona veu a les persones que van estar implicades més directament en aquell fet, com el capellà custodi del Santuari, el capellà que va ser acusat del robatori, les persones que van tenir amagada la imatge a casa seva i la que la va tornar personalment. En total, 22 testimonis recuperen la història del segrest, entre els quals hi ha els historiadors Borja de Riquer i Josep Clara, l'escriptor Jordi Amat  i alguns veïns i estiuejants de Núria.
 
A més, s'han descobert noves dades, com la ruta d'amagatalls on va estar la imatge durant els quatre anys que va estar il·localitzable i els detalls de l'operació per retornar-la al santuari, i s'han recopilat documents inèdits fins ara.
 
Cinquanta anys després, descobrirem els detalls d'una de les accions més desconegudes que es van dur a terme a Catalunya contra la dictadura franquista.
 
Fitxa tècnica
Direcció: Eduard Miguel
Realització: Zeba Produccions
Documentació i recerca: Manuel Castellet i Rosa Anna Felip
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Producció delegada TV3: Joan Pavon
Guió i edició: Eduard Miguel i Sergi Guix
Imatge: Sergi Sala i Tània Ribas
Música original: Claudi Herreros
Postproducció d'àudio: Jump Studio&More
Documentació TV3: Francesc Pérez
Assessorament lingüístic: Roser Tintó
Disseny gràfic: Sheila Quirante
Imatges aèries: Droneworcat i David Palmada
Locució Ràdio Vaticà: Toni Cors
Assessorament legal: Vilar Advocades
Una producció de Zeba Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans, Generalitat de Catalunya Departament de Cultura, Diputació Girona, Bisbat d'Urgell, Televisió del Ripollès, Ajuntament de Queralbs i Ajuntament de Ribes de Freser. Amb el suport de 102 mecenes.
 
 
Eduard Miguel, director
Director i realitzador dels documentals "El General Moragues, l'heroi oblidat"; "La Crida, història d'una resposta"; "Pau Escalé, go to the Parad-ICE"; "L'Operació Garzón contra l'independentisme català", i "Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit" i "El segrest de Núria".

 

 

"LES 7 VIDES D'EDUARD TODA"
EMISSIÓ: Dissabte 8 de juliol, a les 22.52, al 33 i internet (directe i 30 dies)

 

Després de l'estrena d'"El segrest de Núria", recupera "Les 7 vides d'Eduard Toda", documental que es va projectar en una sessió especial a l'última edició de DocsBarcelona.

"Les 7 vides d'Eduard Toda"  és un recorregut biogràfic i humà per la vida d'Eduard Toda (1855-1941), una figura molt oblidada malgrat la seva importància i la seva vida apassionant. Entre altres coses, Eduard Toda va ser el primer egiptòleg català i espanyol, el primer que va excavar una tomba intacta a l'antic Egipte, amic íntim d'Antoni Gaudí, diplomàtic a la Xina del segle XIX, viatger infatigable pel continent asiàtic, "descobridor" del català a l'Alguer, erudit de la Renaixença, un dels bibliòfils més grans de la història de Catalunya, home de negocis d'èxit a Londres i, al final dels seus dies, reconstructor del monestir de Poblet.

I a la seva trajectòria, s'hi afegeix la seva faceta de galant (alt, ben plantat, ulls blaus, bon conversador, culte) i el resultat és que som davant d'un personatge digne d'una pel·lícula de l'època més daurada de Hollywood, que fa, alhora, d'Ali Bey, Indiana Jones, Reginald Johnson, Lawrence d'Aràbia i László Almásy.

Aquest és un projecte molt personal dels realitzadors Manel Vinuesa i Ramon Masip, i del periodista Toni Orensanz, que el 2012 van decidir fer un documental sobre la vida d'Eduard Toda, convençuts que és un personatge de pel·lícula.

En paraules de Ramon Masip, un dels directors: "Les principals motivacions del treball eren dues: d'una banda, l'absoluta seguretat que el personatge té una força i fascinació fora de mida i, d'una altra, la constatació que és una figura molt oblidada, malgrat la seva importància en la generació d'un discurs simbòlic i cultural a la Catalunya de final del segle XIX i principi del XX".

Un altre dels directors, Manel Vinuesa, opina que "és veritat que hi ha llibres acadèmics sobre Eduard Toda, però nosaltres crèiem (i seguim creient) fermament que Toda necessita més divulgació i més coneixement de la seva obra entre la ciutadania. Sap greu que personatges com Toda quedin en l'oblit".

 

 

"Les 7 vides d'Eduard Toda"
Twitter: @Les7vides
#7videsToda
 
 
Festivals
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, 2017
Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2016
 
 
Testimonis
Carla Valentino. Activista cultural i directiva d'Òmnium a l'Alguer.
Marcel Farinelli. Historiador i escriptor alguerès.
Irene Cordón. Doctora en història antiga, especialitzada en l'antic Egipte.
Josep Padró. Catedràtic en història antiga, especialitzat en l'antic Egipte.
Mariàngela Taulé. Directora del Museu Egipci de Barcelona.
Luis Gonzálvez. Arqueòleg del Museu Egipci de Barcelona.
Mònica Ginés. Historiadora de l'art especialitzada en Àsia.
Montserrat Comas. Directora de la biblioteca Víctor Balaguer.
Jordi Bonet. Arquitecte de la Sagrada Família (1985-2012).
Jaume Massó. Arqueòleg i president de la secció de geografia i història del Centre de
Lectura de Reus.
Teresa Toda. Besnéta d'Eduard Toda.
Anton Cabré. Testimoni directe d'Eduard Toda.
Pare Francesc Tulla i pare Jesús M. Oliver. Monjos del Monestir de Poblet. 
Pare Damià Roure. Bibliotecari del Monestir de Montserrat.
Pasqual Melai. Veí de l'Alguer.
Joan-Elies Adell. Director de l'Espai Ramon Llull a l'Alguer.
Oriol Pi de Cabanyes. Escriptor.
Francesc Font de Rubinat. Amic de la família Toda.
Lluís Albert Font de Rubinat. Veí de l'Argentera.
Jordina Gort. Filòloga.
Ramon Requesens. Veí de Montblanc.
 
 
Fitxa tècnica
Direcció: Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa
Realització: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Guió: Toni Orensanz
Direcció de fotografia: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Edició i postproducció: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Postproducció àudio: Lluís Carreño
Música: Vimúsica España
So directe: Òscar Bricollé
Producció: Montse Bartolomé i Marta Tersol
Producció Egipte: Roser Lloveras
Locució: Carles M. Davó i Pep Ribas
Figuració: Berta Vinuesa
Xarxes socials: Meritxell Llenas
2016
Una producció de Mabs i Making Movies.
 
 
Toni Orensanz, director 
(Falset, 1970) Periodista i guionista "freelance". Va ser guionista d'El Terrat durant vuit anys (1998-2006) i actualment és soci de la productora Making Movies i col·labora amb diverses productores audiovisuals, dedicat al periodisme, el documental i la publicitat. Entre els  programes i documentals en què ha treballat destaquen: el "late nihgt" "La cosa nostra", el "talk show" "A pèl", el programa sobre arqueologia "Sota terra" i el documental "Em sembla recordar que t'estimo, però no t'ho podria assegurar" i "Els brigadistes entre nosaltres" (codirigit amb Manel Vinuesa i Jordi Domènech), que va resultar premiat en el festival Memorimage 2011. Alguns dels seus llibres són la recerca històrica "L'òmnibus de la mort" (2008), el recull de relats titulat "El falsari" (2010), la novel·la "L'estiu de l'amor" i "El nazi de Siurana" (2016).
 
Manel Vinuesa, director
(Barcelona, 1967) Productor i realitzador audiovisual. Des de l'any 1989 ha dirigit diverses empreses del sector audiovisual. Soci fundador de Master Vídeo des del 1989 fins al 1996. Director d'Eix Media Films i Origen TV. Des del 2006 fins a l'actualitat dirigeix Making Movies, dedicada a la producció i realització d'espots, vídeos publicitaris i documentals. El seu documental "Els brigadistes entre nosaltres" (codirigit amb Toni Orensanz i Jordi Domènech) va resultar guardonat en el Festival Internacional Memorimage 2011.
 
Ramon Masip, director
(Reus, 1969) Realitzador i productor audiovisual des de l'any 1989, quan funda l'empresa Videoproduccions Mabs SL. El 1998 crea, juntament amb dotze socis més, l'empresa Iniciatives de Televisió, dedicada a la gestió i explotació de Canal Reus TV i TAC 12. Durant els anys 2003-2006 va ser professor de mitjans audiovisuals a l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona. Dirigeix el programa de televisió "Tàpias a la Carta" entre el 2003 i el 2006. Realitza espots de televisió i produeix diferents audiovisuals, entre els quals destaquen "La Vida a la prehistòria" (per a CosmoCaixa), "Fortuny, el Mite" (coproduït amb Toni Orensanz i Manel Vinuesa per al Museus de Reus) i "Vins plens d'història" (per a la denominació d'origen Montsant). És realitzador en directes de diferents esdeveniments esportius i culturals arreu de l'estat espanyol.