Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una investigació descobreix una operació silenciada

"El segrest de Núria", tots els detalls d'una operació antifranquista secreta

El 1967 la imatge de Mare de Déu de Núria va desaparèixer del seu santuari. Durant quatre anys, se li va perdre la pista. Per primera vegada, un exhaustiu procés d'investigació descobreix els detalls d'una de les operacions antifranquistes més desconegudes i silenciades durant cinquanta anys per les persones que hi van participar.

L'estiu de 1967 la imatge de la marededeu de Núria va desaparèixer del seu santuari. Quatre dies després s'havia de fer la seva coronació. Ara, quan es compleixen 50 anys d'aquell fet, per primera vegada s'expliquen tots els detalls de l'operació: qui ho va fer, com i per què però també on la van amagar durant més de quatre anys i com es va fer el complicat retorn, de forma secreta, i amb la complicitat del Bisbat d'Urgell.

El segrest de Núria ha estat fins avui una de les accions del catalanisme antifranquista més desconegudes i silenciades. D'una banda, per la prudència que han mantingut els que van idear i dur a terme l'acció, i per l'altra, per les responsabilitats que haurien hagut d'assumir per la desaparició d'una talla romànica d'un gran valor.

 

 

Una història silenciada
 
Després de realitzar "L'exili de la marededeu de Núria" sobre la sostracció de la imatge durant la Guerra Civil Espanyola, la productora Zeba Produccions va tenir l'oportunitat de contactar amb un dels organitzadors del segrest del 1967 i de seguida es va apassionar amb la història, gairebé oblidada per la prudència i un pacte de silenci que han mantingut les persones que van participar en el segrest. Recuperar la història, però, no va ser gens fàcil. Durant més d'un any l'equip de Zeba Produccions va investigar tots els fils amb en Manuel Castellet, l'expresident de l'Institut d'Estudis Catalans, i Rosa Anna Felip. Tot i que que el mutisme sobre la identitat dels autors i el seu pacte de silenci per no revelar cap detall limitava la recerca, finalment, van poder resoldre la majoria dels interrogants al voltant del famós segrest de la imatge de la marededeu de Núria. 
 
Per primera vegada, el documental "El segrest de Núria" dona a conèixer la identitat dels participants en l'operació, dos dels quals hi apareixen com a testimonis explicant tots els detalls. Dos més encara prefereixen mantenir el seu anonimat i la resta van morir.
 
També es dona veu a les persones que van estar implicades més directament en aquell fet, com el capellà custodi del Santuari, el capellà que va ser acusat del robatori, les persones que van tenir amagada la imatge a casa seva i la que la va tornar personalment. En total, 22 testimonis recuperen la història del segrest, entre els quals hi ha els historiadors Borja de Riquer i Josep Clara, l'escriptor Jordi Amat  i alguns veïns i estiuejants de Núria.
 
A més, s'han descobert noves dades, com la ruta d'amagatalls on va estar la imatge durant els quatre anys que va estar il·localitzable i els detalls de l'operació per retornar-la al santuari, i s'han recopilat documents inèdits fins ara.
 
Cinquanta anys després, descobrirem els detalls d'una de les accions més desconegudes que es van dur a terme a Catalunya contra la dictadura franquista.
 
Fitxa tècnica
Direcció: Eduard Miguel
Realització: Zeba Produccions
Documentació i recerca: Manuel Castellet i Rosa Anna Felip
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Producció delegada TV3: Joan Pavon
Guió i edició: Eduard Miguel i Sergi Guix
Imatge: Sergi Sala i Tània Ribas
Música original: Claudi Herreros
Postproducció d'àudio: Jump Studio&More
Documentació TV3: Francesc Pérez
Assessorament lingüístic: Roser Tintó
Disseny gràfic: Sheila Quirante
Imatges aèries: Droneworcat i David Palmada
Locució Ràdio Vaticà: Toni Cors
Assessorament legal: Vilar Advocades
Una producció de Zeba Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans, Generalitat de Catalunya Departament de Cultura, Diputació Girona, Bisbat d'Urgell, Televisió del Ripollès, Ajuntament de Queralbs i Ajuntament de Ribes de Freser. Amb el suport de 102 mecenes.
 
 
Eduard Miguel, director
Director i realitzador dels documentals "El General Moragues, l'heroi oblidat"; "La Crida, història d'una resposta"; "Pau Escalé, go to the Parad-ICE"; "L'Operació Garzón contra l'independentisme català", i "Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit" i "El segrest de Núria".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut