Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Retrat del Baix Llobregat

"El pati del darrere"

Aquesta producció de TV3 amb la col·laboració d'Al Pati Produccions, dirigida per Isabel Fernández, planteja un debat sobre el conflicte entre creixement i sostenibilitat que afecta el territori del Baix Llobregat

El Baix Llobregat és una comarca que ha viscut un creixement desmesurat els últims 50 anys. El veïnatge amb Barcelona l'ha convertit en una galeria de serveis per a la gran ciutat. Però sota les infraestructures de comunicació que tallen el seu paisatge hi ha un dels sòls agraris més fèrtils de Catalunya, un delta que és un punt estratègic dins la ruta que fan els ocells migratoris per la Mediterrània occidental i un riu, el Llobregat, que és el responsable de tot això, i al voltant del qual s'articula el territori.

També hi ha un fort sentiment d'orgull que els habitants del Baix Llobregat senten per la seva comarca i per una identitat que han forjat en la lluita constant per no ser absorbits i esborrats per la gran ciutat que tenen al costat. És el pati del darrere de Barcelona, un territori en risc constant, a causa de l'especulació immobiliària, que pot ser estratègic per al futur i la sostenibilitat de tots.

El documental "El pati del darrere" és el retrat del paisatge, de la gent i de la història  d'una de les zones més transformades de Catalunya i alhora del pulmó verd de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És el retrat de la zona amb més acumulació d'infraestructures del país i alhora l'horta que produeix el 15% dels aliments que es mengen a la ciutat. És el retrat d'un territori amenaçat constantment per les requalificacions i les modificacions territorials i amb constants plans de desenvolupament (l'outlet de Viladecans, el golf d'Aena per completar les instal·lacions de l'aeroport, Eurovegas, etc...).

Es tracta d'una comarca poc coneguda i habitualment menystinguda, però que és fonamental per garantir l'equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé cinc milions de persones que transiten diàriament per l'AMB.

 

"El pati del darrere", d'Isabel Fernández

 

"Orgull de Baix", la versió interactiva del documental

El documental "El pati del darrere" es complementa amb una versió interactiva, titulada "Orgull de Baix". D'aquesta manera, el documental es converteix en un projecte multiplataforma que descobreix el tresor ecològic i agrícola de la comarca del Baix Llobregat, la història i la lluita dels seus habitants per mantenir la seva identitat lligada al riu, al Delta i a la producció de la terra, i superar les pressions urbanístiques de la gran ciutat que té al costat, Barcelona.

Aquest treball va ser un dels seleccionats dins la primera convocatòria oberta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a la producció de documentals interactius.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Isabel Fernández
Guió: Isabel Fernández i Juanma Arizmendi
Direcció executiva TV3: Joan Salvat
Producció executiva TV3: Muntsa Tarrés
Producció Al Pati Produccions: Isabel Fernández
Direcció de fotografia: Carles Mestres
Muntatge: Marc Capdevila
So: Albert Royo i Marc Soldevila
Direcció de producció: Julián Altuna
Ajudant de direcció: Garbiñe Armentia

"El pati del darrere" és una producció de TV3 amb la col·laboració d'Al Pati Produccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut