Dissabte 9 de juny del 2018, a les 22.40, al 33 i internet

"El documental" reemet "Amuertemorir"

Dos anys a la vida de la colla Emboladors, d'Amposta.
Actualitzat
"Amuertemorir", de Santi Valldepérez

"Amuertemorir", de Santi Valldepérez

El toro forma part de l'imaginari mediterrani des de ben antic. A Amposta i altres poblacions del delta de l'Ebre, la passió per les festes populars amb bous s'ha revifat al tombant dels segles XX i XXI. Entre altres espectacles, hi ha el del bou embolat, pràctica que consisteix a subjectar a les banyes de l'animal dues estructures metàl·liques que porten unes boles inflamables que després les encenen. El fenomen ha desembocat en l'organització de concursos d'àmbit estatal: colles de diferents pobles competeixen per veure qui subjecta l'estructura i encén les boles més de pressa. Els Emboladors d'Amposta són famosos en el circuit taurí espanyol perquè han batut en nombroses ocasions el rècord nacional espanyol, amb menys de quatre segons, tot un èxit de treball en equip, coordinació, agilitat, precisió, valentia i, sobretot, molta passió per aquesta tradició. Una passió que es transmet de pares a fills, que forma part dels jocs dels nens i de les festes populars.

Prenent el nom del seu crit de guerra, "Amuertemorir" és un retrat coral de la colla Emboladors, d'Amposta. El rodatge del documental va durar més de dos anys, des del març del 2008 al setembre del 2010. Durant aquest temps, els autors van seguir els protagonistes en diversos concursos d'emboladors, on van viure èxits i fracassos. El director, l'ampostí Santi Valldepérez,  ja havia tractat el tema del fenomen taurí a "Escenes de bous al delta de l'Ebre" (2006), coproduït per Paral·lel 40 i Televisió de Catalunya, i emès pel programa "Taller.doc". Juntament amb el director de fotografia, el tortosí Guillermo Barberà, ha vertebrat un documental d'estil marcadament observacional que segueix el curs de les vides dels protagonistes concurs rere concurs paral·lelament amb la feina, les aficions o la família, amb el sempre present teló de fons dels preciosos paisatges del delta de l'Ebre.

En la confecció de la banda sonora, hi han participat diferents professionals i formacions: els grups del delta de l'Ebre "Xeic!" i "Junior's", els compositors Gastón Isola, Tomàs Simon i el colombià Rubén Darío Salcedo, amb una cançó dedicada als Emboladors d'Amposta.

 

Fitxa tècnica
Idea original: Santi Valldepérez i Guillermo Barberà
Direcció: Santi Valldepérez
Director de fotografia: Guillermo Barberà
Producció executiva Filmsnòmades: Marta Castañé
Producció executiva TVC: Jordi Ambrós
Producció delegada TVC: José María San Agustín
Guió: Santi Valldepérez i Guillermo Barberà
Muntatge: Jordi Gallofré
Etalonatge: Gema Briones
Postproducció de so: Edgar de Ramon
Disseny gràfic: Grup ABS
Any: 2010

Una producció de Filmsnòmades en coproducció amb Televisió de Catalunya.