"Maria i jo", de Félix Fernández de Castro
Un referent del còmic, la il·lustració i la novel·la gràfica

"El documental" homenatja el dibuixant Miguel Gallardo amb l'emissió de "Maria i jo"

"El documental" homenatja el dibuixant Miguel Gallardo, mort el 21 de febrer, amb l'emissió de "Maria i jo". Aquest documental és l'adaptació al cinema que Félix Fernández de Castro va fer de la novel·la gràfica del mateix nom, "Maria i jo", de Miguel Gallardo, que va ser guanyadora del Premi Nacional del Còmic el 2008, i que atorga el Ministeri de Cultura

La mort de Miguel Gallardo (1955-2022) ha deixat orfe el món del còmic espanyol. El dibuixant lleidatà va ser un dels autors referents del còmic dels anys 70 i 80, creador de l'icònic personatge Makoki, impulsor de la revista contracultural "El Víbora", il·lustrador i historietista en mitjans de comunicació estatats i internacionals als anys 90. El 2014, va ser guardonat amb el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona en reconeixement a la seva trajectòria professional, llavors, de més de vint-i-cinc anys.

L'emissió de "Maria i jo" a "El documental", avui al canal 33, se suma als homenatges a la figura de Gallardo, com el que va tenir lloc la setmana passada al festival Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que es va fer a Lleida del 3 al 6 de març. El certamen havia decidit atorgar enguany a Gallardo el Premi Trajectòria d'Animac 2022. A més, juntament amb el Museu d'Art Jaume Morera, l'edició d'enguany va dedicar al dibuixant una exposició al Foyer de La Llotja, amb una part representativa de la col·lecció d'originals i reproduccions que l'artista va donar el 2020 a l'Ajuntament de Lleida.

I del 6 al 8 de maig, la 40 edició Còmic Barcelona 2022 dedicarà una exposició dedicada al dibuixant. Justament, va ser Gallardo l'autor del cartell de la primera edició del Saló del Còmic, el 1981. Enguany, festival donarà el seu nom al Premi Revelació.

 

"Maria i jo", de Félix Fernández de Castro

 

"Maria i jo"

La Maria viu amb la seva mare, la May, a les illes Canàries, a 3.000 quilòmetres de Barcelona, on viu el Miguel Gallardo. A vegades, el Miguel i la Maria se'n van junts de vacances a passar una setmana en un resort del sud de Gran Canària, un escenari una mica inhabitual que no sol acollir entre els seus hostes cap pare sol amb una filla de catorze anys que té autisme. Aquesta és la història d'un d'aquells viatges i, sobretot, un relat original i ple d'humor, ironia i sinceritat sobre com es conviu amb una persiona discapacitada.

L'òpera prima de Félix Fernández de Castro és un quadern de viatge en què s'han anotat, una per una, igual que a les llistes que tant li agrada fer a la Maria, totes les coses, grans i petites, que omplen la vida diària dels Gallardo de vacances. Un retrat íntim que mostra moments com el d'agafar un avió o com el de prendre's un daiquiri al voltant de la piscina.

 

Documental "Maria i jo"

 

El documental recull la manera peculiar de comunicar-se, les reaccions de les persones de l'entorn amb la Maria, els problemes de convivència que planteja el fet que encara sigui una nena entre ells dos, i amb la resta del món, que no sempre està disposat a acceptar persones que són una excepció en relació amb el concepte general de normalitat. I també les recompenses que els van acompanyant durant aquestes vacances diferents formen part de l'essència de la pel·lícula.

"Maria i jo", que es va estrenar al "Sense ficció" el gener del 2012, va obtenir un important èxit de públic i de crítica per la seva sensibilitat especial i franquesa a l'hora de parlar dels conflictes i de la relació de la família.

 

Documental "Maria i jo"

 

Premis
Premi Teens & Doc, Festival DocsBarcelona, 2012
Premi a la millor òpera prima, Festival REC de Tarragona
Premi "Adaptació a una vida, una vida de cinema", Festival del Cinema i de la Paraula
Premi millor llargmetratge, Festival de Cine d'Alcalá de Henares (ALCINE)
Premi Educactif, Festival de Cine de Pamplona
Mostra Internacional de Cine sobre la Família


Festivals
Festival de Cinema de Màlaga
Festival de Cine de San Sebastià
Festival de Cine de Londres
Nominació millor film documental, Premis Goya, 2011
Nominació millor film documental, Premis Gaudí, 2011


Fitxa tècnica
Direcció: Félix Fernández de Castro
Productor: Loris Omedes
Guió: Félix Fernández de Castro i Ibon Olaskoaga
Muntatge: Ibon Olaskoaga
Director de fotografia: Sergi Vilanova
Música: Pascal Comelade, Vetusta Morla, Kevin Johansen i Antònia Font
Directora de producció: Montse Lacruz
Postproducció gràfica i animacions: Mariona Omedes, Karin du Croo, Miguel Gallardo, Félix Fernández de Castro i Carles Mora
Disseny de so: Dani Zacarías
Animació: Julien Telle
2010

"Maria i jo" és una producció de Bausan Films S.L. i Pelis Chulas S. L, amb la producció associada de TV3, Fundació Orange i la coproducció de TVE.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut