
La insostenibilitat del turisme a les illes Balears a "Tot inclòs: danys i conseqüències del turisme a les nostres illes"
Un projecte del col·lectiu mallorquí Tot Inclòs, que analitza la deriva de creixement i insostenibilitat del sector turístic a les illes Balears
A partir de la dècada dels seixanta, les illes Balears, especialment Mallorca i Eivissa, van quedar enlluernades pel turisme. La indústria turística va començar a establir-s'hi amb força i es va rebre com la porta d'entrada a la modernitat, a la societat de consum i a la vida urbanita. Des de llavors, però, els canvis han estat tan ràpids i profunds que cal analitzar-los des d'un punt de vista crític que posi en qüestió els pros i els contres d'aquest sector.


La intenció del documental és trencar el discurs hegemònic sobre el turisme i tractar-ne els aspectes nocius, que habitualment no apareixen als mitjans de comunicació, especialment la seva insostenibilitat. Tots aspectes amb un denominador comú: el monocultiu turístic.
Per aconseguir aquest objectiu, el documental inclou entrevistes a personatges relacionats amb el sector turístic, el món acadèmic, el món de l'ecologisme i, també, a persones anònimes que, d'alguna manera o altra, veuen la seva vida afectada pel turisme.
"Tot inclòs: danys i conseqüències del turisme a les nostres illes" és un projecte del col·lectiu mallorquí Tot Inclòs, que va néixer d'una preocupació compartida per la deriva de creixement i insostenibilitat del sector turístic, iniciada a les illes Balears fa mig segle, i responsable de les principals agressions al territori.
El documental, dirigit per Pedro de Echave, va ser possible gràcies a una campanya de finançament amb micromecenatge.


Direcció: Pedro de Echave
Guió: Pedro de Echave i Col·lectiu Tot Inclòs
Producció: Nena Blanquer i Col·lectiu Tot Inclòs
Edició: Elisa Banal-Juaneda i Jaume Mesquida
Edició musical i disseny de so: Marc Farré
Grafisme: Tomeu Mulet i Joan Lluís Oliver
Locució: Nanda Hernández
Operadors de càmera: Xesc Llinàs, Marc Farré, Juan González, Felipe Rico i David Serra