Santa Coloma de Gramenet

"Perifèria", un viatge al passat de Santa Coloma de Gramenet

Dirigit per Xavi Esteban Casas i Odei A.-Etxearte i coproduït per TV3, el documental mostra com els veïns d'aquest municipi ubicat a la perifèria de Barcelona van transformar el suburbi que els imposava l'especulació franquista en una ciutat digna. Aquell passat reverbera en el present dels seus carrers, places i rostres

Xavier Valls va ser l'arquitecte que va elaborar el Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana. El 1987, Valls va ser assassinat per ETA a l'atemptat d'Hipercor. Ara, els seus fills tornen al soterrani on va quedar sepultat el seu arxiu personal per recuperar aquella epopeia i, amb ella, la de tota una ciutat en lluita.

Partint d'aquest descens a la memòria, el documental navega, a través d'una estructura en espiral, per diversos espais i personatges del present de la ciutat, i convida a reflexionar sobre què sosté l'urbanisme d'una ciutat i sobre l'arquitectura de les nostres formes de vida. Què significa implicar-se en un món que no es deixa transformar per millorar? Un cop més, les perifèries es revelen com a espais on assajar formes de vida genuïnes.

"Perifèria" va ser seleccionat per participar en la secció DOC España de la 65a edició de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid, la secció competitiva dedicada exclusivament al documental espanyol.

En podeu veure el tràiler aquí.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Xavi Esteban i Odei A. Etxearte
Guió: Odei A.-Etxearte, Xavi Esteban, Èrika Sánchez i Xavier Valls
Realització: Èrika Sánchez
Productor: Èrika Sánchez
Productor executiu TVC: Jordi Ambrós
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Julián Elizalde
Muntatge: Xavi Esteban
Director de producció: Gemma Comas
Música: Xavi Alías
Grafisme: Alberto Martínez
2020

 

"Perifèria" és una producció de Antivaho Cinematográfico S.L., coproduïda per TV3, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, el Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra i amb el suport de l'ICAA.

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut