Dissabte 26, a les 22.50 al 33, i 30 dies a internet

"El documental" estrena "Fugir de l'oblit"

Escrita, produïda i dirigida per Abel Moreno Pradas, "Fugir de l'oblit" retrata el viatge que en Pitu emprèn per tornar a visitar els indrets pels quals va transitar durant els seus quatre anys d'exili, després de la Guerra Civil Espanyola. Una part de la seva vida que no coneixia ni la seva família i que recupera quan la memòria de la seva dona, amb Alzheimer, es desdibuixa. El documental ha estat guardonat amb el Premi Gollut al millor llargmetratge documental i el Premi Gollut del públic al Festival Gollut de Ribes de Freser i també amb el Premi al millor llargmetratge documental a FICNOVA, el Festival Internacional de Cine de la No-violència Activa. Va participar en l'última edició del Girona Film Festival.
"Fugir de l'oblit", d'Abel Moreno
"Fugir de l'oblit", d'Abel Moreno

Durant 70 anys, la història de Josep Busó Pons (Girona, 1922), conegut com en Pitu, va romandre amagada, fins i tot per al seu fill. Va marxar de Girona el 3 de febrer del 1939, quan només tenia 17 anys i no hi va poder tornar fins al cap de quatre anys. Des de llavors, els anys d'exili, presó i camps de concentració, van quedar silenciats per evitar represàlies del règim franquista. No és fins fa uns anys que la família ha conegut la seva trajectòria durant l'exili republicà. "Fugir de l'oblit", d'Abel Moreno, recull la seva història. S'estrena al 33 al programa "El documental" el dissabte 26 de novembre, a les 22.50 i es podrà veure al 3alacarta durant 30 dies.

Sinopsi

Als seus 90 anys, en Pitu camina ràpid, com si fugís. Probablement, aquest ancià anònim, s'hi va acostumar fa anys: a fugir del franquisme, del camp de refugiats d'Argelers, dels camps de treball del govern de Vichy, de la matança d'Oradour-sur-Glane, dels camps de concentració nazis… Però el passat d'en Pitu ningú el coneix, ni tan sols el seu fill. Com tants altres, per evitar les represàlies franquistes en tornar de l'exili, va decidir guardar la seva història als trasters de la memòria, on va romandre durant 70 anys.

Actualment, en Pitu va cada dia a cuidar la Mercè, la seva dona. És conscient que si no ho fes així, en poc temps, ella ja no el recordaria per culpa de l'Alzheimer. Mentre desempolsa documents del passat, en Pitu decideix tornar als llocs dels quals va escapar per emprendre la que, paradoxalment, serà la seva última fugida, la de l'oblit.

 

 

Premiada a festivals

"Fugir de l'oblit" s'ha produït amb un pressupost ínfim (finançat parcialment amb una campanya de micromecenatge) i gràcies a la col·laboració desinteressada de moltíssima gent. Tot i aquestes mancances, el documental ha tingut un recorregut notable des que es va estrenar. S'ha presentat a Catalunya, França i l'Argentina i, de moment, ha estat premiada en dos festivals. El mes de juny va obtenir el Premi Gollut al millor llargmetratge documental i el Premi Gollut del públic al Festival Gollut de Ribes de Freser. El jurat va premiar el treball d'Abel Moreno "per haver aconseguit harmonitzar els aspectes formals i narratius amb la recuperació d'una memòria personal i col·lectiva molt poderosa i emotiva, tot això amb recursos molt limitats.". A l'octubre va ser guardonat amb el Premi al millor llargmetratge documental a FICNOVA, Festival Internacional de Cine de la No-violència Activa. El certamen va subratllar que "Els danys viscuts que no són integrats positivament ens resten energia, en quedar la nostra ment enredada intentant resoldre'ls. No serveix l'oblit, ni tampoc es pot reescriure la història negant-la. Al documental s'aborden els fets per no oblidar i sobretot per aprendre a repetir-ho, alhora que reconeix la necessitat d'un canvi profund".

En Pitu

El protagonista de "Fugir de l'oblit" , en Pitu, resideix actualment al Centre Sociosanitari Mutuam de Girona. Tot i que li agrada molt mantenir l'anonimat, diferents mitjans de premsa l'han entrevistat després de l'estrena del documental i, curiosament, una d'aquestes entrevistes el va portar a retrobar-se amb una companya d'exili, Anna Verdaguer, de 104 anys, amb qui feia anys que no es veien, i que el va reconèixer en una foto d'un diari.

 

Fugir de l'oblit
Web              https://fugiroblit.wordpress.com  
Facebook     https://www.facebook.com/fugir.deloblit  
Twitter           @fugirdeloblit

Premis
Premi Gollut al millor llargmetratge documental i el Premi Gollut del públic, Festival Gollut de Ribes de Freser, 2016
Millor llargmetratge documental, FICNOVA, Festival Internacional de Cine de la No-violència Activa, 2016

Nominacions
Millor Documental i Millor Director al 12 Months Film Festival de Romania

Festivals
Girona Film Festival, 2016
Muestra de Cine Documental CENTRAL-DOC/TLX, Mèxic, 2016

Fitxa tècnica
Guió, direcció i producció: Abel Moreno Pradas
Ajudant de direcció: Raquel Marques
Ajudant de producció: María Zafra
Fotografia i càmera: Abel Moreno Pradas i  Raquel Marques
Càmera auxiliar: María Romero García i Dani González
So directe: Raquel Marques i María Zafra
Banda Sonora Original: Pepi Romero, Gabriela González i  Sasha Agranov
Muntatge: Abel Moreno Pradas amb la col·laboració de María Zafra
Postproducció: Abel Moreno Pradas
Sonorització: Susanna Carreras
Gravació i mescles BSO: Eric Nagel
Correcció de color: Dani González
Auxiliars de producció: Samuel Girardeau (França) i Hans Zapperman (Alemanya)
Disseny gràfic: Olga Moreno Pradas
2016
92'
Una producció de Cal·lòpsia amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Girona i el suport de CRDI, Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, Massegur, Videolab Audiovisual, Ateneo Republicano du Limousin, Ajuntament de Portbou, Consell Comarcal del Ripollès, Blokes Fantasma i Bcn Sound.
 
Abel Moreno, director
(1979, Girona) Llicenciat en Cinematografia i Audiovisuals a l'ESCAC en l'especialitat de guió cinematogràfic. L'any 2001 corealitza el documental "Aigua, la font de la vida" produït per  Pere Portabella i la Plataforma en Defensa de l'Ebre, guanyador del Festival de Cinema de La Bisbal. EL 2004 es va estrenar al 33 dins el programa "El documental".

El 2004 crea Producciones a salto de mata, S.C., on exerceix com a productor executiu. Produeix nombrosos treballs, entre els quals destaca "Contracorrent", documental que recull diversos premis l'any 2006: millor documental al Festival de Cinema de Girona (2006) i al Festival del Riu, Menció especial del jurat al FICMA i participa a la Secció Oficial del Festival MEA, a Turquia.

L'any 2013 crea "Cal·lòpsia", amb la qual ha produït la pel·lícula documental "Fugir de l'oblit", estrenada el 2016. Aquest mateix any també estrena "Estados clandestinos", produïda per ALQL, on treballa com a guionista i muntador. Actualment en fase de distribució. S'ha presentat a Barcelona, Montevideo (V Mostra de documentals sobre Drets Humans) i Buenos Aires i es va projectar en la secció MemoriReus de Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus. Al desembre es projectarà al Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de l'Havana, a Cuba.


Quan es pot veure el documental
Televisió: el dissabte 26 de novembre del 2016 al 33, a les 22.50
Internet: durant 30 dies a partir del dissabte 26 de novembre del 2016, a les 22.50, a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta


Recull de premsa sobre "Fugir de l'oblit"
Directa, 8/10/2013  
Diari de Girona, 7/3/16
Ara, 15/4/2016
Le Populaire du centre, 15/9/16, 22/9/16 i 27/9/16

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33 
 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat