"Cas escolar", de Christophe Coello
Els motius d'un alt nivell d'absentisme escolar

"El documental" estrena "Cas escolar", sobre el cas d'una escola en una comunitat gitana de Perpinyà

A l'escola Miranda, al barri de Saint-Jacques de Perpinyà, els alumnes són gitanos i hi ha un alt nivell d'absentisme escolar. Amb tendresa i respecte, el director pregunta a pares i fills sobre la seva relació amb l'escola dins de la comunitat gitana

Saint-Jacques és un antic barri de Perpinyà en què la majoria de la població són gitanos i gitanes d'origen català. El tant per cent d'aturats és molt elevat, s'acosta al 80%. La pobresa i la discriminació hi són presents, així com l'absentisme escolar. Hi ha nits en què els nens del barri juguen al carrer fins a la matinada.

La Miranda és una escola pública del barri. Molts dies l'aula està buida, només hi és la mestra, esperant els seus alumnes. Entre ells el Jonathan, de 9 anys, que moltes nits se'n va al llit cap a les 3 o les 4 de la matinada; l'Ezéquiel, a qui ningú desperta per anar a l'escola, o el Tony, l'únic nen del barri que ha arribat a l'institut en els últims deu anys.

 

("Cas escolar", de Christophe Coello)

 

L'escola podria ser un símbol de diversitat i ascens social, però s'ha convertit en un espai en què cristal·litzen les tensions: als pares els costa creure en la seva utilitat, els alumnes prefereixen quedar-se a casa i l'equip educatiu lluita contra aquest absentisme.

A més, l'escola també s'ha convertit en un símbol d'exclusió, ja que no hi ha matriculat cap nen paio. I al voltant, hi ha una comunitat en què la llengua, la solidaritat, l'alegria de viure, les tradicions i la forma de vida gitana són els únics murs contra la misèria.

"Cas escolar" dona veu als nens de Saint-Jacques, els seus pares, professors i qüestiona els motius dels alts nivell d'absentisme escolar.

Podeu veure el tràiler de "Cas escolar" aquí.

 

("Cas escolar", de Christophe Coello)

 

Premis i Festivals
Lasalle en Cévennes
Premi del jurat i Premi del públic, Festival Visages et Images de la Méditerranée de Banyuls-sur-mer
Festival International du Film d'Éducation d'Évreux
Menció especial, Premis Unaforis aux rencontres Documentaires de Nancy
Festival du Film d'Action Sociale de l'IRTS de Lorraine
 
Fitxa tècnica
Direcció i guió : Christophe Coello
Producció: Annie Gonzalez
Muntatge: Bernard Sasia
Imatge: Ludovic Raynaud
2018

"Cas escolar" ("Cas d'école") és una producció de C-P Productions amb la participació de France Télévisions.

 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut