Dijous 12 de desembre, a les 23.47, al 33

"El documental" emetrà la versió ampliada de "Maria del Mar"

Una Maria del Mar Bonet personal, íntima, que parla de la seva pròpia evolució, del moment d'aturar-se, o no, del perquè dels camins que ha anat triant al llarg de la seva vida, del que viu més enllà de la música, i de les coses que per a ella han estat i són fonamentals

Maria del Mar Bonet és una de les icones de la nostra cultura. Cap cantant com ella ha aconseguit fer una carrera tan diversa i amb tantes complicitats, aquí i arreu. El documental "Maria del Mar" és un retrat de com ha fet aquest viatge i d'on surt la seva inquietud i la seva força vital que l'ha mantingut als escenaris durant més de 50 anys. "Maria del Mar" parteix del viatge que Bonet va fer a Cuba l'estiu passat per presentar el seu darrer disc, "Ultramar", i a partir de la seva immersió a la vida de l'illa del Carib anem desgranant aquests 50 anys de carrera.

Sota la direcció de Joan López Lloret i amb guió del mateix López i el periodista musical Jordi Bianciotto, ens endinsem en tots aquests anys, a través de testimonis diversos, des del seu germà o els amics de la infància, fins a creadors tan diferents d'origen i generació com Martirio, Nacho Duato, Borja Penalba, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Manolo García. Paral·lelament, seguim de prop la preparació del concert a Cuba i la relació que des de fa pocs anys Bonet ha establert amb diversos músics cubans, com Jorge Reyes i José Maria Vitier, i les seves famílies.

El documental permet veure l'evolució de Bonet, sobretot a partir de les imatges d'arxiu, que ens mostren una jove cantant de la Nova Cançó que basa el seu repertori en la música tradicional de les Balears, per passar a ser una artista que busca inspiració arreu de la Mediterrània i, alhora, hi aporta tot el seu bagatge. Aquest recorregut també ens deixa veure una Bonet més personal, més íntima, que parla de la seva pròpia evolució, del moment d'aturar-se, o no, del perquè dels camins que ha anat triant al llarg de la seva vida, del que viu més enllà de la música, i de les coses que per ella han estat i són fonamentals. No hi falta tampoc la gènesi de la cançó "Què volen aquesta gent" i com ha esdevingut un himne més enllà dels seus creadors.

A més del rodatge a Cuba, el documental també s'ha rodat a Mallorca, Barcelona i València.

La música i les cançons de Bonet ens acompanyen en tot el documental, així com la imatge sempre molt cuidada dels seus discos. Precisament una presència permanent en la vida de Bonet és l'autor de bona part d'aquestes portades i de la seva imatge promocional, el fotògraf Toni Catany, amb qui sempre la va unir una amistat molt especial.

FITXA TÈCNICA
Direcció: Joan López Lloret
Guió: Joan López Lloret i Jordi Bianciotto
Edició: Tomàs Muñoz
Producció: Eduard Fisa

Una coproducció de TV3 i SomBatabat
Amb la col·laboració de la Fundació Toni Catany i Comunicamanagers