Manifestació en contra de l'especulació immobiliària a Barcelona
Dijous, 13 de gener, a les 22.50, al 33

"City for sale", la massificació del turisme a Barcelona

Documental que explica com quatre famílies de Barcelona tenen les vides condicionades pel turisme de masses. A través seu es veu la gran transformació que experimenta la ciutat, que expulsa els veïns de les seves llars i barris

Barcelona és un dels epicentres turístics més importants d'Europa. El 2016, la ciutat va rebre més de 30 milions de turistes i va liderar el rànquing de les ciutats més visitades d'Europa, juntament amb Londres, París, Roma i Berlín. Era un rècord històric nou que confirmava la tendència creixent i imparable de la xifra d'arribada de turistes, capgirada arran de la pandèmia per la covid-19.

Quines conseqüències té per a la gent de Barcelona, una ciutat amb poc més d'1,6 milions d'habitants? Un bon nombre d'estudis acadèmics constaten que el turisme de masses i l'especulació immobiliària derivada del turisme malmeten la vida veïnal de Barcelona fins al punt que està expulsant gradualment els veïns i veïnes de casa seva o dels seus barris. El mateix Ajuntament va elaborar un estudi a finals del 2016 que concloïa que el districte de Ciutat Vella, el nucli antic, havia perdut un 11% dels veïns en els últims 10 anys a causa de l'expansió de la indústria turística.

"City for sale" (2019), de Laura Álvarez i produïda per Bausan Films, se submergeix en la vida de quatre famílies barcelonines per mostrar com el turisme de masses està aniquilant l'essència i la bellesa de la ciutat.

 

L'edifici on viu el Jordi es va convertir en un hotel. És l'únic veí que va resistir ("City for sale" (2019), de Laura Álvarez)

 

El documental, que es va poder veure el 2019 a l'edició del Festival Docs Barcelona i es va estrenar a TV3 en el programa "Sense ficció", apel·la a l'empatia i a la reflexió, i revela, com no ho havia fet ningú fins ara, el costat més humà d'un problema que ja no és només social, sinó també polític i econòmic, i que afecta tantes altres ciutats de moda, com Madrid, Venècia, Amsterdam, Lisboa, Roma, Praga o París, entre d'altres.

 

Premis
Millor film de la secció catalana, Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, 2019


Festivals
Docs-Barcelona, 2019
Festival de Màlaga, 2019
Nominació Millor documental, Premis Gaudí, 2019
Mostra Internacional de Cinema amb Perspectiva de Gènere

 

Fitxa tècnica
Direcció: Laura Alvarez
Guió: Laia Manresa i Laura Alvarez
Direcció de fotografia: Cristhian Bonet i Jordi Fernández
Muntatge: Áurea Castosa
Productor: Loris Omedes
Música original: Eloi Manen
So directe: Ronen Geva i Lluís Sánchez
Postproducció: Lastcrit S.L
Disseny artístic: Benja Villegas
Desenvolupament web: Gisela Bachero
Direcció financera: Íngrid Fernández
2019

"City for sale" és una producció de Bausan Films.

 

 

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut