Cas Talleda: d'assassí a víctima?
L'any 2001, Josep Talleda surt de la presó després de complir condemna per l'assassinat d'una nena de 14 anys. Dos anys després, quan ja intenta fer vida normal, es presenta als Mossos per denunciar que l'han agredit.
Cas Talleda: d'assassí a víctima?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Crims", la crònica negra catalana

Cas Talleda: d'assassí a víctima?

L'any 2001, Josep Talleda surt de la presó després de complir condemna per l'assassinat d'una nena de 14 anys. Dos anys després, quan ja intenta fer vida normal, es presenta als Mossos per denunciar que l'han agredit.

El 2 d'abril de 2003 un home gran i la seua filla entren a la comissaria dels Mossos de Girona. L'home està ferit i la dona no para de plorar. L'agent dels Mossos d'Esquadra, Lian Moya, recorda les condicions en que va arribar l'home:  "estava molt masegat, tenia una mà amb força sang, la cara tota marcada, cops, l'ull em sembla que també estava inflat". 

"Era un home de 62 anys, tenia cara de bona persona. El que em va cridar molt l'atenció és això, que el vaig veure una persona com molt indefensa", Lian Moya, regió policial de Girona (2000 – 2005)

Aquest home és Josep Talleda i denuncia que ha patit un intent d'atracament amb agressió. Segons explica, fins i tot li han arrencat un tros de dit d'una mossegada.

Però l'endemà, Talleda torna a comissaria i canvia la versió dels fets i ja no es tracta d'un atracament. "Va dir que la denúncia que havia fet el dia anterior no era del tot certa", explica el Mosso d'Esquadra Jordi Buenacasa, "la filla deia que havien tornat a presentar la denúncia perquè havia anat al domicili del seu pare, a Girona, i havia trobat que estava ple de sang".

"Ens va explicar que, mesos enrere, havia conegut una noia que es dedicava a la prostitució, que es deia Ana i que tenia un nòvio que es deia Rudolf", Jordi Buenacasa, regió policial de Girona (1997- 2004)

En la nova versió, Talleda ha tingut relacions amb la noia. "S'havien agafat cert tipus de carinyo", recorda Buenacasa que els va explicar, "fins al punt que, al final, ella va decidir deixar el seu nòvio, en Rudolf, i anar-se'n amb ell." Pel que sembla, el Rudolf és proxeneta, viu de les noies que es prostitueixen. Entre totes aquestes noies hi ha l'Ana, que ja no li donava diners, perquè s'havia convertit en la seva parella.

Joan Talleda havia conegut una noia que es dedicava a la prostitució
Josep Talleda havia conegut una noia que es dedicava a la prostitució

Que l'Ana deixi el Rudolf per anar-se'n amb Talleda no acaba d'agradar-li al proxeneta, i Talleda, des d'aquest moment, comença a rebre amenaces.

"Rebia moltes trucades i l'amenaçaven de mort. D'entre totes les trucades, ell tenia al seu telèfon un àudio guardat, gravat, que va lliurar a instrucció", Jordi Buenacasa, regió policial de Girona (1997- 2004)

L'àudio amb les amenaces que té gravat i guardat Talleda diu: "Fill de puta. Ja veuràs fill de puta. No saps amb qui te l'estàs jugant. On està l'Ana". El Mosso Jordi Buenacasa explica que Talleda "insistia que no sabia res de la noia i va accedir a quedar amb el Rudolf a casa seva". El Rudolf s'hauria presentat acompanyat de dues persones. "Ell manifesta que el van torturar perquè digués on era l'Ana i que, en un moment donat, una de les persones el va agredir mossegant-li el dit i li va arrencar mig dit de la mà dreta", recorda Buenacasa.

Fitxa policial de Joan Talleda
Fitxa policial de Josep Talleda

Talleda ha passat 10 anys a la presó condemnat per l'assassinat d'una nena. Ell sempre ho ha negat, i el seu advocat i part del poble consideren que el van condemnar sense proves. Ja fa dos anys que està en llibertat i intenta refer la seua vida a Girona, en un pis del seu gendre i la seua filla. La seua dona continua a Sant Hilari, però ell està condemnat a mantenir-se lluny del poble. Ara diu que li ha pegat un proxeneta romanès.

L'Eixample de Barcelona
La policia localitza el Rudolf en una pensió situada a l'Eixample de Barcelona

Els Mossos localitzen al Rudolf en una pensió situada a l'Eixample de Barcelona i van a veure'l. "Nosaltres li vam explicar que havia vingut un senyor a denunciar-lo per amenaces i ens va dir: ‘Sí, jo sóc el novio de l'Ana i ella se n'ha anat amb un senyor que es diu Jodep Talleda. M'ha deixat per anar-se'n amb ell. Des d'aquell moment ja no sé res més d'ella."

Talleda i Rudolf es contradiuen. Talleda ha denunciat el proxeneta per amenaçar-lo i agredir-lo, Rudolf ho nega tot. Només hi ha una cosa en què coincideixen: cap dels dos no sap on és l'Ana, la noia albanesa de 22 anys amb qui tot dos havien mantingut una relació. Els Mossos es pregunten com ha arribat Talleda a barrejar-se amb aquests ambients.

Durant el temps que Josep Talleda ha passat a presó, ha tingut com a companys de cel·la "primeres figuers de le delinqüència, explica el metge forense Narcís Bardalet

 "Un era en Kemal, que havia estat condemnat per tràfic de drogues. I l'altre en Pedro Jiménez, que va ser el que anys després va matar aquelles dues noies que eren policies nacionals en pràctiques a l'Hospitalet," Narcís Bardalet, metge forense

Quan Talleda surt de la presó, comença a fer feines en una farinera a la zona del Vallès s'instal·la al pis de Girona. "Allà coneix i té relació amb María Teresa, la companya del seu company de cel·la, el Kemal", explica la periodista Tura Soler, "llavors en Talleda, que és una persona empàtica, comença a tenir bona relació amb aquesta noia."

"Primer va quedar en llibertat Talleda i acompanyava María Teresa a fer les visites al centre penitenciari on estava el Kemal. Aquesta dona va desaparèixer i mai més se'n va tornar a saber res.", Xavier Domènech, divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra (1999 – 2007)

Dos anys després de sortir de la presó, Josep Talleda hauria rebut una violenta agressió per part d'un proxeneta. Alhora, es fa evident la desaparició de dues dones que tenen Talleda com a nexe comú.

Xavi Coral, presentador del Telenotícies en l'època dels fets
Xavi Coral, presentador del Telenotícies en l'època dels fets

 "Un veí de Girona ha trobat, aquest matí, mentre passejava per darrere del Palau Firal, un cadàver a la riba del riu Güell, just abans de la desembocadura del Ter. L'estat del cos, que estava cobert amb un plàstic i mig tapat de fulles, no ha fet possible saber si es tractava d'un home o d'una dona. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació", Xavi Coral

Apareix un cadàver a la riba del riu Güell, a Girona. Un cos que es troba dins una bossa i que permetrà als Mossos d'Esquadra començar a donar respostes. En el segon capítol de "Josep Talleda, l''Espereu-me'", els Mossos d'Esquadra  entren al pis de Girona on viu Josep Talleda en busca de proves. Aparentment no hi ha res. Es troben amb un domicili net i pintat. Però la policia científica no es queda amb la primera impressió i comença a investigar els detalls.

Recordo la imatge de la policia científica posant uns adhesius amb unes fletxes allà on troba un indici. I arriba un punt que tot eren fletxes", Xavier Domènech, divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra (1999 – 2007)

La investigació dels Mossos comportarà una resolució inesperada del cas que destapa una rocambolesca història per amagar els fets.

 

 

La versió radiofònica del programa també ha tractat el cas de Josep Talleda i ho ha fet amb quatre capítols que pots trobar a la carta:

- Cas Montse Ávila (Capítol 1): Es pot empresonar algú només amb rumors?
- Cas Montse Àvila (Capítol 2): Tothom l'assenyala, però la jutge deixa en llibertat Josep Talleda

Cas Montse Ávila (Capítol 3): En Josep Talleda ha matat una altra dona?

Cas Montse Ávila (Capítol 4): Josep Talleda, un assassí en sèrie?

 

També els trobaràs al podcast del programa, que pots escoltar a través d'iTunes, iVoox o Spotify.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut