Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Canvi de xip": Roseta Marcé i Xènia Casado

7 jocs de "brain training" per posar a prova la teva ment

A la Roseta, pionera de la natació sincronitzada, li agrada mantenir-se en forma tant físicament com mentalment. La Xènia li ha ensenyat com fer-ho amb l'ajuda dels jocs de "brain training"

Al darrer capítol de "Canvi de xip" hem conegut la Roseta, una pionera de la natació sincronitzada sense pèls a la llengua a qui agradaria poder fer anar les noves tecnologies per ampliar els seus horitzons de coneixement. La Xènia li ha ensenyat a buscar vídeos de tota mena --o gairebé-- a YouTube i a fer anar jocs de "brain training" perquè la Roseta pugui mantenir aquesta ment tan desperta que té als seus 88 anys.

La Xènia i la Roseta fent ioga
La Xènia i la Roseta a "Canvi de xip"

 

Què són els jocs de "brain training"

Els jocs de "brain training" es van popularitzar a partir del 2005, quan Nintendo va llançar el seu joc "Brain Training pel Dr. Kawashima", que contenia una sèrie d'exercicis de diferents tipus (càlcul, memòria, rapidesa visual, etc.) amb la finalitat que l'usuari entrenés la ment. Hi ha hagut certa controvèrsia sobre si aquests jocs tenen efectes positius reals sobre la ment, però el que no es pot dubtar és que posen a prova les nostres habilitats cognitives i ens poden ajudar a mantenir una ment desperta i dinàmica com la de la Roseta.

La Roseta assenyalant
La Roseta assenyalant

 

Posa a prova la teva ment amb aquests 7 jocs de "brain training" disponibles per telèfon mòbil

1. Tetris. Com ho llegiu, aquest popular videojoc de puzzles és un joc de "brain training". Potser va ser Nintendo qui va popularitzar la denominació d'aquest tipus de jocs, però no va inventar res de nou. El Tetris ha estat considerat en diverses ocasions un dels millors videojocs de tots els temps i cada any milers d'usuaris segueixen comprant-lo i/o descarregant-lo. Segons afirma un estudi de BMC Research Notes, el seu ús augmenta l'activitat de parts del cervell associades amb el pensament crític, el processament i el raonament.

Imatge del videojoc Tetris
Imatge del videojoc Tetris

2. Skillz. Aquest videojoc presenta 94 jocs i nivells que posaran a prova la vostra memòria i el vostre pensament lògic. No cal pagar per jugar-hi: si vas superant els nivells amb prou puntuació, es van desbloquejant els següents. A més, també podreu jugar en línia amb altres usuaris.

Imatges del videojoc Skillz
Imatges del videojoc Skillz

3. Lumosity. Aquesta aplicació ha estat desenvolupada juntament amb la comunitat científica i té fins a 25 jocs per treballar 4 àrees cognitives: la memòria, l'atenció, la flexibilitat i la resolució de problemes. Cada dia, l'usuari podrà fer exercicis curts per mantenir en forma les seves habilitats. S'hi pot jugar sense fer cap pagament, tot i que per aprofitar-ne totes les funcionalitats se n'ha de fer un de mensual.

Imatge de l'aplicació Lumosity
Imatge de l'aplicació Lumosity

4. Clockwork Brain. Aquest videojoc està dirigit a exercitar l'atenció i la memòria a través de puzzles i exercicis de memòria fotogràfica. El viatge del joc el condueix un robot que, com un entrenador personal, et va presentant els fins a 17 jocs que té l'aplicació i et diu on tens més dificultats i quins són els aspectes que hauries de treballar més.

Imatge del videojoc Clockwork Brain
Imatge del videojoc Clockwork Brain

5. Neuronation. Aquesta aplicació gratuïta és una de les opcions més destacades en el camp del "brain training". Inclou jocs de memòria, intel·ligència i concentració que han estat desenvolupats en col·laboració amb neurocientífics. La Universitat Lliure de Berlín va fer un estudi molt favorable sobre la seva eficàcia a l'hora d'entrenar les funcions cognitives. Es pot descarregar de franc i provar-la, però per fer-la anar amb totes les seves funcions cal fer un pagament mensual.

Imatge de l'aplicació Neuronation
Imatge de l'aplicació Neuronation

6. Threes. És un videojoc de puzzle en què el jugador ha d'unir números en una quadrícula i fer combinacions de múltiples de tres. El joc s'acaba quan ja no es poden fer més moviments. És un joc per posar a prova la ment i exercitar la memòria i la velocitat de càlcul.

Imatge del videojoc Threes
Imatge del videojoc Threes

7. Peak. És una altra aplicació amb jocs mentals, desafiaments i exercicis de càlcul. En la modalitat gratuïta hi ha un nombre limitat d'exercicis diaris, però és una altra excel·lent oportunitat per mantenir la ment activa.

Imatge de l'aplicació Peak
Imatge de l'aplicació Peak

 

Per què cal entrenar la ment?

S'ha comprovat que, si estimulem el cervell de manera continuada, podem afavorir la creació de noves interconnexions neuronals. És possible, doncs, compensar el deteriorament natural causat per l'envelliment, especialment a partir dels seixanta anys, mantenint-nos actius en tasques cognitives i/o fent exercicis d'entrenament mental. Uns hàbits saludables, tant físics com mentals, redueixen el risc de patir deteriorament cognitiu i, per tant, també de desenvolupar una malaltia neurodegenerativa. Tothom pot exercitar la ment per assolir un envelliment actiu, no només la gent que ja és gran.

 

 

La Xènia ajuda a fer estiraments a la Roseta
La Xènia ajuda la Roseta a fer estiraments

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut