L'antic barri de la Ribera va ser enderrocat per Felip V a partir del 1716, després de la desfeta de Barcelona en la guerra de Successió, per construir la Ciutadella. L'any 2002, unes obres van treure a la llum les seves restes sota l'antic mercat del Born, una icona de l'arquitectura del ferro del segle XIX, obra de Josep Fontserè.

Aquest jaciment arqueològic excepcional avui ocupa l'espai central del Born Centre de Cultura i Memòria: s'hi poden observar 11 illes, 42 carrers, 60 cases i les restes del rec Comtal, en una trama urbana que en alguns sectors es remunta a l'època romana. Tot passejant pel conjunt, el visitant pot fer-se una idea de com era la vida quotidiana a la Barcelona de finals del segle XVII i principis del XVIII.

Al seu voltant, un espai expositiu mostra milers d'objectes i documents trobats durant les excavacions en l'exposició permanent "Barcelona 1700, de les pedres a les persones". El Born CCM, inaugurat l'any 2013, és un equipament cultural polivalent i modern que treballa en la preservació del patrimoni i en la divulgació i la transmissió de coneixements al voltant de la memòria col·lectiva. En aquest sentit, el centre promou exposicions i activitats culturals i educatives que conviden a reflexionar sobre aquests eixos.

A "Batalla monumental" s'enfronta al Poble Vell de Corbera d'Ebre, a la "Batalla de batalles"!

 

>> Descobreix més detalls sobre el monument al web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Anar al contingut