"Barcelona Ciutat Neutral"
"Barcelona Ciutat Neutral"
El context històric

Les circumstàncies històriques de la Barcelona del 1914 són, des del punt de vista de la ficció dramàtica, altament atractives per la coincidència de dos fets que marcaran la vida de la ciutat i de tot Catalunya.

A Europa, ha esclatat una guerra que ha unit en dos bàndols enfrontats la major part de països i que serà coneguda com la Gran Guerra i, posteriorment, com la Primera Guerra Mundial. La neutralitat d'Espanya aportarà, entre altres coses, la reactivació del comerç i la indústria i que una ciutat com Barcelona es converteixi de sobte en una ciutat internacional, on, entre espies, exiliats i fugitius, conviuen costums i modes propis i forans. Un cop superada, almenys aparentment, la gran crisi de la Setmana Tràgica, Barcelona ha esdevingut una ciutat més moderna i més cosmopolita, amb una nova arquitectura enlluernadora i amb una joveníssima Raquel Meller, que triomfa al teatre Arnau del Paral·lel.

Per altra banda, Catalunya ha aconseguit un grau de govern que no havia pogut assolir mai, la Mancomunitat, que l'obligarà a crear una nova classe política dirigent. Un afany modernitzador en l'agricultura, la tècnica, l'arquitectura i la cultura s'escampa per tot el país. Al mateix temps, a causa de la curta bonança econòmica, la patronal i el moviment obrer han signat una treva que els afavoreix a tots dos. En aquest marc de fons es desenvolupa la història de "Barcelona Ciutat Neutral", estructurada com una minisèrie de dos capítols de noranta minuts cadascun.

Xesc Barceló, Jaume Mateu, Agustí Mezquida i Sònia Sánchez
Anar al contingut