TOTS ELS CLIPS

 • Es Trenc, un paradís fràgil
  Veure vídeo

  Es Trenc, un paradís fràgil

  La platja des Trenc ha estat durant els darrers vint anys l'objectiu de nombrosos plans d'urbanització i projectes de camps de golf. Però, davant l'amenaça de desaparició de l'últim arenal verge de Mallorca, la gent del GOB va començar una lluita per preservar-lo que encara avui continua. Avui, la platja des Trenc s'ha convertit en un símbol de la Mallorca que vol sobreviure al turisme.

 • En Teo i la flota enfonsada
  Veure vídeo

  En Teo i la flota enfonsada

  En Teodoro Ruiz és un empresari de serveis elèctrics de Terrassa apassionat pel submarinisme. Probablement cap altre espanyol no s'ha submergit tantes vegades com ell a les restes de la flota de Cervera. Per en Teo és una experiència única que l'obsessiona des de fa setze anys. Cada vegada que torna als vaixells enfonsats en reviu el tràgic final. Encara avui es poden veure les restes de la flota de Cervera disseminades a poca profunditat al llarg de la costa oest de Santiago, al mateix lloc on van ser embarrancats en la seva fugida suïcida i abatuts per l'esquadra dels Estats Units.

 • A la recerca de les sípies
  Veure vídeo

  A la recerca de les sípies

  Quan s'acosta la primavera la sípia inicia un llarg viatge cap a la costa per encetar l'època d'aparellament. Els pescadors coneixen bé aquestes migracions i surten a la recerca d'aquest cefalòpode als alguers de les nostres costes, que s'han convertit en un oasis de fertilitat per les bones condicions d'aliment i refugi. Fora de l'alguer, però, comença a ser molt difícil trobar sípies, cosa que posa en perill aquests espais de reproducció a causa de l'impacte de l'home.

 • Remeis mariners
  Veure vídeo

  Remeis mariners

  Coneixerem els remeis dels antics pescadors. Les mancances mèdiques a bord han fet que, durant segles, els pescadors se les hagin arreglat per fer front a accidents i malalties. Una saviesa que s'ha transmès entre mariners. Pells de serp, ungüents, plantes, beuratges, tot un arsenal de medicina tradicional per alleugerir els mals i tornar a la feina.

 • Cuba, un jardí submarí
  Veure vídeo

  Cuba, un jardí submarí

  Fem un recorregut per la Cuba submarina. Visitem restes de naufragis, jardins de corall i els famosos "cenotes", que ens condueixen a un entramat de cavernes submergides espectaculars. Descobrim un món ple de curiositats. La Isla de la Juventud, la península de Zapata, la badia de Cochinos... n'explorarem els fons i descobrirem la majestuosa bellesa submarina de Cuba.

 • Els pescadors de Sant Pol
  Veure vídeo

  Els pescadors de Sant Pol

  Ens endinsem en la història marinera d'aquest poble de la costa catalana. Una vila amb gran tradició pesquera, diferenciada dels pobles veïns del litoral del Maresme pel fet de no tenir port. Descobrirem el Sant Pol pescador a través de la memòria dels que el van viure, coneixerem la identitat marinera d'aquest poble i, sobretot, en trepitjarem l'escenari principal, la platja.

 • El llarg viatge del "Hulda"
  Veure vídeo

  El llarg viatge del "Hulda"

  El "Hulda" és un vaixell convertit en museu. El propietari, l'Ilham Koman, era un artista turc. Una malaltia li va impedir ser enginyer naval, però això no va evitar que dediqués vida i esforç a la navegació. Així, el "Hulda" es va convertir en el seu taller i en la seva llar. Fa poc, el vaixell va ser a Barcelona, exposat al port per tal que la gent el pogués visitar i descobrís la ciència a través de les sorprenents escultures que va crear. Coneixerem el "Hulda" i l'obra del seu propietari acompanyats per qui millor el coneixia, la seva família. Descobrirem com el mar va inspirar Ilham Koman.

 • Aromes de mar
  Veure vídeo

  Aromes de mar

  Ens endinsem en la Barcelona més marinera i mediterrània. Farem un recorregut per diferents indrets genuïns de la ciutat que desborden història amb aroma de mar. El mercat del Ninot, el barri de la Ribera, la llibreria Nàutica, seran algunes de les nostres parades per trobar-nos amb gent de mar. Tot i que la ciutat ha canviat molt en els últims anys, aquestes persones i aquests indrets ens demostren que Barcelona encara té gust de mar. Un viatge inspirador cap a l'esperit marítim de la ciutat, que perdura.

 • Els guardians de Joal-Fadiout
  Veure vídeo

  Els guardians de Joal-Fadiout

  Ens traslladem fins a Joal-Fadiout, situat a la costa de l'oceà Atlàntic, davant del Senegal. Aquesta població, molt vinculada a la pesca, està patint canvis substancials que fan que el peix hi estigui desapareixent. Davant l'alarma, els pescadors de Joal han decidit crear el Comitè de Gestió Àrea Marina Protegida, per lluitar contra la sobreexplotació de la pesca i així preservar el fons marí d'aquesta costa, la primera activitat econòmica de la població. D'aquesta manera, la costa té zones on està prohibida la pesca, però més enllà, el que busca el Comitè de Gestió Àrea Marina Protegida és una consciència col·lectiva del problema.

 • Un pintor submarí a Cuba
  Veure vídeo

  Un pintor submarí a Cuba

  Acompanyem el pintor submarí terrassenc Alfonso Cruz a fer una marató pictòrica. Durant 17 dies, recorrerà l'illa de Cuba d'un extrem a l'altre, per intentar plasmar la llum i la riquesa dels seus paisatges subaquàtics. L'Alfonso Cruz té 52 anys, i és un cas insòlit dins del món de les arts plàstiques. En les últimes dues dècades ha pintat prop de 900 quadres dels fons submarins, que avui estan disseminats per col·leccions particulars i museus. Amb la pintura submarina ha trobat un camí que congenia la seva vella passió pel mar amb les seves inquietuds com a artista.

 • Observadors del mar
  Veure vídeo

  Observadors del mar

  En Josep Pascual fa més de 40 anys que pren nota dels fenòmens meteorològics que es produeixen a l'entorn de les Medes. Des dels 14 anys i amb aparells inventats per ell mateix ha enregistrat la temperatura, la humitat, la pressió, la pluja, el vent...

 • Viure en un vaixell
  Veure vídeo

  Viure en un vaixell

  Barcelona és avui una ciutat cosmopolita que atreu tot tipus de gent vinguda d'arreu i n'hi ha uns quants que l'han trobat idònia per viure en un vaixell. Alguns ports es transformen en petits barris flotants integrats a la ciutat i arrepleguen gent que solen tenir en comú la fascinació pel viatge. Els ports són punts subtils al mapa on es creuen històries de viatgers fascinats pel mar, com a fil conductor entre cultures, com a camí cap a inimaginables experiències.

 • Els batecs del Cabanyal
  Veure vídeo

  Els batecs del Cabanyal

  La història d'un barri no s'esborra per decret de la nit al dia, i menys si aquest barri és el Cabanyal, el barri mariner més singular de la ciutat de València, l'antic barri dels pescadors. El 1993 el govern valencià declara bé d'interès cultural el Cabanyal, pel valor de la seva trama urbana i de l'arquitectura popular i eclèctica del seu conjunt històric. Per qüestions polítiques, el pla de protecció i reforma no es concreta fins a l'any 2001, quan l'Ajuntament de València aprova prolongar fins al mar l'avinguda Blasco Ibáñez, fet que comporta la demolició de mil sis-centes cases i la fractura del barri en dos.

 • Els horitzons d'en Ben
  Veure vídeo

  Els horitzons d'en Ben

  En Ben Crawshaw és un anglès que es va instal·lar a Creixell ja fa vint anys. Amb l"Onawind Blue", el vaixell que ell mateix s'ha construït, ha anat amunt i avall de la costa catalana, fent servir com a derroter els llibres d'en Josep Pla o en Carlos Barral. L'estiu del 2009 va protagonitzar la seva aventura particular: va fer la ruta de Dénia fins a Creixell, passant per Eivissa. 280 milles, tot sol, navegant a vela i a rem.

 • El meu gos i el mar
  Veure vídeo

  El meu gos i el mar

  La Xuca i la Xoco són dues gosses germanes que van arribar a casa del Marc Castells i l'Eva Ribas quan eren cadells i que s'han adaptat des del primer dia a totes les rutines de la família, que aquí vol dir seguir els horaris del mar. En Marc és pescador i l'Eva duu submarinistes a fer immersions.