TOTS ELS CLIPS

 • La riquesa del peix barat
  Veure vídeo

  La riquesa del peix barat

  Segons la Societat Espanyola de Cardiologia, en el seu informe de l'any 2009, un 30% de les morts que es produeixen a Catalunya estan provocades per una malaltia cardiovascular. Unes malalties que, segons metges i nutricionistes, es podrien reduir molt si augmentés el consum de peix, sobretot de peix blau, que és la principal font d'omega 3. Però els consumidors, en canvi, accepten de bon grat introduir a les seves dietes els productes enriquits artificialment amb omega 3. Curiosament, bona part d'aquest omega 3 introduït es treu de les farines obtingudes del peix blau, pescat industrialment.

 • Els pescadors de la llacuna
  Veure vídeo

  Els pescadors de la llacuna

  El "moeche" és una exquisidesa que s'obté a partir d'un cranc comú i que només es produeix i es consumeix a Venècia. En aquest reportatge ens endinsem a la Venècia marinera per seguir les peripècies d'una de les últimes famílies de pescadors de "moeche", els Bognolo, per capturar els crancs just quan canvien l'esquelet, procés conegut com a muda. Enxampar-los en aquest moment és el que els fa valuosíssims per al paladar i per al mercat. Saber detectar-los és un autèntic misteri que només coneixen aquells que s'han dedicat tota la vida a aquesta peculiar pesquera de la llacuna veneciana.

 • Paddle Surf, retorn als orígens
  Veure vídeo

  Paddle Surf, retorn als orígens

  L'"stand up paddle surf" és una antiga forma de desplaçar-se sobre el mar mentre s'està dret sobre una planxa de surf. El surf a rem acaba d'arribar a les nostres costes i no para de crear adeptes per les possibilitats que obre de surfejar en qualsevol condició, ja que no necessita grans onades per poder lliscar. Aquest nou esport obre una nova mirada sobre el mar, que ha captivat els amants del surf.

 • L'aventura de les anguiles
  Veure vídeo

  L'aventura de les anguiles

  Les anguiles s'acaben. Aquest missatge tramès per científics d'arreu ha manat a la Unió Europea que endegui un pla per recuperar l'espècie que obliga pescadors, científics i governs a comprometre's per salvar-la. Anem fins al Delta de l'Ebre, on l'anguila, un dels animals més misteriosos de l'ecosistema marí, ha tingut, durant segles, un dels seus refugis.

 • Joan Vehí, la mirada de Cadaqués
  Veure vídeo

  Joan Vehí, la mirada de Cadaqués

  Coneixerem en Joan Vehí, el que va ser fuster de Dalí ha fotografiat els darrers 60 anys tot el que passava a Cadaqués.

 • Un mar sense arrossegadors
  Veure vídeo

  Un mar sense arrossegadors

  Veneçuela és el primer país del món que ha eliminat de les seves costes, per complet, la pesca d'arrossegament, considerada una de les més agressives amb l'ecosistema marí. Aquesta ha estat una mesura sense precedents que ha transformat la vida dels pescadors veneçolans i s'espera que tindrà un impacte determinant en la recuperació dels fons.

 • La riquesa maleïda
  Veure vídeo

  La riquesa maleïda

  La gran demanda de gamba als mercats internacionals ha provocat una ràpida expansió de la indústria del cultiu a Bangladesh, i s'ha convertit en el segon producte més exportat del país. El ràpid creixement no planificat d'aquest cultiu en terres costaneres ha creat un greu impacte mediambiental: l'augment de la salinitat ha degradat les terres agrícoles i ha afectat l'aigua potable dels pobles costaners.

 • El retorn dels clàssics
  Veure vídeo

  El retorn dels clàssics

  A casa nostra, coneixerem una mica més la creixent afició pels velers clàssics.

 • El llegat del doctor Adler
  Veure vídeo

  El llegat del doctor Adler

  La història d'Ernesto Adler, un home que es va enamorar d'una Costa Brava que encara no coneixia cap turista.

 • Julio i els molins de vent
  Veure vídeo

  Julio i els molins de vent

  A Tivissa seguirem el gran navegant basc Julio Villar, que veu com el paratge natural on viu és amenaçat per la construcció de nous molins de vent. Energia eòlica, sí, però de quina manera?

 • El patró d'Albaola
  Veure vídeo

  El patró d'Albaola

  Xavier Agote és un home que fa anys que lluita per recuperar el patrimoni marítim al País Basc.

 • L'ofici de fer góndoles
  Veure vídeo

  L'ofici de fer góndoles

  Cap embarcació al món no és tan coneguda com la góndola. Poetes, pintors i cineastes de totes les èpoques han representat la seva bellesa convertint-la en símbol de Venècia i metàfora de la seva singularitat. Però darrere d'aquesta representació idíl·lica hi ha un engranatge real d'artesans, mestres d'aixa, navegants... que han sabut mantenir vigent fins als nostres dies una embarcació d'altres temps. En aquest reportatge ens endinsem a Venècia, una ciutat única a resguard dels visitants que ha mantingut l'essència del seus orígens, per conèixer tot el món que hi ha darrere de les populars góndoles.

 • L'encanyissada del mar Menor
  Veure vídeo

  L'encanyissada del mar Menor

  L'art de l'encanyissada va constituir, durant segles, el tret més característic de la pesca tradicional al mar Menor de Múrcia. Cada un dels cinc canals de comunicació entre el Mediterrani i la llacuna litoral comptaven amb un d'aquests enginyosos laberints de canyes, on es capturava el peix aprofitant les seves migracions. Després de dotze anys d'inactivitat, Tomás Albaladejo i els seus germans van decidir recuperar aquest art mil·lenari, que va identificar el mar Menor, avui tan massificat pel turisme.

 • La llacuna de Marceddì
  Veure vídeo

  La llacuna de Marceddì

  A la costa occidental de Sardenya hi ha un petit poble de pescadors on el temps sembla que s'hagi aturat. Marceddì, que ha pres el nom de la llacuna que li ha donat vida, és conegut arreu d'Itàlia per les anomenades "vongole verace". Aquestes cloïsses, que encara avui es recullen d'una en una, han determinat el ritme pausat d'aquest indret de terres pantanoses i han atret pescadors i gourmets de tot Itàlia.

 • El tresor de cala Prona
  Veure vídeo

  El tresor de cala Prona

  A la costa del cap de Creus hi ha cala Prona, que té fama de ser la més cobejada pels pescadors de tota la mar d'Amunt. Cala Prona continua sortejant-se i, per tant, només uns quants poden pescar-hi. Pels afortunats és gairebé com si els hagués tocat un premi. Asseguren que amaga un gran tresor: diuen que és la cala on s'acumulen més bonítols de tota la mar d'Amunt.