Violades per la policia

Violades per la policia

De mitjana, als Estats Units, cada 35 hores es deté un agent de la policia en actiu per un delicte sexual. Aquesta és la dada alarmant que motiva aquest reportatge d'Ellie Flynn, periodista de la BBC, que viatjarà al país nord-americà per investigar el nombre creixent de denúncies de dones que han patit agressions sexuals a mans d'agents de la policia mentre es trobaven en règim de detenció.

 

Seguint el cas d'Anna Chambers, una adolescent de Nova York que el 2017, quan tenia divuit anys, va ser presumiblement violada per dos policies mentre estava detinguda, Ellie Flynn destapa les enormes proporcions d'aquesta fosca problemàtica arreu dels Estats Units i descobreix que, a més de l'estat de Nova York, en 35 estats més hi ha un buit legal que permet als agents de l'autoritat cometre abusos de poder i eludir imputacions per delictes sexuals adduint que les relacions sexuals han estat consentides.

El professor de la Universitat Estatal de Bowling Green, a Ohio, Phil Stinson, exagent de policia i advocat, va començar a documentar fa 14 anys casos de conducta delictiva de la policia. El seu treball de recerca ha documentat 2.200 casos d'aquests tipus de delictes en 10 anys. La seva investigació ha posat de manifest que aproximadament la meitat de les víctimes són menors de divuit anys i que les edats més freqüents de les persones que pateixen agressions sexuals perpetrades per policies són els 14 i 15 anys.

Son dades molt inquietants. "I s'ha de tenir en compte que això és només la punta de l'iceberg: són policies que no només han estat enxampats, sinó imputats formalment per un delicte", afirma Stinton, que es reivindica com l'únic criminòleg dels Estats Units que recull dades sobre la comissió de delictes sexuals per part de la policia. En aquests 10 anys, només en un, del total de 50 estats, no s'ha registrat cap detenció d'un agent de la policia per un delicte sexual: l'estat de Maine, al nord-est del país.

Per què no es dona visibilitat a les víctimes? Per què es tracta gairebé sempre de dones en situació de vulnerabilitat? "Violades per la policia" analitza totes les arestes del fenomen: des de les denúncies falses o exagerades i l'ús de càmeres corporals per part de la policia -una mesura eficaç que protegeix d'abusos tant les víctimes com els policies- fins a l'anomenat "mur de silenci" de la policia, una norma no escrita que fa que els policies no es delatin entre ells, passant pel paper de les xarxes socials.

 

Ellie Flynn

 

Fitxa tècnica
Presentació: EllieFlynn
Direcció: Jennifer Shaw 
Muntatge: Andreas Birch Eriksen 
Producció executiva: Miki Mistrati
Regne Unit 
2019

Una producció de BBC England
 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3