Utopia iogurt
"Utopia iogurt" narra la lluita del psicòleg Cristóbal Colón per fer realitat la seva visió radical de com tractar les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs i integrar-ne les seves idiosincràsies, peculiars i diferents, en un negoci d'èxit.
Una utopia es pot convertir en un èxit empresarial?
Un idealista i un grup de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals poden crear un negoci que doni diners?
Una producció de Massa d'Or Produccions, De Ventós Films i Chimerica en coproducció amb TV3
"Utopia iogurt", d'Anna Thomson Teixidor i David Baksh, tracta de la fàbrica de iogurts catalana La Fageda, on tots els treballadors són persones amb discapacitat intel·lectual o tenen malalties com l'esquizofrènia, la depressió o trastorns obsessius compulsius. Abans d'anar a La Fageda, alguns estaven internats en hospitals psiquiàtrics, molt medicats i sense fer cap activitat productiva.
El fet que molts dels treballadors ara tinguin vides productives, aficions, amistats i que, fins i tot, alguns s'hagin casat és gràcies a la visió de futur d'un home: Cristóbal Colón. Era psicòleg a l'hospital psiquiàtric de Salt i li semblava que aquella manera de tractar les malalties mentals era incorrecta, així que va plegar. Sorprenentment, li van permetre que s'endugués un autobús amb pacients i, a partir d'aquell moment, va començar la utopia.
La coproducció de TV3 "Utopia iogurt" és una producció de Massa d'Or Produccions, Ventós Films i Chimerica, amb el suport de Sundance, Open Society Foundations i Justfilms Foundation, amb la participació de Dipsalut i l'Ajuntament d'Olot, i amb la col·laboració de Toronto Hot Docs.
Nota de la codirectora, Anna Thomson Teixidor
Aquest documental explica com La Fageda pot inspirar una actitud més il·lustrada i pràctica envers les persones amb discapacitat. Al començament, La Fageda va ser elogiada com un exemple de tractament progressiu de persones amb discapacitats intel·lectuals i físiques severes. Més tard, però, i sobretot en temps de crisi econòmica, s'ha convertit en exemple de negoci rendible i integrador fins al punt que ha estat el seu èxit comercial, més que no pas el suport de les institucions públiques, que ha permès tant a la fàbrica de iogurts com al seu personal créixer i prosperar.
Durant més d'un any hem seguit les vides dels pacients, metges i personal de suport de La Fageda, i hem compartit i documentat els triomfs i també les tragèdies quotidianes, les esperances i les alegries de cada una d'aquestes persones. La pel·lícula revela com el fet de treballar per viure ha donat sentit als treballadors que ara tenen objectius i se senten valorats en la societat. I, amb això, també va canviant la nostra actitud envers les discapacitats i les persones amb discapacitat.
La família de la meva mare és d'Olot, així que vaig passar els estius sempre allà, creixent a l'ombra de la misteriosa fàbrica de iogurts. Mentre feia recerca sobre els treballadors, em va sobtar la tristor i la tragèdia de les seves vides, però m'han emocionat les possibilitats de teràpia i creixement en circumstàncies adequades.
És clar, admiro Cristóbal Colón que, amb el seu coratge i la seva visió, omple de vida i significat aquestes altres vides estancades. Sobretot, però, m'impressiona l'heroisme d'uns pacients que trien intentar tornar a una societat que els rebutja sistemàticament.
Més informació
Notícia preestrena Telenotícies 3/7/2018
Entrevista a la codirectora Anna Thomson Teixidor, programa "Els matins", de TV3 4/7/2018
Dirigit per Anna Thomson Teixidor i David Baksh.