Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Utopia iogurt
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Utopia iogurt

"Utopia iogurt" narra la lluita del psicòleg Cristóbal Colón per fer realitat la seva visió radical de com tractar les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs i integrar-ne les seves idiosincràsies, peculiars i diferents, en un negoci d'èxit.

Una utopia es pot convertir en un èxit empresarial?

Un idealista i un grup de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals poden crear un negoci que doni diners?

 

Una producció de Massa d'Or Produccions, De Ventós Films i Chimerica en coproducció amb TV3

"Utopia iogurt", d'Anna Thomson Teixidor i David Baksh, tracta de la fàbrica de iogurts catalana La Fageda, on tots els treballadors són persones amb discapacitat intel·lectual o tenen malalties com l'esquizofrènia, la depressió o trastorns obsessius compulsius. Abans d'anar a La Fageda, alguns estaven internats en hospitals psiquiàtrics, molt medicats i sense fer cap activitat productiva.

El fet que molts dels treballadors ara tinguin vides productives, aficions, amistats i que, fins i tot, alguns s'hagin casat és gràcies a la visió de futur d'un home: Cristóbal Colón. Era psicòleg a l'hospital psiquiàtric de Salt i li semblava que aquella manera de tractar les malalties mentals era incorrecta, així que va plegar. Sorprenentment, li van permetre que s'endugués un autobús amb pacients i, a partir d'aquell moment, va començar la utopia.

La coproducció de TV3 "Utopia iogurt"  és una producció de Massa d'Or Produccions, Ventós Films i Chimerica, amb el suport de Sundance, Open Society Foundations i Justfilms Foundation, amb la participació de Dipsalut i l'Ajuntament d'Olot, i amb la col·laboració de Toronto Hot Docs.

 

Nota de la codirectora, Anna Thomson Teixidor

Aquest documental explica com La Fageda pot inspirar una actitud més il·lustrada i pràctica envers les persones amb discapacitat. Al començament, La Fageda va ser elogiada com un exemple de tractament progressiu de persones amb discapacitats intel·lectuals i físiques severes. Més tard, però, i sobretot en temps de crisi econòmica, s'ha convertit en exemple de negoci rendible i integrador fins al punt que ha estat el seu èxit comercial, més que no pas el suport de les institucions públiques, que ha permès tant a la fàbrica de iogurts com al seu personal créixer i prosperar.

 

Durant més d'un any hem seguit les vides dels pacients, metges i personal de suport de La Fageda, i hem compartit i documentat els triomfs i també les tragèdies quotidianes, les esperances i les alegries de cada una d'aquestes persones. La pel·lícula revela com el fet de treballar per viure ha donat sentit als treballadors que ara tenen objectius i se senten valorats en la societat. I, amb això, també va canviant la nostra actitud envers les discapacitats i les persones amb discapacitat.

La família de la meva mare és d'Olot, així que vaig passar els estius sempre allà, creixent a l'ombra de la misteriosa fàbrica de iogurts. Mentre feia recerca sobre els treballadors, em va sobtar la tristor i la tragèdia de les seves vides, però m'han emocionat les possibilitats de teràpia i creixement en circumstàncies adequades.

És clar, admiro Cristóbal Colón que, amb el seu coratge i la seva visió, omple de vida i significat aquestes altres vides estancades. Sobretot, però, m'impressiona l'heroisme d'uns pacients que trien intentar tornar a una societat que els rebutja sistemàticament.

 

Més informació
Notícia preestrena Telenotícies 3/7/2018
Entrevista a la codirectora Anna Thomson Teixidor, programa "Els matins", de TV3 4/7/2018

 

Dirigit per Anna Thomson Teixidor i David Baksh.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3
Anar al contingut