Pòlio, crònica d'una negligència

Entre el 1956 i el 1963 més de 14.000 persones van contraure la pòlio a Espanya. Unes 2.000 van morir i la resta van quedar amb greus seqüeles que els han afectat tota la vida. Totes aquestes víctimes es podien haver evitat perquè ja hi havia un remei eficaç contra la pòlio, la vacuna Salk injectable primer i després l'oral Sabin. Però les autoritats franquistes no van fer cap campanya de vacunació massiva i gratuïta, només les persones més properes al règim o amb més recursos econòmics es van poder vacunar. El criteri econòmic va imperar sobre el benestar de la població. Més tard, la lluita entre famílies polítiques del franquisme pel control de la sanitat va endarrerir l'aplicació d'una vacuna que hauria pogut salvar tantes vides, com va passar a molts països, inclòs el veí Portugal del dictador Salazar.

Fins al 1963 no s'organitza la primera campanya estatal de vacunació contra la pòlio, que reduirà dràsticament l'impacte d'aquesta terrible malaltia paralitzant. Malgrat aquest èxit, la relaxació en les campanyes de vacunació i les retallades en els pressupostos sanitaris del moment van fer que la pòlio no quedés oficialment eradicada d'Espanya fins al 1988.

Molts afectats de pòlio, després d'anys d'esforços i superació per portar una vida més o menys normalitzada, s'han d'enfrontar ara a la síndrome postpòlio, un quadre que sol aparèixer cap als 40 o 50 anys i que empitjora tremendament la seva afectació. Han passat de ser un epidèmia temuda a una malaltia rara.

Els supervivents de la pòlio saben que són els últims testimonis d'una plaga que va arrasar la humanitat i que ara ja està pràcticament eradicada a tot el món. En els seus últims anys de vida lluiten per denunciar la negligència d'una dictadura que els va deixar infectar i la injustícia d'una democràcia que no ha reconegut el seu patiment.

Un documental de producció pròpia dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3